Waarom moet je nu een vast contract afsluiten bij een energiemaatschappij

Inleiding

Het is de verwachting dat per één juli de tarieven van de energiemaatschappijen flink omhoog gaan. De prijzen van olie, steenkool en gas gaan omhoog en energiemaatschappijen rekenen deze prijzen door naar hun klanten. Er wordt zelfs gepraat over een bedrag van gemiddeld honderd euro per jaar dat een huishouden meer moet gaan betalen. Door nu een vast contract af te sluiten bij een energiemaatschappij, kan je deze hogere prijzen ontlopen. De nieuwe verhoogde prijzen gaan waarschijnlijk per één juli in, dus voor die tijd kan je nog profiteren van de lagere prijzen voor energie. Wat wil je weten over het afsluiten van een vast contract bij een energiemaatschappij?

Hoe werkt een contract bij een energiemaatschappij?

Wanneer je wilt overstappen naar een energiemaatschappij, dan heb je vaak verschillende mogelijkheden. In bijna alle gevallen sluit je een contract af voor minimaal een jaar. Maar drie of vijf jaar is bijvoorbeeld ook mogelijk. Je hebt verschillende contracten bij een energiemaatschappij.

Variabele prijzen

Je kan er voor kiezen om een contract bij een energiemaatschappij af te sluiten met variabele prijzen. De energiemaatschappij zal per maand bekijken wat de prijs van stroom en gas wordt. Dit wordt over het algemeen gekoppeld aan de prijs van de grondstoffen. Je kan zeer zeker je voordeel doen met een contract met variabele prijzen. Wanneer de tarieven laag zijn, betaal je minder voor je stroom en gas dan bij een vast contract. Maar wanneer de prijzen gaan stijgen, zal je dat merken op je energierekening. Wanneer je kiest voor variabele prijzen, dan neem je een bepaald risico!

Vaste prijzen

Een andere mogelijkheid is om een contract bij een energiemaatschappij af te sluiten met vaste prijzen. Het tarief wat je voor gas en stroom gaat betalen staat in dat geval vast. Het grote voordeel hiervan is dat je weet wat je voor je energierekening kwijt bent. Je komt niet voor verrassingen te staan. Een nadeel kan zijn dat de prijzen voor gas en stroom lager worden en dat jij er meer voor betaalt door je contract. Wanneer je wilt overstappen naar een andere energiemaatschappij en kiest voor een contract met vaste prijzen, dan doe je er altijd slim aan om de prijzen van verschillende energiemaatschappijen te vergelijken. Je kan veel geld besparen door over te stappen naar een goedkope energiemaatschappij!

Duur van het contract

Omdat de verwachting is dat de prijzen voor gas en stroom de komende jaren alleen maar verder gaan stijgen, wordt aangeraden om een contract af te sluiten voor meerdere jaren. De meeste contracten bij een energiemaatschappij hebben een looptijd van een jaar. Maar twee, drie en vijf jaar is ook mogelijk! Wanneer je contract afsluit voor vijf jaar met vaste prijzen, dan blijf je de komende vijf jaar hetzelfde bedrag betalen. Tenminste, als je verbruik ongeveer gelijk blijft. Wanneer de prijzen hoog blijven, zit je met een contract van drie of vijf jaar goed. Maar wanneer de prijzen gaan dalen, dan ben je waarschijnlijk duurder uit. Het grote voordeel van een contract af te sluiten voor langere tijd is dat energiemaatschappijen je hier graag voor belonen. Zo krijg je bijvoorbeeld extra korting op je tarieven. Ook hebben verschillende energiemaatschappijen leuke acties als je een contract afsluit voor meerdere jaren. Je kan bijvoorbeeld ieder jaar dat je klant bent geld terugkrijgen. Dit bedrag wordt meer naarmate je langer klant bent. Andere energiemaatschappijen geven een paar maanden gratis stroom weg. Het eerste jaar dat je klant bent krijg je één maand gratis stroom, maar het derde jaar kan dit oplopen tot bijvoorbeeld vier maanden gratis stroom!

Conclusie

Het heeft een aantal voordelen om een vast contract af te sluiten bij een energiemaatschappij. Wanneer je een contract afsluit met vaste prijzen, dan weet je waar je de komende jaren aan toe bent. Je kan een contract afsluiten voor een jaar, maar voor meerdere jaren is ook mogelijk. Het grote voordeel hiervan is dat energiemaatschappijen je graag belonen omdat je langer klant bent. Per jaar zal je voordeel krijgen in de vorm van lage tarieven of geld terug op je energierekening.

Op zoek naar de goedkoopste energiemaatschappij? Kijk hier!

Welke cadeaus kun je krijgen als je van energiemaatschappij verandert?

2 gratis ventilator towers als je overstapt naar energie topdeal