Uw huis en de subsidiepot!

Subsidies en uw woning

Het kabinet organiseert een crisispakket om uw woning energiezuiniger te maken. Als u eigenaar bent van een woning is dit misschien een optie om van deze uitgebreide subsidiepot te genieten. Graaien in deze pot betekent echter niet dat uw energiezuinige plannen gratis worden: een flink deel blijft voor eigen rekening. Plus het gaat niet vanzelf: de papierwinkel hoort er ook bij!

 

Waarom deze pot?

1) Om de bouwsector door de crisis te helpen.

2) Het mondiale streven naar energiezuinige woningen.

Zeer onbekend!

Uit een rondvraag blijkt dat het bestaan van de beschikbare subsidies helemaal niet bekend is. Er blijft dus heel veel geld in de pot zitten. Er is € 4,5 miljoen voorzien waarvan er nog maar € 1 miljoen is uitgegeven! Het meest bekend en populair zijn de zonnecellen maar de overige beloningen zijn bijna niet bekend bij de eigenaars: jammer! Daarom komt er een landelijke informatierondje.

De mogelijkheden op een rij:

1. Isolatieglas: € 35/per vierkante meter glas met een maximum van € 1100 voor de hele woning. Budget nog ter beschikking: € 30 miljoen (een derde is reeds vergeven)!

2. Advies: laat u een deskundige komen die de energieverspilling in uw woning vast komt stellen dan krijgt u daarvoor (maximaal) € 200. Nadat u het rapport van de adviseur hebt ontvangen, kunt u de subsidieaanvraag schriftelijk, of digitaal (met een Digi-D code) indienen samen met een kopie van de factuur en van uw betalingsbewijs. De aanvraag moet worden ingediend voor 31 december 2010 en wordt binnen 4 weken behandeld.

Voornaamste voorwaarden:

a. U bent niet alleen eigenaar maar ook bewoner;

b. De woning staat in Nederland;

c. Het advies moet worden uitgevoerd door een gecertificeerde adviseur. De hoogte van het subsidiebedrag is maximaal 200 euro (bij advieskosten van bijvoorbeeld 150 euro wordt dus ook slechts 150 euro vergoed).

d. Het advies is verstrekt tussen 1 juli 2009 en 31 december 2010. Beschikbaar: 50.000 maatwerkadviezen.

3. Isolatie: laat u de vloer, het dak of de muren isoleren door een erkend isolatiebedrijf dan geld op de factuur (zowel de isolatiepanelen als werkloon) een BTW-tarief van 6% in plaats van de gebruikelijke 19%.

4. Meer met Minder-regeling: kunt u bewijzen dat u de (gehele) woning een flink stuk energiezuiniger heeft gemaakt dan gelden volgende tegemoetkomingen: bespaart u 20% dan krijgt u € 300; doet u nog beter en komt u aan 30% dan is de beloning € 750. Voorwaarde: je moet een door de M&M-regeling aangesloten bedrijf inschakelen.

5. Zonneboiler op het dak: voor de meest gangbare collector van 3,5 vierkante meter ontvangt u € 700.

6. HR-ketel die voor elektriciteit zorgt : maar liefst € 4000.

7. Warmtepomp: € 1000 (gemiddelde subsidie). De mogelijkheid is totaal onbekend bij het grote publiek.

8. Zonnecellen: het meest populair: in 2009 was deze pot op één dag leeg! Dit jaar komt er een nieuw bedrag ter beschikking. Beloning: ongeveer € 0,526 per opgewekte kilowatt uur stroom in 2009. Let wel: het aantal zonnecellen is beperkt.

Conclusie

Jammer als u de geboden mogelijkheden niet benut! Het is niet mogelijk om hier alle details uit te leggen. Ga er eens een avond voor zitten surf eens uitgebreid rond in de hierna volgende links!

Links

  1. Meer met Minder-regeling
  2. Energiebesparing Maatwerkadvies