Hoe geld verdienen op je hypotheek, bespaar op je hypotheek

Hoe kan ik geld verdienen met een hypotheek: versneld aflossen in 2020 en 2021 of omzetten en oversluiten

Wanneer_hypotheek_boetevrij_aflossen-IntroPlaatje.jpg

Geld verdienen en geld besparen willen we allemaal en toch laten we vaak veel geld liggen. Zowel wanneer we een hypotheek gaan afsluiten als ook gedurende de looptijd van de hypotheek. Er wordt meestal alleen naar de rente gekeken. Hoe lager de rente, hoe goedkoper, denken we al snel. Maar wat vergeten wordt, is dat er ook veel geld opgaat aan de tussenpersoon, de bijkomende verzekeringen, het niet aflossen en de notaris. Er is dus voor u nog veel geld te verdienen door dit anders en beter aan te pakken. Bekijk altijd de actuele hypotheekrente en vergelijk. De hypotheekrente is in 2020 fors gedaald en dat biedt grote kansen in 2021. Zo kunt u veel geld besparen op uw hypotheeklasten. Aflossen, oversluiten of omzetten?

Besparen op de hypotheek via de tussenpersoon

De tussenpersoon kan veel goed werk voor je doen en zorgen voor een goed hypotheekadvies. Maar een hypotheekadviseur moet natuurlijk ook worden betaald voor zijn werk. Daar is op zich niets nieuws en mis mee, maar je krijgt het beste advies uit je adviseur als je ook zelf de goede vragen weet te stellen. Het is onverstandig om automatisch het advies van de adviseur over te nemen. Vaak wordt alleen het product van de huisbank gepromoot, terwijl er zeer vele hypotheekvormen en hypotheekaanbieders zijn. Wees dus altijd kritisch en vraag meerdere offertes aan. Voorheen werden adviseurs betaald op basis van een provisie, maar inmiddels is dat omgezet in betaling per uur. Dat heeft het voordeel dat een adviseur er minder belang bij heeft om alleen maar hypotheken uit eigen huis te adviseren en bij u onder te brengen.

Tips om geld te verdienen met hypotheek

Daarom het advies om bij een hypotheek en andere geldzaken zeer op de volgende punten kritisch te zijn:

  1. Jezelf goed op internet te informeren over de verschillende hypotheekvormen en hypotheekaanbieders. De verschillen kunnen onderling groot zijn. Niet alleen in de rente, maar ook in de aanvullende voorwaarden.
  2. Te kiezen voor meerdere adviseurs, die op nu cure no pay basis werken. Wordt het niets, dan kost het niets.
  3. Goed de tarieven te vergelijken van de verschillende adviseurs.
  4. Boetevrij aflossen waar dat mogelijk is.
  5. Boetevrij oversluiten of omzetten waar dat mogelijk is.
  6. Te onderhandelen over de provisie, zeker als je bij dezelfde adviseur meerdere producten afneemt.
  7. Zoek de hypotheek met voor lange tijd een lage rente.
  8. Vraag de Nationale Hypotheekgarantie aan.
  9. Zorg voor een degelijke werkgeversverklaring. Hoe degelijker, hoe meer vertrouwen in u en hoe lager de rente kan zijn.

Moet ik een verzekering afsluiten bij mijn hypotheek?

Vaak hoort bij een hypotheek ook een verzekering. Bijvoorbeeld, als de lasten en hypotheek hoog zijn ten opzichte van het inkomen en de waarde van het huis. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Wees, als pas op het laatste moment over een overlijdensrisico verzekering wordt gesproken, op je hoede. Een dergelijke verzekering is vaak duur en kost veel provisie. Ga in zo’n geval ook eens met een andere adviseur praten. En als er een verzekering komt, kies dan voor de verzekering, die met zo veel mogelijk zekerheid het hoogste resultaat geeft en geen verborgen kosten heeft. Aan speculatieve rendementen, die misschien ooit zullen uitkomen, heeft de langstlevende namelijk niet zo veel. Ook hier kan internet je verder helpen.

Wat kost een notaris?

Dan de notaris. Ook daar kun je geld verdienen door van te voren na te gaan wat de notariskosten zijn. Doe eerst een belronde. Je zult zien dat nogal wat notarissen verschillende tarieven rekenen voor hetzelfde werk. Kies voor de goedkoopste notaris zou ik zeggen. Wie in de stad woont heeft volop keuze uit goede notarissen die een stuk goedkoper zijn dan de notaris waar je vroeger altijd heen ging.