De budgetbarometer: geld op halfweg de maand

Budget en budgetbeheer

Deze week kwam ik een studie tegen van een universiteit over de levensduurte. Het onderzoek startte 3 jaar geleden en gaat over gewone huishoudens (geen zelfstandigen). De rekenmodellen zijn op basis van Belgische gegevens maar ik denk niet dat dat zo'n hemelsbreed verschil maakt met, bijvoorbeeld, Nederland. Af en toe sta je toch te kijken... ben je het er wellicht niet mee eens... en ook één hele goede besparingstip!

 

Hoe beheer ik mijn maandelijks budget

Hap 1: maandelijkse vaste kosten! Die hoeven verder geen uitleg: een opsomming is voldoende: huur, lening, verwarming, elektriciteit, water, brandstof/auto en eten om de voornaamste maar te noemen!

Hap 2: de rest! Zoals: ontspanning (sport, vakantie, hobby, film, muziek), kleding, gadgets, uit eten en sparen (als het nog kan) want ... we werken om te leven en niet andersom!

De studie zelf

  • De onderzoekers stelden een korf samen van goederen en diensten die minimaal nodig zijn om te participeren aan onze samenleving en berekenden de totale kostprijs van deze korf.
  • Ze gingen uit van 3 criteria:
  1. een gezonde leefstijl,
  2. autonome keuzes toelaten en
  3. aanvaard worden door wie ervan moet leven.

Het gaat dus niet om een budget dat mensen alleen in staat stelt om 'te overleven': een levenswaardig leven kunnen leiden dat het gevoel geeft 'erbij te horen'.

De voornaamste levenslessen uit de studie! Discussiestuk!

  1. Samenwonen bespaart geld,
  2. Wonen in een stad biedt het voordeel dat je 'misschien' geen auto nodig hebt? Je doet alles te voet, met de fiets of openbaar vervoer!
  3. Een alleenstaande heeft minstens 980 euro per maand nodig om te overleven.
  4. Beslissen twee alleenstaanden om samen te gaan wonen dan verdubbelt het noodzakelijke budget niet. Een koppel heeft 32% meer nodig dan een alleenstaande, namelijk 1.296 euro. Die beperkte meerkosten zijn vooral veroorzaakt door kosten voor voeding, gezondheid, kleding en mobiliteit. Op dit vlak spelen nauwelijks schaalvoordelen behalve de kosten voor huisvesting.
  5. Een kind kost een huis … en minstens 260 euro/maand! Opvallend resultaat is de hoge kostprijs voor de opvoeding van kinderen volgens de onderzoekers. De vergelijking van het standaardbudget tussen gezinnen met en zonder kinderen leert dat de noodzakelijke meerkosten van een eerste kind kunnen oplopen van 259 tot 564 euro, afhankelijk van de leeftijd (van 2 tot 15 jaar) en de gezinssituatie (een- of tweeoudergezin).
  6. De 'kostprijs' van een tweede kind ligt 20 tot 30% lager dan die van een eerste kind.
  7. Kinderen worden duurder met de leeftijd. Een kleuter van 4 jaar blijkt 10% duurder dan een peuter van 2 jaar. Een kind van 8 jaar is nog eens 30% duurder en een puber van 15 kost maar liefst 90% meer.
  8. De kosten voor kinderen in een eenoudergezin vallen hoger uit dan deze voor kinderen in tweeoudergezinnen.
  9. Een alleenstaande moeder met een zoon van 8 en een dochter van 15 heeft per maand minstens 1.874 euro nodig, aldus de budgetbarometer van de onderzoekers.

Uitgaven/berekeningstip!

  1. Iedereen kent (ongeveer) zijn bruto uurloon. Maar kom je er niet mee, sterker nog: dit is niet van belang al staat het uitgebreid op je salarisstrook! Begin eens met je het bedrag te nemen dat je netto maandelijks ontvangt.
  2. Deel dit door het aantal gewerkte uren van die maand: staat ook op je loonstrook of bereken het zelf: aantal uren per week (in principe 38 uur enz... aantal gewerkte dagen (ben je fulltimer of parttimer), kortom: ga aan het rekenen.
  3. Uiteindelijk heb je je netto uurloon! Als je nou iets wil kopen, deel dan eens de aankoopprijs van die geweldige LED-TV, verleidelijke maar dure jurk of weekendje-weg door je netto uurloon... hoe lang moet je werken om dit geld in 10 minuten uit te geven? In veel gevallen is die verhouding dermate scheef dat ... nee zeggen een makkie wordt...