NHG voorwaarden voor de nationale hypotheek garantie

Hypotheekgarantie van de NHG

Als u een woning koopt of een verbouwing aan uw huis wilt financieren, kunt u op een veilige en verantwoorde manier een hypotheek afsluiten. Deze voordelige hypotheek kunt u afsluiten met een garantie, de zogenaamde nationale hypotheek garantie NHG.

Met een NHG verzekert u uzelf dat u bij betalingsproblemen bij het aflossen van uw hypotheek, en dus bij (verplichte) verkoop van uw woning, de restantschuld niet zelf hoeft te betalen.

Hieronder kunt u meer vinden over het afsluiten van de NHG via een http://www.huismethypotheek.nl/hypotheekadvies@@hypotheekadviseur, alsmede de onlangs verhoogde en verruimde grens van de Nationale Hypotheek Garantie.

Verhoging grens Hypotheek Garantie NHG

Vanaf 1 juli 2009 is de grens voor het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verhoogd. De grens wordt verhoogd naar Eur. 350.000,-. Het gaat vooralsnog om een tijdelijke verhoging tot 1 januari 2011.

De hogere grens geldt niet voor woningbezitters die hun huidige hypotheek willen oversluiten om te profiteren van de gunstige voorwaarden van de NHG. Dat heeft minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) afgesproken met het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW).

Voorwaarden afsluiten NHG Hypotheek

Wanneer u een hypotheek afsluit voor de aankoop van een woning, komt u in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie. De belangrijkste voorwaarde is dat de totale kosten maximaal € 350.000,00 bedragen. In dit hypotheekbedrag zitten ook de volgende kosten inbegrepen:

 • notariskosten
 • afsluitprovisie
 • eventuele verbouwingskosten
 • overige kosten

U kunt het totale aankoopbedrag financieren, inclusief de bijkomende kosten. Bij aankoop van een bestaande woning mag de koopsom niet meer bedragen dan € 312.500,00. Bij aankoop van een nieuwbouwwoning is de maximale koop-/aanneemsom inclusief meerwerk € 324.074,07.

Aanvullende voorwaarden NHG

Naast de hoogte van de hypotheekbedragen gelden er ook nog een aantal aanvullende voorwaarden voor de NHG. Dit zijn onder andere:

 • Uw woning moet het hoofdverblijf van u zijn
 • Uw financiele situatie en uw schulden worden kritisch doorgenomen
 • Uw hypotheek mag maximaal 50% aflossingsvrij zijn om voor de Nationale Hypotheek Garantie in aanmerking te komen

Daarnaast geldt dat de NHG niet alleen voor starters geldt, maar bijvoorbeeld ook voor:

 • mensen bij wie de hypotheek afloopt, waardoor ze willen overstappen
 • mensen die de hypotheek willen oversluiten.

Vaak kan het voordelig zijn om een NHG hypotheek af te sluiten. Of dit ook in uw situatie het geval zal zijn, hangt van vele zaken af. U kunt uzelf het beste laten bijstaan door een hypotheekadviseur. Ook kunt u op vele plekken op internet http://www.huismethypotheek.nl/hypotheekadvies@@gratis hypotheekvragen stellen.

Voorwaarden oude en nieuwe situatie NHG Hypotheek

De voorwaarden voor de hoogte van de NHG is voor bestaande bouw:

 • Oude situatie: verkoopprijs tot Eur. 236.607,-
 • Nieuwe situatie: verkoopprijs tot Eur. 312.500,-

De voorwaarden bij Nieuwbouw voor de hoogte van de NHG is:

 • Oude situatie: verkoopprijs tot Eur. 245.370,-
 • Nieuwe situatie: verkoopprijs tot Eur. 324.074,-

Hypotheekadviseur voor de beste mogelijkheden

Het is bij aanschaf van een groot financieel product, zoals de hypotheek is, verstandig om advies in te winnen bij een erkend hypotheekadviseur.

Voor de voorwaarden van een Nationale Hypotheek Garantie kunt u bijvoorbeeld contact opnemen met http://www.huismethypotheek.nl/hypotheekadvies@@Huis Met Hypotheek.nl. Deze hypotheekadviseurs weten vele mensen van een goede hypotheek te voorzien, met duidelijke voorwaarden en prijzen.