Deutsche Bank: allen daarheen

Deutsche Bank

Ik weet niet hoe het in Nederland zit maar in België geniet je bij Deutsche Bank een onbeperkte garantie van je geld. Niks depositogarantie tot honderdduizend euro dus. Of anders gezegd: als Deutsche Bank failliet zou gaan, krijg ik altijd al mijn geld terug! Te mooi om waar te zijn?
 

Deutsche Bank in Belgenland

In België wordt het allemaal eenvoudiger. Of zoals de banken hebben beloofd: transparanter. De consument moet weten waar hij of zij aan toe is. Daarom komt er een fusie tussen Deutsche Bank NV en Deutsche Bank AG.

Heeft dat gevolgen voor de Belgische spaarder? Ja maar dan wel gunstige gevolgen. Want wat blijkt? Net zoals bij andere banken in België is de depositogarantie onder het Duitse stelsel 100.000 euro per bank en per persoon. Deze garantie wordt verleend door het Duitse depositogarantiefonds (EdB). Niets nieuws onder de zon dus...?

 Garantie van de banken

In een ander artikel hebben we uitgelegd hoe uw geld al dan niet gegarandeerd is bij uw bank (link onderaan dit artikel). De conclusie: let op want het gaat per rekeninghouder en per bank.

Deutsche Bank gaat het nu anders organiseren. Althans in België. En nog beter ook? In elk geval zou dit betekenen dat je een onbeperkte depositogarantie hebt voor je euro's. Maar…. die garantie valt wel onder Duitsland.

Wat is er dan beter bij DB?

Het volgende: in Duitsland bestaat de vrijwillige bijkomende garantie. Deze extra waarborg betekent dat elke klant (van de aangesloten banken) is gegarandeerd voor een bedrag van 30% van het eigen kapitaal van de betreffende bank. In de praktijk want dat willen we dan toch weten: elke cliënt is binnenkort (nog even wachten dus?) bij Deutsche Bank beschermd tot een bedrag van maar liefst 11,5 miljard euro per rekeninghouder. Klinkt ver en ver overdreven maar noem het maar een onbeperkte garantie.

Conclusie

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Moeten we dus allemaal met onze spaarcenten naar Deutsche Bank? Of is dit weer een bankenstunt om klanten te lokken. Er is maar één manier om hier achter te komen: een gesprek met iemand van de bank zelf! Hou je oren open, luister goed naar de uitleg en als je overtuigd bent van de nobele instelling van Deutsche Bank dan….

Link

Zoals aangekondigd in het begin van dit artikel de link naar het eerste artikel over bankgarantie: Staatswaarborg uitgelegd voor dummies als u en ik!