Wat is een rentekrediet

Wat is een rentekrediet?

Iedereen kent wel de ‘standaard’ leningen die er bestaan, zoals een doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Er bestaat echter ook nog zoiets als een rentekrediet. Een rentekrediet lijkt erg op een doorlopend krediet, maar er zijn toch duidelijke verschillen.

In dit artikel leggen wij u de verschillen uit tussen een persoonlijke lening, een doorlopend krediet en een rentekrediet. Op deze manier krijgt u antwoord op de vraag: Wat is een rentekrediet en u kan zelf inschatten of een rentekrediet iets voor u is.

Rentekrediet, persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Wat is een rentekrediet? Wat is een persoonlijke lening? Wat is een doorlopend krediet?

  • Wat is een persoonlijke lening?

Als u een persoonlijke lening afsluit, dan leent u in één keer een vast bedrag. Dit bedrag betaalt u in vooraf vastgestelde termijnen terug, plus rente. U kunt niet meer, maar ook niet minder opnemen dan vooraf afgesproken en als u eenmaal wat afgelost heeft, kunt u dit niet meer terug draaien.

  • Wat is een doorlopend krediet?

Bij een doorlopend krediet wordt er een plafond vast gesteld. Een zogenaamd maximum dat u kunt lenen. U kunt zoveel geld opnemen als u wilt, mits u een maandelijks bedrag terug betaalt. Dit kunt u echter direct weer opnemen.

  • Wat is een rentekrediet?

Een rentekrediet lijkt op een doorlopend krediet, alleen hoeft u niet maandelijks een bedrag terug te betalen. Alleen de rente is prima. Op deze manier heeft u minder financiële verplichtingen. De rente is vaak wel wat hoger. Een rentekrediet is handig voor mensen die bij bijvoorbeeld een verbouwing extra bestedingsruimte willen hebben.

Rentekrediet vs. Doorlopend krediet

Een Rente Krediet is een leenvorm voor particulieren en lijkt het meest op een doorlopend krediet. Het verschil tussen deze twee vormen is dat men bij een Rentekrediet niet verplicht wordt om maandelijks geld af te lossen. Hierdoor is het rente krediet de leenvorm met de laagste maandlast. U lost geen geld af en betaalt alleen rente over uw lening, waardoor de looptijd van een rente krediet in principe oneindig is.

Wie komen in aanmerking voor een rentekrediet?

Ingezetenen van 18 tot 65 jaar van Nederland met een vast inkomen of salaris. Dit inkomen mag helaas niet bestaan uit een uitkering van de sociale dienst, de WW of andere uitkeringsinstanties. Let hierbij op bij uw aanvraag. Mensen met een normale vaste of parttime baan kunnen vaak prima in aanmerking komen voor een rente krediet.

Wanneer is een rentekrediet handig?

Deze leenvorm is handig om geld achter de hand te hebben, dus kan erg handig zijn bij bijvoorbeeld een verbouwing of restauratie van bijvoorbeeld een dure oldtimer of een ander duur verzamelobject. U kunt ook op zoek zijn naar een nieuwe keuken of misschien wel een nieuwe auto.

Let op: Geld lenen kost geld! U kent het spotje wel, maar let hier ook goed op! Elke vorm van lenen zal u uiteindelijk meer geld kosten, dus zorg ervoor dat u niet te veel leent, en het altijd terug kan betalen. Als u teveel onzekerheden heeft over het terugbetalen van de lening, ga dan geen lening aan. Uw bank zal hier ook op letten, maar het is belangrijk dat u dit zelf ook beseft, en uw levensstijl hierop ook aanpast. Doe geen dure uitgaven meer en 'leef naar uw inkomen'.