Waarom kinderspaarrekening of jeugdspaarrekening

Sparen voor kind of kleinkind - de beste kinderspaarrekening in 2019

Sparen_bij_de_belastingdienst-IntroPlaatje.jpg

Wie spaart voor een kind, heeft wat voor later. Dat weten we allemaal en dit geldt waarschijnlijk nog wel het meeste voor uw kind, kleinkind of pasgeboren baby. Het leven is duur, terwijl u toch wilt dat uw kind straks kan leren en vooruit kan komen in het leven. Elke ouder wil immers het beste voor zijn kind en een beetje extra geld is daarbij zeker welkom. Dat kan via een kinderspaarrekening, jongerenrekening of een jeugdspaarrekening. Ook een baby spaarrekening is mogelijk. Zie de nieuwe tarieven voor deze rekeningen. Nieuw is Zilvervloot sparen van de SNS bank.

Welke kinderspaarrekening, jongerenrekening of jeugdspaarrekening?

Ook de banken weten dat u het beste wilt voor uw kind en hebben daarom vaak een groot aanbod aan spaarrekeningen voor kinderen. Ouders kunnen een rekening openen voor hun kind, of grootouders voor hun kleinkind. Daarbij is het wel zo dat de ouders de wettelijk vertegenwoordigers van hun minderjarige kinderen zijn en daardoor ook verplicht zijn om schriftelijk toestemming te geven voordat een spaarrekening door de bank kan worden geopend.

Bonusrente op een kinderspaarrekening in 2021

Niet elke rekening volgt het zelfde beleid qua stortingen en geldopnames: er kan worden gekozen voor een rekening met een eenmalige storting, of periodieke stortingen. Net wat u wilt. Vele banken hanteren een basisrente en een bonusrente. De basisrente krijgt uw kind in ieder geval. Na een periode van 5 of 10 jaar komt daar nog een flinke bonus bij. Hoe langer u het geld laat staan, hoe meer bonus uw kind krijgt. Vaak is tussentijds geld opnemen van geld van een kinderspaarrekening niet mogelijk, zonder daarvoor kosten te moeten betalen. Uitzondering wordt nog wel eens gemaakt voor een te volgen studie. U doet er dus altijd goed aan om te bekijken of de bewuste rekening bij de bank een boetevrij opnemen van geld mogelijk maakt.

Sparen bij de ASN Bank

Met een storting bij de ASN Bank steunt u meteen ook allerlei goede doelen. ASN Bank ondersteunt onder meer diverse straatkinderen projecten van Cordaid Kinderstem, waaronder die in Kameroen en India. De rekening voor kinderen heet ASN Jeugdsparen. Tussentijds opnemen van geld is alleen mogelijk, als sprake is van een noodzakelijke opname ten behoeve van studiekosten vanaf het voortgezet onderwijs.

Sparen bij de Triodos Bank

De Triodos bank heeft Kinder Toekomst Plan. Zoals bij de Triodos Bank gebruikelijk, wordt dit spaargeld gebruikt voor allerlei duurzame initiatieven. Bij een minimale inleg van 100 euro ontvangt u 10 euro als extra startpremie.

De ING en ABN AMRO

Grote banken als ABN AMRO en ING hebben ook een aparte rekening voor kinderen. ABN AMRO heeft zelfs drie rekeningen voor uw kind:

  • De kindertoekomst spaarrekening;
  • De royaalrekening;
  • De jongerengroeirekening.

De ING bank heeft de groei groter rekening en de kinderrekening. De Groei groter rekening van de ING geeft een basisrente.

Sparen bij Ohra

Op de Ohra internetspaarrekening krijgt een mooie rente. U kunt daarbij kiezen voor automatisch sparen. Dan was er de jeugdspaarrekening. De rekening kan worden geopend tussen 0 en 15 jaar, waarbij het geld op de rekening blijft totdat de leeftijd van 18 is bereikt. Dit geldt voor bestaande rekeningen want een nieuwe jeugdrekening is niet meer te openen bij Ohra.

Sparen bij de Rabobank

Sparen bij de Rabobank doet u op de Rabobank Regenboogrekening. De rekening is te openen in de leeftijd van 0 tot 15 jaar. Zodra het kind 18 jaar is kan het er zelf over beschikken.

Sparen bij de SNS bank

Bij de SNS bank kunt u kiezen uit twee jeugdspaarrekeningen: jeugdsparen en zilvervlootsparen.

Sparen met hulp van de belastingdienst in 2019

Ook de belastingdienst stimuleerde een spaarrekening voor kinderen. In 2010 en 2011 kregen ouders een extra fiscale vrijstelling in box 3 van de inkomsten belasting van € 2.762,- per kind. Dat was ook weer mooi meegenomen, want u moet het vermogen op naam van uw kind van de belastingdienst wel meenemen bij de aangifte van uw eigen vermogen. In 2012 is deze regeling helaas vervallen.

Conclusie spaarrekening voor kind of kleinkind

De banken hebben oog voor de wens van ouders en grootouders om een aparte spaarrekening te openen voor hun kind of kleinkind. De voorwaarden en de rente op de spaarrekeningen verschillen nogal per bank. Daarom doet u er goed aan om de verschillende mogelijkheden goed te bekijken. De rente wordt vooral interessant als u het geld er langere tijd kunt laten staan, meestal tot het moment dat uw kind of kleinkind 18 jaar oud wordt.

Tip jeugdsparen 2021

U ziet het: het aanbod is groot. Uw kind of kleinkind zal u later dankbaar zijn, wanneer het later kan beschikken over een aardig gespaard bedrag.

Meer info op de WIKI4YOU homepage