Wat is een consultant

Lachen met de consultant

De consultants zullen mij dit verhaal niet in dank afnemen. Ik las het en vond het een zeer leerzame uiteenzetting en wil het graag in de groep gooien. Duizenden mensen verdienen hun dagelijks brood met consultancy. Het is het meest overroepen beroep ter wereld volgens een recente studie en iedereen mag zichzelf consultant benoemen.

 

Het verhaal van de consultant

Er was eens een herder die met zijn kudde langs de weg liep. Plots stopt er een auto. De bestuurder vraagt aan de herder het volgende: als ik kan raden hoeveel schapen er lopen, krijg ik er dan eentje? De herder, stomverbaasd, gaat akkoord met deze deal. Daarop haalt de man zijn laptop boven, surft naar de NASA, scant het terrein af met zijn GPS, stelt een rapport op met een aantal berekeningen, belt een paar keer met zijn kantoor, verstuurt enkele mails om na verloop van veel tijd mee te delen dat de herder 984 schapen heeft. Opnieuw is de herder stomverbaasd want het aantal klopt precies! De man kiest een schaap om mee te nemen. Op dat ogenblik vraagt de herder: als ik nu eens raad welk uw beroep is, krijg ik mijn beest dan terug? Dat vond de man prima.

Zonder omwegen zegt de herder: u bent een consultant. Dit keer is de man stomverbaasd en wil nieuwsgierig weten hoe de herder aan zijn wijsheid komt. 'Dat is heel simpel' antwoordt de herder:

  • u bent gekomen zonder dat ik u daarom heb gevraagd,
  • u vraagt een schaap als beloning om mij iets te vertellen wat ik al lang weet,
  • u maakt dat heel ingewikkeld terwijl dat op een veel simpelere manier kan,
  • u kent niets van mijn vak: mag ik a.u.b. mijn hond terug?

Tips

Deze wijsheid vond ik op de 'Ondernemerskalender 2008'. Ik weet niet of deze kalender nog wordt uitgegeven elk jaar. Als dat zo is: leuke kalender om iemand uit het bedrijfsleven cadeau te doen!