Waarom kiezen voor banksparen

Daarom houdt u banksparen bij een bank in plaats van een verzekering in 2021

Sparen_bij_de_belastingdienst-IntroPlaatje.jpg

Er kunnen vele redenen zijn om voor banksparen te kiezen en niet voor een verzekering, maar de belangrijkste is toch dat u met de beschikbare fiscale voordelen en met een hoog rendement wilt sparen voor later. Sparen voor een pensioenaanvulling, een uitkering na ontslag of een uitvaart, of sparen voor de aflossing van de hypotheek van de eigen woning. U wilt kortom op een fiscaal aantrekkelijke manier een extra vermogen opbouwen. Dit wilt u goedkoop bij een bank en niet bij een verzekeraar en niet met een verzekering. Een verzekeringsmaatschappij biedt het nieuwe banksparen niet aan, maar heeft wel allerlei verzekeringen om extra vermogen op te bouwen. Het is dan ook jammer dat banksparen anno 2021 nauwelijks meer wordt aangeboden. Wie nog een spaarhypotheek heeft of een bankspaarhypotheek, is vaak spekkoper, maar de hypotheek vernieuwen is niet meer mogelijk.

Banksparen voor een extra vermogen in plaats van een verzekeringspolis

Het banksparen werd in 2008 door de politiek mogelijk gemaakt als reactie op de tot dan toe te dure polissen van verzekeringsmaatschappijen, de woekerpolissen. De politiek was van mening dat er meer concurrentie moest komen om het allemaal wat goedkoper te maken. Daarvoor moest de vermogensmarkt worden opengebroken. Om dit te kunnen doen kregen de banken een nieuw instrument in handen, het banksparen. Het banksparen moest een transparante tarievenstructuur krijgen en vooral goedkoper zijn dan wat tot 2008 werd aangeboden in de vorm van een verzekeringspolis zoals een koopsompolis, een lijfrentepolis of een andersoortige polis met een overlijdensrisico. Het gemeenschappelijke van het banksparen en de polissen van de verzekeringsmaatschappijen is dat beide bedoeld zijn om op een fiscaal voordelige manier te sparen voor later. Verder zijn er vooral verschillen tussen banksparen en sparen bij een verzekeringsmaatschappij met een polis.

Banksparen doet u bij een bank

Dat het banksparen in handen van een bank is, is niet zonder gevolgen. Een groot voordeel van het sparen bij een bank is namelijk dat daardoor het opgebouwde kapitaal onder het depositogarantiestelsel van de Nederlandse Bank valt. Of uw vermogen uit banksparen nu dient voor de aflossing van de hypotheek, uw pensioen, de gouden handdruk of uitvaart, in alle gevallen hebt u een bankgarantie tot maximaal 100.000 euro per persoon als de bank failliet gaat. Die garantie hebt u bij een faillissement van een verzekeringsmaatschappij niet.

Banksparen en het erfrecht

Bij een verzekeringspolis is het zo dat de uitkering van de polis ophoudt als u komt te overlijden of dat de uitkering bij voortijdig overlijden overgaat naar een in de polis genoemde persoon. Bij het banksparen is het zo dat het gespaarde bedrag of het bedrag dat nog niet kon worden uitgekeerd automatisch na uw overlijden overgaat naar de erfgenamen. Bij banksparen wordt dus altijd alles uitbetaald, bij een verzekering hoeft dat niet het geval te zijn.

Banksparen is goedkoper

Verzekeraars wagen nog wel eens te betwijfelen of banksparen wel echt goedkoper is. Feit is wel dat er voor het banksparen geen polis nodig is die geld kost. Banksparen doet u op een geblokkeerde bankrekening en die kunt u gratis openen. Feit is ook dat het altijd goed is om bij meerdere instanties offertes aan te vragen. Vraagt u dus vooral bij een paar banken een offerte voor banksparen aan en bij een paar verzekeraars voor een verzekeringpolis en vergelijk deze aanbiedingen vervolgens goed. Bekijk uw inleg, de kosten die in rekening worden gebracht en het eindkapitaal dat u straks krijgt. Maak zo uw keuze.

Banksparen zal een gegarandeerd eindbedrag betekenen

Bij een polis is het in de meeste gevallen zo dat het kapitaal wordt opgebouwd met beleggen. Bij banksparen wordt in de meeste gevallen gekozen voor een gegarandeerd eindkapitaal tegen een spaarrente die van te voren bekend is. Overigens kunt u ook banksparen door uw geld door de bank te laten beleggen.

Kiezen voor banksparen of sparen met een verzekeringspolis

De keuze voor al dan niet banksparen is natuurlijk aan u, maar dat de markt is opengebroken met dit nieuwe product van vermogensopbouw is zeker. Vraag meerdere offertes aan, bekijk die en bekijk de aanbiedingen op het internet. Zo zult u het meeste rendement uit uw spaargeld halen en dat ook nog op een fiscaal slimme manier. Overigens kunt u een verzekeringspolis ook laten omzetten in banksparen. Een goed voorbeeld hiervan is een lijfrenteverzekering omzetten in banksparen. Ook wie nog een hypotheek heeft op basis van banksparen in 2021 (afgesloten voor 2013) is vaak spekkoper.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden