Waarom sparen mensen eigenlijk nog

Waarom sparen met hoog rendement in 2020 en 2021 - spaarmotieven

Sparen_bij_de_belastingdienst-IntroPlaatje.jpg

Waarom sparen mensen eigenlijk? Omdat de rente welkom is en het leven steeds onzekerder lijkt te worden. De mogelijkheden om te sparen zijn legio en er zijn vele goede redenen om te gaan sparen. Ook de belastingdienst helpt u een handje. In economisch mindere tijden sparen we vooral vanuit het zekerheidsmotief. Veilig sparen dus tegen een hoge rente. En voor spaarders wordt 2021 waarschijnlijk een beter jaar. De verwachting is dat de spaarrente eind 2021 hoger zal zijn dan vorig jaar. Er zijn vele spaarvormen waaruit u kunt kiezen.

Spaarmotieven

Maar wat zijn uw spaarmotieven. Sparen doet u niet alleen op een spaarrekening, maar op nog vele andere manieren. Via een koopsompolis, spaarloonregeling, lijfrenteverzekering, uw huis, een spaarhypotheek. De spaarmotieven die de vermaarde Britse econoom J.M. Keynes al onderscheidde, bestaan nog steeds:

  1. Het zekerheidsmotief;
  2. Het doelmotief;
  3. Het vermogensmotief.

1. Zekerheidsmotief

We willen allemaal de zekerheid, dat we zo veel mogelijk de dingen kunnen blijven doen, die we gewend zijn te doen. Ook in onzekere tijden en dus leggen we een buffer aan in de maanden, waarin we wat geld overhouden. Er kunnen immers altijd tegenvallers optreden, de lasten zijn niet elke maand even hoog en ook de inflatie holt ieders koopkracht uit. Het zekerheidsmotief zorgt ervoor dat we nog meer sparen dan we al deden.

2. Doelmotief

We leggen ook geld opzij voor een bepaald doel: een vakantie, nieuwe auto, studie voor uzelf of u kinderen. Natuurlijk kunt u hiervoor ook lenen. Bij zowel Aegon als de Rabobank kunt u doelsparen.

3. Vermogensmotief

Sparen vanuit het vermogensmotief doet u om extra vermogen en inkomsten te vergaren voor de latere levensfasen. Dit motief wordt steeds belangrijker, omdat we zien dat we later met pensioen zullen gaan en de pensioenfondsen geen zekerheden meer bieden over ons toekomstig pensioen.

Belastingdienst en sparen

Ook de belastingdienst ziet wel degelijk het nut van sparen in. Enkele spaarvormen worden vanuit de belastingdienst dan ook gestimuleerd. Vooral de spaarvormen, die het eigen woning bezit bevorderen en die zijn bedoeld als appeltje voor de dorst bij uw pensionering. Enkele voorbeelden van de fiscale stimulering van sparen zijn:

  1. De hypotheekrente aftrek, die de maandlasten relatief laag houdt en voor velen een koopwoning bereikbaar maakt.
  2. Vormen van uitgestelde hypotheek aflossing. Er zijn meerdere hypotheken waarbij u spaart om aan het einde van de looptijd van de hypotheek de hypotheek af te lossen. Deze vermogensopbouw wordt gestimuleerd met een forse fiscale vrijstelling na 15 of 20 jaar.
  3. De lijfrente en koopsom polissen. Wie een pensioengat heeft kan via een lijfrentepolis bij sparen voor later. De premies voor deze verzekering zijn nu fiscaal aftrekbaar van de inkomstenbelasting.
  4. Levensloopregeling. Ook dit is een fiscaal vriendelijke manier om bij te sparen.

Vermogensrendementsheffing

Maar de belastingdienst is er ook als de kippen bij om uw spaargeld af te romen. De vermogensrendementsheffing van 1,2 procent over uw vermogen in belasting box 3, verplicht u zo om te kiezen voor een spaarrekening met een hoge rente. Bij een inflatie van gemiddeld 1 procent, daalt de koopkracht van uw spaargeld in een oude sok immers jaarlijks met 2,2 procent (1,2% plus 1%). De renteopbrengst boven die 2,2 is dan uw winst. Alles daaronder is uw verlies.

Garantieregeling: depositogarantiestelsel

Positief voor de spaarder is ook, dat sinds Minister Bos de garantieregeling voor spaarders, de depositogarantieregeling, verhoogde tot 100.000 euro, deze garantie nu inmiddels ook Europees geld, waardoor uw geld ook in 2020 en 2021 veilig op een spaarrekening kan staan. Gelukkig is er het depositogarantiestelsel.

Spaarvormen

Er zijn vele spaarvormen met elk hun eigen voordeel. Wie een hoge spaarrente wil en online alles eenvoudig wil regelen kiest voor internetsparen. Als u voor uw kind of kleinkind wilt sparen, opent u een kinderspaarrekening. Dat geld komt meestal vrij als uw zoon of dochter 18 jaar is. U kunt ook kiezen voor een spaardeposito met een bepaalde looptijd. Als u de voorkeur geeft voor duurzaam sparen, waarbij uw geld alleen voor duurzame zaken wordt gebruikt, gaat u groensparen. De rente is wat lager, maar het doel is natuurlijk prima. U kunt ook een spaarvorm kiezen, waarbij u spaart terwijl uw rendement mede afhankelijk is van de ontwikkelingen op de beurs. Uw spaargeld kunt u dam niet verliezen door de beurs, maar dus wel uw rente. Maar het meest aantrekkelijke, geen voorwaarden en altijd bij je geld kunnen, is voor de meeste mensen toch wel internetsparen. De hoge spaarrente is nog niet echt aantrekkelijk, maar zal naar verwachting in 2021 verder gaan stijgen.

Gratis online spaarrekening openen

Gelukkig kunt u op internet veilig bij verschillende banken gratis een spaarrekening openen. Bij MoneYou bijvoorbeeld. Vroeger moest u nog wachten totdat de bank tijd voor u had. Nu is een spaarrekening geopend, zodra u er tijd voor heeft. En in deze tijden is het zeer zeker verstandig om daar gewoon tijd voor te maken. Eenvoudiger kan het haast niet.