Lijfrenteverzekering omzetten in banksparen in 2021

Lijfrenteverzekering of banksparen, het omzetten van een lijfrenteverzekering in bancaire lijfrente 2021

Sparen_bij_de_belastingdienst-IntroPlaatje.jpg

Wie enkele jaren terug wilde sparen voor een aanvulling op zijn pensioen kon alleen maar kiezen voor een lijfrenteverzekering. Lijfrentesparen, wat het banksparen is voor een extra inkomen later, bestond toen nog niet of stond nog in de kinderschoenen. Inmiddels is dat allemaal anders en kan het zelfs zeer verstandig zijn om als pensioenaanvulling te kiezen voor het omzetten van een bestaande lijfrenteverzekering in banksparen. Lees hier hoe u dat verstandig doet zonder extra inkomstenbelasting te betalen. Wilt u meer weten over het ontstaan van een pensioengat en hoe dat pensioengat is te repareren, bekijk dan ook: wat is een pensioengat en hoe ontstaat een pensioengat?

Het verschil tussen een lijfrenteverzekering en banksparen voor een lijfrente

Het belangrijkste verschil tussen een lijfrenteverzekering en banksparen is dat u een lijfrenteverzekering afsluit bij een verzekeringsmaatschappij, terwijl het banksparen is ondergebracht bij een bank. Banksparen voor een lijfrente doet u op een geblokkeerde bankrekening en in het algemeen tegen lagere kosten dan bij een verzekeringsmaatschappij. Uw spaartegoed valt ook nog eens onder de bankgarantie uit het depositogarantiestelsel en daarmee is deze vorm van pensioensparen een veilige manier van lijfrente opbouwen. Bij een verzekeringsmaatschappij hebt u die garantie niet.

Lijfrenteverzekering kiezen in plaats van banksparen?

Gelukkig is de concurrentie op de markt van de lijfrenteverzekeringen aanmerkelijk vergroot met de komst van het banksparen. Deze concurrente houdt verzekeringsmaatschappijen en banken scherp om niet te hoge tarieven in rekening te brengen en om zo transparant mogelijk te zijn. U kunt als u een lijfrente voor later wilt opbouwen nu bij beide instanties offertes aanvragen en de aanbiedingen onderling goed vergelijken. Maar wat doet u als u al een lijfrenteverzekering bij een verzekeringsmaatschappij hebt lopen? In dat geval kunt u een aantal dingen doen:

  1. U laat de lijfrenteverzekering doorlopen en kiest aanvullend ook voor banksparen;
  2. U laat de lijfrenteverzekering doorlopen en kiest niet voor banksparen;
  3. U koopt de lijfrenteverzekering af en stort het vrijgekomen bedrag in lijfrentesparen. Dat is banksparen met een lijfrenteclausule;
  4. U laat de lijfrenteverzekering omzetten in banksparen voor een beter rendement.

Lijfrenteverzekering omzetten in banksparen

Als u uw lijfrenteverzekering wilt omzetten in banksparen, is het belangrijk dat u dat op de juiste manier doet en de juiste procedure volgt. Wat u in ieder geval niet moet doen is de verzekeringsmaatschappij vragen om de dagwaarde van uw lijfrenteverzekering op uw betaalrekening te laten te storten. In dat geval is de verzekeringsmaatschappij namelijk verplicht om 52% inkomstenbelasting in te houden en betaalt u in veel gevallen ook nog eens 20% revisierente aan de belastingdienst. Het storten op uw rekening courant wordt niet gezien als het omzetten van uw polis, maar als het afkopen van een lijfrenteverzekering en voor deze afkoop wordt u in feite flink bestraft.

Procedure lijfrenteverzekering omzetten

Als u uw lijfrenteverzekering wilt omzetten, vraagt u bij een paar banken offerte aan voor lijfrentesparen. Als u gekozen hebt welke bank de gunstigste voorwaarden heeft en het maximale rendement geeft, vraagt u bij de bank wat uw lijfrente spaarrekeningnummer wordt. Vervolgens vraagt u de verzekeringsmaatschappij om de waarde van uw lijfrenteverzekering direct over te boeken naar dat rekeningnummer bij de bank. De verzekeringsmaatschappij houdt dan geen 52% belasting in. U betaalt ook geen revisierente. Wel kan de verzekeringsmaatschappij u nog kosten in rekening brengen.

Het nut van een lijfrenteverzekering omzetten

Dat betekent ook dat het alleen zinvol is om uw lijfrenteverzekering om te zetten als de dagwaarde van uw polis minus de eventuele kosten die de verzekeringsmaatschappij berekent, hoog genoeg is of wanneer u van mening bent dat uw bank een beter resultaat zal boeken dan de verzekeraar. Dan is er een duidelijk rendementvoordeel te behalen. Wanneer de dagwaarde minus kosten negatief is, heeft het omzetten naar banksparen geen zin, maar kunt u misschien nog wel kiezen voor het premievrij maken van uw lijfrenteverzekering.

Meer info op de WIKI4YOU homepage

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden