Hoe is muurisolatie geregeld

Muurisolatie

Wil je energie besparen dan is het isoleren van de muren van je huis een optie. Beter gezegd: je isoleert niet de muren zelf maar de ruimte tussen de binnen en buitenmuur. Deze ruimte wordt spouw genoemd. Meer uitleg over spouwmuurisolatie.

Waarom spouwmuren?

Heel oude huizen hebben geen spouwmuren. Dat bestond in de jaren na de oorlog nog niet. Het was ook veel te duur: elke muur bestond gewoon uit één enkele rij stenen en dat was het. In België heeft de overheid ingegrepen in 1960. Vanaf toen werd het verplicht om nieuwe huizen met spouwmuren te bouwen. Waarom? Om een halt te roepen aan vochtige huizen want vochtige kamers dat was zeer ongezond. De spouwmuur was geboren maar 10 jaar later ontdekte men het volgende probleem. Onze huizen waren wel minder vochtig maar bleken veel warmte te verliezen. De oplossing: spouwmuren isoleren. Volgens de metingen van vandaag betekent dit een besparing van ca. 33% op de energierekening.

Hoe?

Het isoleren van spouwmuren kan op één dag worden gerealiseerd. Er worden daarbij kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuren geboord. Via deze boorgaatjes wordt het isolatiemateriaal in de spouwruimten gespoten.

Het materiaal dat hiervoor wordt gebruikt kan bestaan uit korrels, vezels of schuim. Na het vullen van de spouwen worden de boorgaatjes weer dicht gemaakt. Volgens de fabrikanten hoef je maar één keer te isoleren. Het resultaat is blijvend voor de rest van de levensduur van de woning. Er zijn echter ook ‘non believers’ die beweren dat het resultaat niet eeuwigdurend is. Vraag dus hoe lang je garantie hebt!

Prijs en terugverdientijd

Bouwen of verbouwen kost geld. Heb je nog geld over voor deze vorm van isolatie? Als je het totale kostenplaatje van de bouw of verbouwing bekijkt, moet je vaststellen dat je het voor de prijs niet hoeft te laten. Want die ligt tussen 1500 en 2000 euro. Een en ander is uiteraard afhankelijk van het gebruikte materiaal, de oppervlakte van de spouwmuren en van het bedrijf dat de isolatiewerkzaamheden uitvoert.

Besluit: deze  investering verdient zichzelf terug via uw energiefactuur. Als je uitgaat van een energiebesparing van ca. 33% op de stookkosten dan berekent men in het algemeen een  terugverdientijd van gemiddeld 2 tot 4 jaar.

Subsidies

Voor spouwmuurisolatie krijg je een isolatiepremie. Deze premie moet je aanvragen bij je netbeheerder. Dat zijn er maar 2 in België: Eandis of Infrax. Sinds 1 januari 2012 werd deze premie aangepast. Waar je vroeger 2 premies moest aanvragen (netbeheerder en overheid) is er nu nog één premie (netbeheerder).

Aan deze premie zijn uiteraard voorwaarden verbonden:

1)     het aantal vierkante meters dat je MINIMAAL isoleert. Dit heeft ook te maken met de minimale breedte van de spouw: die moet minstens 5 centimeter zijn.

2)     de kwaliteit van het isolatiemateriaal: dit moet een bepaalde R-waarde hebben,

3)     je moet gebruik maken van een geregistreerde aannemer.

Hoeveel premie?

Er is wel een verschil tussen een bestaande woning of nieuwbouw.

Voor bestaande woningen (verbouwing) is de premie bij Eandis of Infrax is hetzelfde: 15 euro/m². De Rd-waarde moet minstens 2,0 m²K/W zijn. De maximale premie is  2000 euro. De werken mogen alleen worden uitgevoerd door een geregistreerde aannemer (dus geen doe-het-zelf).

Voor nieuwbouw wordt er onderscheid gemaakt tussen een appartement of een woning. Ook de datum van de aanvraag van de bouwverguning (voor of na 1 januari 2010) is bepalend.

Conclusie

Je woning isoleren moet je zien als een win-win situatie. Op de eerste plaats voor je eigen portemonnée. Je geeft geld uit dat je weliswaar op termijn maar wel levenslang terug verdient met een lagere energiefactuur. Warmte die zo maar naar buiten fietst daar heeft niemand wat aan. Ten tweede is het beter voor het milieu. De tijd van 'aan me hoela' met dat milieu is voorbij.

Nuttige websites

De aanvraagformulieren en de volledige voorwaarden kunt u downloaden op Infrax of Eandis.

Voor welke subsidie kom ik in aanmerking? 

Alles over energie vind je op de ENERGIEWEGWIJZER