Wat is het verband tussen hypotheek en de executiewaarde

Hypotheek en executiewaarde van een woning 2022

Wat_is_het_verband_tussen_hypotheek_en_de_executiewaarde-IntroPlaatje.jpg

Een bank wil weten wat uw huis waard is, zowel de vrije verkoopwaarde van uw huis als de executiewaarde. Waarom? Omdat een bank niet te veel risico wil lopen en zeker wil zijn dat uw woning meer waard is dan de hypotheek die erop rust. Hoeveel bedraagt de waarde van uw woning dan? Welnu, de executiewaarde van een huis is het bedrag dat u bij gedwongen verkoop van het huis zou kunnen krijgen. Hypotheken zijn vaak gebaseerd op deze executiewaarde, omdat voor de bank dan min of meer zeker is dat het huis minimaal deze waarde zal opbrengen bij een gedwongen verkoop. Wilt u de waarde en executiewaarde van uw woning weten, vraag dan een taxatierapport aan. Dan weet u precies waar u aan toe bent. Een goede hypotheek afsluiten vraagt ook om een goede voorbereiding van het hypotheek gesprek.

Banken en de hypotheek, de rol van een taxatierapport eigen woning

Niet alle banken zijn even ruimhartig bij het verstrekken van een hypotheek en ze stellen ook niet allemaal dezelfde eisen. Cruciale factoren in het geheel van de kredietverlening zijn:

  1. Het goedgekeurde taxatierapport en daarmee de geschatte executiewaarde.
  2. Uw kredietwaardigheid.
  3. Andere leningen en hypotheek.
  4. Uitgavenpatroon en inkomen.
  5. Een garantiestelling, zoals die van de Nationale Hypotheek Garantie, NHG. Met de garantie van de Nationale Hypotheekgarantie zijn de risico's voor de bank kleiner en de hypotheekrente voor u lager.

Hoeveel is de executiewaarde van een woning

In zijn algemeenheid rekent men bij bestaande bouw met een executiewaarde van 80% van de vrije verkoopwaarde en bij nieuwbouw tot 90% van de aankoopsom, inclusief eventueel meerwerk.

Het taxatierapport en de executiewaarde

Een taxatierapport is een door de wet erkend document met een geldigheidsduur van 3 jaar en opgesteld door een daartoe bevoegd taxateur. Als het rapport niet is opgesteld door een erkende taxateur, heeft het ook geen wettelijke status. Essentiële factoren die de executiewaarde van een woning bepalen, zijn de locatie, de grootte van de woning en de afwerking van het geheel. De kosten voor het rapport worden door de koper betaald. Er is geen vast landelijk tarief voor een taxatierapport in ons land, wat shoppen op internet dus zeer nuttig maakt om geld te besparen.

Uw kredietwaardigheid en een negatieve BKR

Uw kredietwaardigheid wordt beoordeeld aan de hand uw gegevens bij het Bureau Krediet Registratie, BKR, uw inkomen en verplichtingen. Als u een negatieve BKR registratie hebt, moet u op zoek naar een kredietverstrekker die daar niet zo moeilijk over doet. Meestal vraagt deze wel een wat hogere rente, omdat het risico hoger wordt ingeschat.

Nationale Hypotheek Garantie NHG

Of u voor de Nationale Hypotheek Garantie NHG in aanmerking komt, hangt onder andere af van uw inkomen, de koopsom van de woning en eventuele aanvullende kosten ter verbetering van het pand. De hypotheek, inclusief bijkomende kosten, mag in 2022 niet meer zijn dan € 355.000. Tot de bijkomende kosten horen bijvoorbeeld de notariskosten, de afsluitprovisie en de overdrachtsbelasting. De NHG wordt niet gegeven voor de koop van een recreatiewoning, woonboot, garage of stacaravan.

De hoogte van de hypotheek en de executiewaarde

De hoogte van de hypotheek hangt sterk van de executiewaarde af. Het huis dient namelijk als onderpand van de hypotheek en de hypotheek verstrekkende bank wil graag zeker weten dat bij gedwongen verkoop geen schulden blijven bestaan. Wanneer de bank de gevraagde hypotheek tot slot in overeenstemming vindt met het onderpand en u geen betalingsachterstanden hebt bij het BKR, kunt u snel een hypotheek offerte in handen hebben.

Tips voor het succesvol afsluiten van een hypotheek

Enkele tips voor het met goed gevolg afsluiten van een hypotheek zijn:

  1. U doet er altijd verstandig aan om meerdere offertes bij meerdere banken aan te vragen.
  2. Bekijkt u ook de hypotheekvoorwaarden goed.
  3. Gaat u ook zelf na in hoeverre u de hypotheeklast kunt dragen en wees daarbij realistisch en niet te optimistisch.
  4. Een hypotheekbedrag is één ding, maar dan nog zijn er vele vormen van afbetaling en aflossing mogelijk. Laat u zich goed adviseren over welke vorm het beste bij u zou passen. Wilt u bijvoorbeeld een vaste of een variabele rente. Wilt u vervroegd kunnen aflossen zonder een boete te hoeven betalen. Vele vragen die eveneens zullen moeten beantwoord, voordat de hypotheekakte bij de notaris kan worden getekend.