Warm blijven zonder de kachel hoger te zetten

Koude winters

In een koude winter schieten de stookkosten al snel omhoog. Natuurlijk wil niemand bibberend in huis zitten. Het is al erg genoeg dat we buiten kou moeten lijden. Toch kun je een aantal dingen doen om lekker warm te blijven zonder de kachel hoger te zetten.

Tips om warm te blijven

Met een paar simpele tips voorkom je dat je veel geld kwijt bent aan stookkosten. Om lekker warm te blijven in je huis kun je de volgende dingen doen:

  • Isolatie. Zorg voor een goede isolatie van je huis. Zo voorkom je dat veel kou het huis binnenkomt waardoor je blijft stoken. Plaats tochtstrips onder de deuren en zorg dat kieren bij de ramen en bij de vloer goed afgedicht zijn. Vergeet niet je huis regelmatig te luchten om te zorgen dat je wel voldoende frisse lucht binnen krijgt.
  • Warme voeten. De vloer van je huis is vaak erg koud. Hierdoor kun je al snel koude voeten krijgen. Dit kun je gedeeltelijk verhelpen door een dik vloerkleed neer te leggen. Ook kun je ervoor kiezen om direct je lekkere warme sloffen aan te trekken als je thuiskomt. Ook dikke, wollen sokken kunnen je voeten heerlijk warm houden.
  • Met een dekentje op de bank. Een kouder huis doet in de winter vaak wat ongezellig aan. Koop een grote knuffeldeken en installeer je hier lekker knus mee op de bank. De deken houdt je niet alleen lekker warm maar is ook lekker om in weg te kruipen.
  • Wees actief. Als je het koud hebt, kun je het beste lekker actief worden om het weer warm te krijgen. Ga bijvoorbeeld het huis stofzuigen, ga fanatiek opruimen of doe een actief spelletje op de Wii. Doordat je actief bezig bent, krijg je het vanzelf warm. Bovendien geef je ook veel meer warmte af aan de omgeving waardoor ook de kamer opwarmt.
  • Warmte stijgt. Warme lucht stijgt terwijl koude lucht beneden blijft hangen. Heb je een open trap naar boven? Dan verlies je veel warmte aan het verwarmen van het trapgat. Probeer in ieder geval de deuren boven zoveel mogelijk gesloten te houden.
  • Kaarsjes. Kaarsjes zijn niet alleen erg gezellig in de donkere winterdagen maar ze geven ook veel warmte af. Kies voor dikke kaarsen met veel branduren zodat je niet al het geld dat je aan stookkosten bespaart aan de kaarsen uitgeeft.
  • Kook zelf. Heb je een gasstel? Kook dan netjes elke avond je eigen eten. Terwijl de aardappels staan te koken, verwarmt het gasstel tegelijkertijd het huis. Zeker als je een open keuken hebt, kun je van deze warmte profiteren.
  • Gebruik de gordijnen. ’s Avonds kun je de gordijnen het beste dichthouden om de kou zoveel mogelijk buiten te houden. Staat het zonnetje op het raam? Doe dan de gordijnen wagenwijd open. Zelfs in de winter kan de zon verrassend veel warmte schenken.
  • Warm eten en drinken. Drink hete thee, koffie of chocolademelk. Warme dranken kunnen je van binnenuit opwarmen. Aan warme dranken kun je bovendien je handen lekker warmen. Ook kun je meerdere keren per dag warm eten. Neem tussen de middag bijvoorbeeld een kom soep in plaats van wat boterhammen.
  • Houd elkaar warm. Kruip gezellig samen met je partner op de bank tegen elkaar aan. As je lekker tegen elkaar aanligt zullen jullie elkaar verwarmen.

Tot slot

Met de hierboven genoemde tips kun je de verwarming gerust wat lager zetten. Sla hier echter niet in door. Het is niet de bedoeling dat het huis een koude, onaangename plek wordt.