Wat is een woekerpensioen

Wat is een woekerpensioen en wat zijn woekerpolisssen

Sparen_bij_de_belastingdienst-IntroPlaatje.jpg

Een woekerpolis is een beleggingspolis of beleggingsverzekering, waarbij de opbrengst niet vastligt en de vaak verborgen kosten in verhouding tot het rendement veel te hoog zijn. Deze verborgen kosten worden meestal vooral in de beginjaren in mindering gebracht op het rendement van de polis. Bovendien zijn deze kosten onevenredig hoog. Brand New Day zegt hier verandering in te willen brengen door transparant te zijn en lage kosten te berekenen. Dat betekent dat u zo meer overhoudt van uw pensioen en lijfrente. U kunt een woekerpolis maar ook een lijfrenteverzekering omzetten in banksparen.

Voorbeelden van een woekerpolis

Woekerpolissen zijn op allerlei manieren mogelijk:

  1. Bij een lijfrenteverzekering op basis van beleggingen;
  2. Bij kapitaalverzekeringen en beleggingspolissen;
  3. Bij verzekeringen in combinatie met hypotheken of leningen, waarbij via beleggingen het kapitaal voor de aflossing van hypotheek of lening wordt opgebouwd.

Lees de voorwaarden van uw financieel product dus altijd goed door en vraag naar de kosten en het rendement. U moet willen weten hoe het in elkaar steekt voordat u met een polis akkoord gaat.

Wat is een woekerpensioen?

En daar komt momenteel, nu de beurzen zulke klappen krijgen van de krediet crisis, het effect van een woeker pensioen nog bij. Een woekerpensioen is namelijk ook een verzekeringsvorm met onzekere rendementen en hoge kosten. Een woekerpensioen kan per individu of als semi collectieve regeling worden afgesloten via de werkgever. Eerst worden de ingelegde premies door de verzekeraar benut voor de verzekeringspremies en kosten. En vervolgens wordt wat dan nog over blijft, voor u belegd.

Wat is een kredietcrisis?

De combinatie met de huidige kredietcrisis maakt het allemaal nog lastiger te verteren. Immers er wordt minder belegd dan velen denken en door de slechte beurzen valt het rendement ook nog eens tegen. Niet dat een woekerpensioen op zich nieuw is, maar de klappen komen nu des te harder aan. De kosten zijn hoog en de rendementen laag.

Woekerpolis volop in de media

Na alle aandacht in de media voor de woeker polissen, zal men zich nu meer en meer gaan richten op het woeker pensioen. En daar heeft men een flinke kluif aan, want woeker pensioenen zijn zeer gangbaar in het midden- en kleinbedrijf en treffen dus veel mensen. Bovendien is het lastiger dan bij de andere woeker polissen, omdat een klachtenloket voor deze groep ontbreekt. De ombudsman Financiële Dienstverlening gaat immers wel over woeker polissen, maar nog niet over de woeker pensioenen. Raar eigenlijk. Ook op dit punt is transparantie vereist.

Pensioen indexeren, kan dat nog in 2021?

Nu de indexering van pensioenen voor enige tijd van de baan is en sommige pensioenen wellicht zullen worden gekort, is er dus weer een groep gepensioneerden bijgekomen die met minder zullen moeten rond komen dan gedacht. Straks gaan we niet alleen later met pensioen, maar ook nog eens met veel minder om van te leven. Als de nieuwe systematiek voor het pensioen is uitgerold, kan er eerder worden geïndexeerd, maar kunnen pensioenen ook worden verlaagd. Het wordt allemaal gevoeliger voor de ontwikkelingen op de effectenbeurzen.

Kiezen voor banksparen

U hieft niet te kiezen voor een verzekeringspolis om een extra pensioen of vermogen op te bouwen. U kunt ook kiezen voor banksparen. De laatste jaren is deze manier van banksparen bij een bank een grote concurrent voor de variant van de verzekeringspolis geworden. Vaak zijn de kosten lager en de rendementen groter.

Zelf sparen op een spaarrekening

Eigenlijk is een koopsompolis met een vooraf vast liggend rendement of een goede spaarrekening een veel betere keuze dan uw pensioenpremie uit handen te moeten geven aan een ander zonder dat u daarvoor een gegarandeerd rendement krijgt. Er is wel een maar. Het vaste rendement is meestal lager dan dat met goede beleggingen kan worden behaald. Maar sparen geeft zekerheid en dat is wanneer het om een extra pensioen gaat wel erg prettig. Kies wel altijd voor een bank die een Nederlandse bankvergunning heeft en probeer altijd uw geld over meerdere instellingen te spreiden. Want ook banken kunnen failliet gaan, helaas.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden