Waarom verdient een zonneboiler zichzelf terug

Zonneboiler een slimme investering

Zonne-energie is hot. Niet verwonderlijk het gezegde ‘Voor niets gaat de zon op’. Een zonneboiler is één van de mogelijkheden om deze gratis zonnewarmte te gebruiken om uw energiefactuur mee te laten betalen. Met een zonneboiler verwarm je niet alleen water. Je kunt er ook het huis mee verwarmen. Met de stijgende energieprijzen die de terugverdientijd alleen maar inkorten, blijft de installatie van een zonneboiler een prima investering.

 

Hoe werkt een zonneboiler

Via een zonnecollector wordt zonlicht omgezet in warmte. In de collector zit een vloeistof die de warmte via een buizensysteem naar een boiler leidt. De boiler slaat de warmte op en geeft warmte vrij aan het leidingwater naargelang de behoefte van uw gezin. Hierbij is ook nog een zogenaamde naverwarmer nodig. Vooral in de winterperiode is het leidingwater te koud en is de tussenkomst van de naverwarmer (op gas of elektriciteit) nodig om het water op de gewenste temperatuur te brengen. En er zijn (nogal wat) dagen dat de zonneschijn onvoldoende warmte produceert. Tijdens deze dagen zorgt de naverwarmer voor voldoende warm water. Anderzijds: bij voldoende zon kan de temperatuur in het voorraadvat makkelijk oplopen tot 60° C. Maak je echter geen zorgen: het systeem kan niet oververhitten of bevriezen.

Wat is er nodig?

Een volledige installatie van een zonneboiler bestaat grosso modo uit een zonnecollector, leidingen, een voorraadvat, een regelinstallatie (pomp) en de naverwarmer.

1. Er zijn verschillende soorten collectoren. De plaatsing van deze collectoren op het dak is uiteraard van belang. Ze moeten zo veel mogelijk zonlicht vangen. Dat betekent niet dat ze perse naar het zuiden moeten zijn gericht. Afhankelijk van de ligging van het dak levert een opstelling tussen zuidoost en zuidwest en een hellingshoek tussen 20° en 60° een goede opbrengst.

Standaard zijn collectoren vierkant of rechthoekig. De meeste types hebben een aluminium frame. Ze kunnen zowel op platte als op hellende daken worden gemonteerd. De minimale beschikbare ruimte moet 3 m² zijn. En natuurlijk schaduwvrij.

2. Het voorraadvat wordt in de volksmond ten onrechte ‘boiler’ genoemd want een zonneboiler is eigenlijk de 'complete' installatie. Dit maar ter info! Deze boiler is uiteraard goed geïsoleerd zodat de ontstane warmte langdurig kan worden opgeslagen. Mogelijke afmetingen (afhankelijk van de collector): gemiddelde diameter is 60 cm en de hoogte is 150 cm. Dit betekent een watervoorraad van 60 tot 250 liter.

Besluit: een zonneboiler heeft nogal wat ruimte nodig! Bij een zogenaamde ‘compacte’ zonneboiler is het voorraadvat geïntegreerd in de collector. Dat scheelt uiteraard ruimte. De installateur zal u adviseren over de plaatsing want hoe dichter het geheel van collector, voorraadvat en cv-ketel bij elkaar staan, hoe korter de leidingen, hoe minder warmteverlies.

3. Tenslotte nog de overige aansluitingen. Ten eerste de aansluiting met het koude en warme waterleidingnet voor het tapwater. Ten tweede de aansluitingen op het gas en het waterleidingnet voor cv-water. Deze laatste aansluitingen zijn meestal reeds aanwezig bij een verbouwing of als uw een oude ketel vervangt.

Belangrijke opmerking: zonneboilers zijn er in vele maten en gewichten (en dus ook prijzen). Indien je een zonneboiler alleen gaat gebruiken voor het sanitair warm water (en dus niet voor verwarming), is het misschien goed om weten dat je SWW (warm watergebruik) gemiddeld genomen slechts 10% van je totale kost aan (gas)verwarming uitmaakt.

Informatie specifiek voor België

1. Garantie

Om premies (of subsidies) te bekomen van de overheid is de geboden garantie van groot belang. Vraag ernaar bij uw installateur (niet onbelangrijk dus!) In principe moet je om de zonneboilerpremie te krijgen een garantie krijgen van de installateur/fabrikant van 10 jaar op de collectoren, 5 jaar garantie op de boiler (buffervat) en 2 jaar op alle onderdelen.

