Begin van het jaar: hoeveel intrest krijg ik

Intrest en rente bij begin nieuw jaar

Het oude jaar is achter de rug en dan wil je natuurlijk wel eens weten wat je spaarcentjes hebben opgebracht. Zonder mij al te veel illusies te maken want de intresten op een spaarrekening zijn nog steeds belachelijk laag. Bovendien met het systeem van basisrentevoet en getrouwheidspremie wordt het er niet overzichtelijker op voor Jan met de Pet. Goed nieuws! Je kunt deze informatie opvragen bij je bank!

Spaargids.be

Gelukkig ben ik geabonneerd op hun nieuwsbrief en belandde dit bericht in mijn mailbox. Mooi van Spaargids: alle info op een rijtje per bank. Overzichtelijk, makkelijk en … leerrijk want als je de intrestberekening wilt opvragen, moet je wel oppassen: het is niet bij elke bank mogelijk en ook al niet altijd gratis! Wat een arrogantie van die banken toch: je bezorgt hen je spaarcentjes en dan is het nog te veel service gevraagd om aan het begin van een nieuw jaar even (als dank zou je zeggen) mee te delen hoeveel rente je krijgt… Ga hier maar niet over nadenken en je ergeren want het is nu eenmaal zo! Sommige banken (bankjes?) maken het wel helemaal bont: ze vragen zelfs geld voor deze service! Dat zegt meteen iets over de geboden service van deze eurobeheerders… Dan kun je wel weer de moeite gaan doen om van (spaar)bank te veranderen maar het is immers overal wat: lagere rente, duurdere creditcards, meer debetrente (rood staan), minder gratis bankafschriften of -verrichtingen, meer maandelijkse beheerskosten.

Hoe opvragen

Spontaan gebeurt er niet veel tenzij bij Rabobank en Ethias: zij plaatsen de detailberekening automatisch online. Gefeliciteerd!

Voor de niet service minded banken: wil je gedetailleerd weten hoe ze de intresten van uw spaarboekje hebben berekend dan moet je dit aanvragen bij je bank. Meestal is dit gratis maar… kijk toch eerst maar eens naar de 'Tarievenlijst' van je bank want er zijn banken die geld vragen voor dit verzoek en nog niet zo'n beetje: tot € 25 bij Landbouwkrediet en € 8 bij Centea PER REKENING!

Hoe lang wachten op de berekening? Dat varieert van 24 uur tot 5 werkdagen tot 1 week tot 2 weken…

Verbazing alom: bij sommige (weliswaar 'kleinere' banken) kun je helemaal geen details opvragen! Daarom de volgende lijst:

► ABN AMRO: gratis - aanvragen bij hoofdkantoor;

► Axa Bank: gratis - aanvragen bij de bank;

► Argenta: gratis - aanvragen bij kantoorhouder;

► Bank van de Post: gratis - aanvragen kantoor;

► BNP Paribas Fortis: gratis - aanvragen bij kantoorhouder;

► Centea: € 8 - aanvragen bij de bank;

► Citibank: gratis - aanvragen bij de bank;

► Delta Lloyd Bank: gratis - aanvragen bij kantoorhouder;

► Deutsche Bank: gratis - aanvragen bij de bank;

► Dexia: gratis - aanvragen bij de bank;

► Ethias: online beschikbaar (nieuwe applicatie);

► Fortuneo: gratis? of € 30? (zie tarievenlijst 2011) - aanvragen bij de bank;

► ING Bank: gratis - aanvragen bij kantoorhouder;

► KBC: gratis - aanvragen bij kantoorhouder;

► Keytrade Bank: gratis (enkel in januari) - aanvragen bij de bank;

► Landbouwkrediet: € 25 per rekening - aanvragen via brief;

► Rabobank: Online beschikbaar;

► Record Bank: gratis - aanvragen bij de bank;

► Triodos Bank: gratis - aanvragen bij hoofdkantoor.

Waarom handig om te hebben?

Dat moge duidelijk zijn: als je een detailberekening hebt, kun je precies zien wanneer je je spaargeld hebt gestort dus, en daar is het allemaal om te doen, hoe lang je getrouwheidspremie loopt! Op deze opgave kun je nauwkeurig zien wanneer je getrouwheidspremie afloopt. Waarom is dit van belang? Om te weten wanneer je veilig geld afhaalt zonder je getrouwheidspremie over het voorbije jaar te verliezen! Hou deze data dus goed in de gaten (en schrijf ze in je (elektronische) agenda!

Conclusie

Bij de meeste banken is de berekening gratis maar je moet er wel ZELF om vragen. Kwestie dat ze het er niet al te druk mee hebben om de boel te berekenen, weet je wel! Wie niets vraagt, krijgt niks! Service van de zaak! Proficiat dus aan Ethias en Rabobank. Dikke min voor Landbouwkrediet en Centea! Maar… volgens reacties op internet blijkt er wel enige verwarring te bestaan: de ene keer wordt er gezegd dat het gratis is, de andere keer weer niet (bij dezelfde bank!). Dus de oplossing is: raadpleeg de Tarievenlijst van uw bank en ten tweede: bel of mail ook nog eens zodat je een bevestiging hebt vooraf of er kosten zijn!

Spaargids België