Hoe kom ik erachter welke baan het beste bij mij past

Er achter komen welke baan bij je past

Het vinden van de baan die bij je past is voor velen gemakkelijker gezegd dan gedaan. Veel factoren spelen immers een rol bij de keuze van een geschikte baan. Opleidingsniveau, leeftijd, werkervaring, flexibiliteit en nog vele andere factoren spelen een belangrijke rol bij het kiezen van een geschikte baan. Hieronder zijn daarom enkele belangrijke factoren uitgelicht zodat je sneller een baan zult vinden die bij je past.

Een baan kiezen aan de hand van:

Interesses

Veel mensen kiezen een baan aan de hand van hun persoonlijke interesses. Wanneer je je baan interessant vindt, zal je het namelijk meer naar je zin hebben op het werk, zal je eerder geneigd zijn om je extra bij te scholen en zal je over het algemeen meer gemotiveerd zijn.

Talenten

Als je wilt uitblinken op je werk, zal je hoogstwaarschijnlijk een beroep kiezen waar je al het een en ander van af weet en waar je goed in bent. Voordelen hiervan zijn dat je meer voldoening uit je werk zult halen omdat je weet dat je een grote positieve bijdrage levert aan het bedrijf waarin je werkzaam bent.

Salaris

Voor sommigen is het salaris een belangrijke, soms zelfs beslissende, factor bij het kiezen van een leuke baan. Houd er echter wel rekening mee dat je er (in ieder geval op lange termijn) niet gelukkig van zult worden als je salaris leuk is, maar het werk zelf niet. Bovendien worden er meestal bij een hoger salaris ook hogere tegenprestaties verwacht. Denk hierbij o.a. aan een hoog opleidingsniveau, bepaald aantal jaren werkervaring, veel verantwoordelijkheden, veel zelfstandigheid en flexibiliteit en moeilijkere taken en de bereidheid om je kennis op peil te houden middels (interne) trainingen.

Opleiding

Voor sommige banen heb je een hoog opleidingsniveau nodig. De vraag is dan of je bereid bent om enkele jaren te investeren in een opleiding op HBO- of WO-niveau? Als je al een baan hebt, zul je eerder geneigd zijn om een deeltijd studie te volgen. Houd er rekening mee dat dit in combinatie met een fulltime baan en gezin erg druk en stressvol kan zijn.

Werktijden

Voor sommige mensen zijn werktijden erg belangrijk. Ze willen bijvoorbeeld korte dagen maken, of prefereren flexibele werktijden. Bij een drukke kantoorbaan zul je bijvoorbeeld vaak moeten overwerken om je werk op tijd af te krijgen. Als dit je niet aanspreekt, kun je beter kiezen voor een parttime of freelance baan. Of wat dacht je bijvoorbeeld van werken in het onderwijs?

Werksfeer

Ook de werksfeer is een belangrijk punt om even bij stil te staan. Wat voor werksfeer wil je terug zien binnen je baan? Vind je leuke sociale contacten belangrijk op het werk? Dan is een baan binnen de horeca, onderwijs, entertainmentindustrie of toerisme zeker het overwegen waard.

Toekomstperspectieven

Wil je graag carrière maken? Houd er dan rekening mee dat je in de meeste gevallen vrij laag begint en jezelf zult moeten bewijzen om hogerop te komen. Denk hierbij aan o.a. werkervaring, behaalde successen en het volgen van extra (interne) opleidingen en cursussen. Bovendien kan het ook helpen om hooguit zo'n 3 à 4 jaar voor dezelfde werkgever te werken en daarna te veranderen van bedrijf zodat je een beter inzicht krijgt in de markt. In zo'n geval is het niet verstandig om een baan te bemachtigen binnen bijvoorbeeld de detailhandel omdat je dan al snel het plafond hebt bereikt. Een baan als verkoper binnen een grote internationale onderneming is in dit geval een betere keuze omdat je dan genoeg uitdagingen en kansen hebt.

Andere opties

Heb je nagedacht over de bovenstaande factoren en kom je er nog niet uit? Dan kun je enkele van de onderstaande mogelijkheden gebruiken om er alsnog achter te komen welke baan bij je past!

  • Bezoek eens een vacaturesite en kijk naar de vacatures die er in jouw omgeving open staan. Wellicht zit hier iets interessants tussen?
  • Maak eens een online beroepskeuzetest. Bij dit soort tests dien je allerlei vragen in te vullen en na afloop rolt er een mooi advies op maat uit. Wanneer je de term 'beroepskeuzetest' googelt, kom je vanzelf goede websites tegen die dit soort tests aanbieden. Door sommige websites wordt een kleine vergoeding gevraagd.
  • Vraag eens advies aan naaste vrienden en familieleden. Zij zullen je vaak een eerlijk en objectief advies geven.