Wat weet het BKR over mijn gsm

Negatieve BKR registratie door mijn gsm abonnement in 2018 of 2019

Sparen_bij_de_belastingdienst-IntroPlaatje.jpg

Veel bedrijven zijn aangesloten bij het BKR in Tiel, maar de telecom sector niet meer. Het Bureau Krediet Registratie BKR houdt van iedereen die in Nederland een lening heeft afgesloten een elektronisch dossier bij met de stand van zaken. Ook de betalingen voor een gsm abonnement werden tot voor kort nauwkeurig in de gaten gehouden. Niet op tijd betalen en het hebben van schulden bij telecombedrijven konden zo ook tot een negatieve BKR leiden. In die gevallen staat alleen snel geld lenen nog als mogelijkheid open of het lenen met een onderpand ondanks een negatieve BKR. Probeer een negatieve BKR dan ook maar beter te vermijden of te laten verwijderen. Zorg voor een hoge BKR-score.

Wat weet het BKR over mijn gsm

Van iedereen die een lening afsluit bij een bedrijf dat bij het BKR is aangesloten, houdt het BKR in ieder geval de volgende gegevens bij:

  1. Uw naam, uw voorletters, uw geboortedatum;
  2. Uw volledig adres;
  3. De datum waarop het gsm abonnement is ingegaan en waarop het abonnement is beëindigd;
  4. Het telefoonnummer;
  5. Eventuele bijzonderheden in de betaling. Denk hierbij aan eventuele betalingsachterstanden of een betalingsregeling.

Let wel: Prepaid telefoons en telefoon kaarten worden niet bij het BKR geregistreerd. Dit kan voor sommige mensen een goede reden zijn om een prepaid telefoon te nemen waarbij u precies weet hoeveel u belt.

Bij het BKR aangesloten telecom bedrijven

Allerlei telecom bedrijven waren tot 2011 bij het BKR in Tiel aangesloten en gaven meteen door als u te laat bent met betalen, ook al gaat het om kleine bedragen. De volgende telecom aanbieders zijn deelnemer van het BKR en hebben daardoor inzicht in uw gegevens:

  1. Telfort BV, Amsterdam Zuidoost;
  2. KPN BV, Den Haag;
  3. T-Mobile Netherlands BV, Den Haag;
  4. Vodafone Libertel NV, Maastricht.

Vodafone 2011 T-Mobile en KPN/Telfort

Het is goed om te weten dat vanaf januari 2011 klanten van Vodafone, T-Mobile en KPN/Telfort die een betalingsachterstand hebben, niet langer via Vodafone zullen worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Zij vinden inmiddels dat deze kredietregistratie voor klanten onevenredige gevolgen kan hebben, omdat het BKR niet naar de hoogte van het bedrag kijkt.

Tip gsm abonnement afsluiten

Wie niet bij het BKR wil worden geregistreerd voor een gsm abonnement, heeft niet veel meer te vrezen van een mobiele aanbieder of gaat bellen met een prepaid toestel. Betaal de rekening van een telecomaanbieder overigens wel altijd op tijd. Als het goed is, zijn de bestaande registraties en coderingen van deze telecombedrijven bij BKR geschrapt en staan ze niet meer in het Centraal Krediet Informatiesysteem. Een negatieve BKR geeft bij de grote banken bijna altijd problemen als u een nieuwe lening wilt aangaan, ongeacht het bedrag waar het om gaat.

Waarom BKR toetsing en registratie bij het BKR in 2019?

De registratie van leningen vindt plaats om te helpen voorkomen, dat u zoveel krediet neemt dat u op enig moment uw betalingsverplichtingen niet meer kunt betalen. Bovendien kunnen ook de aanbieders van mobiele telefonie zo hun financiële risico’s wat beperken. Vooral jongeren blijken zich sterk te verkijken op de abonnementskosten en de kosten van mobiele telefonie. Te eenvoudig worden ringtones opgevraagd en wordt veelvuldig meegedaan met spelletjes die uiteindelijk flink geld kosten. U kunt altijd achter uw leenstatus bij het BKR komen door het BKR rapport op te vragen. Uw BKR registratie bij het BKR opvragen kunt u ook zelf doen door vooraf eerst een afspraak met het BKR te maken.