2. Wat kost dat?

Een vanzelfsprekende vraag maar niet eenvoudig te beantwoorden. Er zijn immers zo veel factoren in het spel: wie installeert? Welke kwaliteit/merk zonneboiler wordt geïnstalleerd? Hoe groot is uw huishouden? Hoeveel verbruikt u jaarlijks aan verwarmingkosten? Hoe oud is uw woning want dat scheelt in BTW? Heb je recht op een premie (afhankelijk van uw gemeente). We vonden deze algemene indicatie voor wat het waard is: gemiddeld 4.250 euro (incl. 6% BTW voor een woning ouder dan 5 jaar). De installatiekosten bedragen gemiddeld 800 euro.

Bekende merken zonneboilers: Viessmann, Bosch, Regess.

Wil je een idee hebben van de prijs bij deze leverancier.

3. Moet ik dat helemaal zelf betalen?

Het minder goede nieuws: sinds 2012 geeft onze overheid geen korting meer op de intresten van een groene lening. Daarom hoor je heel dikwijls zeggen dat de groene lening niet meer bestaat en/of dat dit soort lening niet meer financieel interessant zou zijn. Niets is minder waar! Bevraag ernaar bij uw bank! Meestal bieden zij voor energiezuinige investeringen nog steeds een aantrekkelijk tarief. Bovendien betaalt uw uitgave zichzelf op termijn volledig terug want u bespaart elke maand op uw energiefactuur.

Ondanks alle wetswijzigingen is de aanschaf van een zonneboiler in 2012 nog steeds financieel interessant. Wat gebleven is, is de premie van de netbeheerder. Deze premie is 550 euro per vierkante meter collector met een maximum van 4.125 euro. De factuurdatum is hierbij vanaf/na 1 januari 2012. Hoe is de situatie in uw gemeente? Wil je verder blijven lezen: alle links worden herhaald onderaan dit artikel.

 4. Lenen?

Dit artikel gaat over duurzame investeringen. Duurzaam betekent: lange termijn. Daarom kan het interessant zijn om een lening te nemen voor deze uitgaven. Bespreek dit met uw bank. Enkele voordelen? 

- Je hoeft je spaargeld niet te gebruiken;

- Je geniet meteen van je energiebesparing;

- Geen notariskosten.

Conclusie: meestal heten deze leningen 'Energiekrediet'. Maar uw bank noemt het misschien anders. Vraag informatie! Een voorbeeld: Belisol werkt in dit verband samen met Record Bank (zie link onderaan dit artikel).

5. Terugverdientijd?

Bespaartest met invuloefening

Voorberekende bespaartest!

6. Subsidies?

Anno 2012 is de zonneboilerpremie: 550 euro per m² netto collectoroppervlakte, met een maximum van 4.125 euro voor woningen die al zijn aangesloten op het elektriciteitsdistributienet voor 1/1/2006. Voorwaarde: deze premie is alleen van toepassing voor zonneboilers voor sanitair warm water, eventueel in combinatie met ruimteverwarming. Met andere woorden: een zonneboiler voor uitsluitend zwembadverwarming komt niet in aanmerking.

Conclusie

Dat de Vlaming nog steeds zonneboilers wil plaatsen, blijkt uit de tientallen offertes die er dagelijks worden aangevraagd bij de installateurs. Dat is ook logisch: de prijs van energie (verwarming/elektriciteit) zal in de komende jaren niet goedkoper worden. Zelfs niet met alle gemakkelijke overstapmogelijkheden, reclamecampagnes of optreden van onze overheid. Milieu is immers een internationaal probleem. Dat kost geld! Daarnaast is energie een noodzakelijke behoefte van elk huishouden. Elke besparingsbeslissing van onze overheid heeft bijgevolg een gevolg voor de hele bevolking. Energie zal altijd de melkkoe van elke overheid zijn! Om minder afhankelijk te zijn van de grillen van onze regering kunt u maar best zelf de zaak in eigen beheer houden. Heel veel meer informatie op www.energiewegwijzer.be!

Nuttige links

Wat doet mijn gemeente?

 en hun Energiekrediet

Bespaartest met invuloefening

Ook zonneboilers?