Waarom oversluiten van een lening

Waarom oversluiten van een lening

Bijna iedereen heeft wel een lening of een vorm van krediet. Er zijn verschillende soorten van krediet zoals een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Kredietvormen

Meerdere leningen

Elke lening is weer anders en ook de kosten van de verschillende leningen kunnen sterk verschillen. Het kan nooit kwaad om te kijken of het goedkoper kan.

Het komt vaak voor dat er meerdere leningen worden opgebouwd binnen een huishouden. Eerst gaat de wasmachine stuk waarvoor een lening wordt opgenomen, daarna een lening voor een auto en vervolgens nog wat goederen op afbetaling bij een postorderbedrijf.

Zeker bij meerdere leningen is het de moeite waard om te kijken of het voordeliger is om de bestaande leningen over te sluiten. Indien er meerdere ‘kleine’ leningen lopen, is het raadzaam om deze allemaal over te sluiten naar 1 nieuw krediet.

Kleinere leningen hebben relatief gezien, hogere kosten. Door de kleinere leningen allemaal in te lossen en te vervangen door één nieuw groter krediet, houdt u slechts één grotere lening over met relatief lage kosten.

Let op bij oversluiten

Oversluiten kan u aardig wat geld besparen, maar er zijn wel een aantal zaken waar u goed op moet letten:

  • Boete(rente): Het kan zijn dat u niet zomaar uw bestaande lening mag aflossen. De kredietgever kan u kosten in rekening brengen voor het aflossen van uw lening. Vraag uw bestaande kredietgever of er een boete betaald moet worden voor het aflossen van uw krediet of vraag een aflosnota op.
  • Meer lenen: Het kan erg aantrekkelijk zijn om de kredietlimiet wat hoger te zetten en dus meer te lenen. De totale schuld neemt hierbij wel toe.
  • Langere looptijd: Het nieuwe krediet heeft wellicht een langere looptijd dan uw bestaande kredieten. Door deze langer looptijd neemt ook de totale kredietvergoeding toe. De maanlasten kunnen door de langere looptijd wel lager uitvallen wat op korte termijn wellicht wat meer ruimte geeft.

Tips

  • Laat u goed informeren voordat u oversluit.
  • Let op de eventuele boete bij aflossen van uw bestaande krediet.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden