Een zonneboiler: de moeite waard

Waarom een zonneboiler overwegen

zonneboilerMet een zonneboiler is het mogelijk om gratis warm water in huis te halen. Althans, het water is wel niet gratis maar de verwarming ervan voor douche of bad en zelfs verwarming van de woning kan met de helft naar beneden. In elk geval en mits voldoende zon, tijdens de warmste maanden. Op welke termijn is een zonneboiler terug verdiend?
 
 

Hoe werkt een zonneboiler?

Op het dak van de woning wordt een zonnecollector geplaatst. Onder deze zwarte plaat zit een buizenstelsel met een speciale vloeistof. Deze vloeistof wordt opgewarmd door de zonnewarmte en geeft deze warmte door aan het leidingwater in de boiler. Deze boiler moet je zien als een voorraadvat, een goed geïsoleerde opslagtank die warm water afgeeft indien nodig.

Wat kost een zonneboiler?

In aankoop is een zonneboiler niet goedkoop. Er zijn verschillende formaten en uitvoeringen, aangepast aan de gewenste capaciteit. Gemiddeld moet je rekenen op 3.000 tot 5.000 euro (excl. BTW), installatie en materiaal inbegrepen.

Dat kan minder! Subsidies via gemeente en provincie zijn mogelijk. Ook de netbeheerders komen te hulp en de belastingbrief. Voor 2010 is het volgende mogelijk (in België):

■ premie van de netbeheerder voor bestaande woningen (3 jaar oud): € 75 per m² (min. € 525 - max. € 1.500),

■ premie netbeheerder nieuwbouw: vanaf 2009 geen afzonderlijke premies meer, maar verrekening in globaal E-peil. Deze globale premie wordt verhoogd met € 300 als je een zonneboiler plaatst.

■ fiscaal voordeel: 40% van de investering (met een maximum van € 3.600). Is de woning ouder dan 5 jaar en overschrijdt men het maximaal van 3.600 euro dan mag men het overige bedrag overdragen naar de 3 volgende belastbare tijdperken.

■ premies afhankelijk van gemeente (doorgaans € 500) Voor meer details neem je best hiervoor een kijkje op www.energiesparen.be Hoe snel verdien ik mijn investering terug? Reken op een kleine 10 jaar. Stijgen de brandstofprijzen dan verkort de terugverdientijd. Daarna heb je nog 10 à 15 jaar gratis warm water, tot de installatie aan vervanging toe is. Waarop letten?

■ Kies de juiste plaats voor de zonnecollector: voorkom schaduw door bomen of aanpalende gebouwen in de loop van de dag (rendementsverlies).

■ Nog enkele tips:

  1. windrichting: zuidoost en zuidwest, en onder een hoek van 20 tot 60°.
  2. elke 40-60 liter boilerinhoud heeft een zonnecollectoroppervlak van 1m² nodig.
  3. voorzie je ook nog een vacuümsysteem dan is het rendement nog beter: je kan dan immers bij 0°C (en volle zon) water gaan verwarmen.
  4. een gezin met 4 personen dat het water enkel gebruikt voor sanitaire doeleinden, volstaat met een voorraadvat van 200 à 300 liter en een collector van 4m².
  5. verwarming van de woning: aanbevolen is dan een buffervat van 500 tot 1000 liter, en een collector van 10 à 15 m² (op voorwaarde van een erg goed geïsoleerde woning).

Conclusie

Elk initiatief om het milieu te ontzien moeten uiteraard worden toegejuicht. In die zin, gecombineerd met de mogelijke subsidies, zou elke bouwer of verbouwer op deze trein moeten springen. Het is nog maar de vraag hoe lang de overheid blijft bijspringen.

Een adder onder het gras die goed bevraagd moet worden, is of een zonneboiler mee gaat spelen voor het K.I. (België) of OGB (Nederland).