Hoe word ik rij instructeur

Rij instructeur worden

Rij instructeur worden, het klinkt ideaal natuurlijk. Bijna iedereen wil wel graag zijn rijbewijs halen, dus er is volop werkgelegenheid. Hieronder staat er o.a. meer over het beroep rij instructeur, hoe je er een kunt worden en wat de voordelen van het beroep rij instructeur zijn.

Waarom willen mensen rij instructeur worden?

 • Je wordt de hele dag rondgereden
 • Ook wanneer het regent, zit je lekker droog in de auto
 • Veel sociale contacten, want je geeft niet alleen les, maar meestal vindt er daarnaast ook persoonlijke interactie plaats en dit kan leiden tot vele gezellige en interessante gesprekken
 • Veel werkgelegenheid
 • Stabiel salaris
 • Veel vrijheid
 • Je geeft zelf vorm aan de lessen
 • Leuke ervaringen uitwisselen met collega's
 • Je draagt bij aan een veiliger verkeer
 • In tijden van een economische crisis hoef je over het algemeen niet te vrezen voor je baan als je bij een goede rijschool werkt, aangezien mensen die hun rijbewijs nodig hebben hun rijlessen meestal niet uit zullen stellen
 • Het werk levert veel voldoening op. U ziet hoe mensen zich ontwikkelen, voornamelijk dankzij uw hulp en instructies. Het hele leerproces maakt u mee en stuurt het bij, vanaf het moment dat u iemand leert hoe de koppeling werkt tot het verlossende nieuws van de examinator.

Hoeveel verdient een rij instructeur?

Voor rij istructeurs is er geen CAO. Het bruto salaris zal neerkomen op ongeveer €13,00 tot €15,00 per uur bij een beginnende rij instructeur zonder ervaring. Ter vergelijking: als je je eigen rijschool start, dan verdien je gemiddeld €17,00 bruto per uur (na aftrek van alle kosten). Bij een werkweerk van 40 uur, zal het gemiddelde bruto maandsalaris uitkomen op circa €2300,00. Dit is exclusief vakantietoeslag. Je hebt recht op minimaal 23 vakantiedagen per jaar waarvan 10 aaneengesloten. De arbeidsvoorwaarden zijn individueel geregeld.

Hoe word je rij instructeur?

Als rij instructeur heb je een grote verantwoordelijkheid, en natuurlijk kun je niet zomaar even de weg op met een leerling. Hier gaat een cursus aan vooraf die je voldoende af dient te sluiten. Het is belangrijk dat je bij een erkend opleidingsinstituut terecht komt, dus informeer hier ook zeker naar. De duur van de opleiding is ongeveer 6 maanden, en de kosten liggen vaak (inclusief stage)  tussen de €5.000,- en de €7.000,-

De inhoud van de cursussen is vaak ongeveer als volgt:

Fase 1

Tijdens de eerste fase wordt je getoetst op o.a. theoretische kennis over het verkeer. Dit examen zal bestaan uit 60 meerkeuzevragen, en hiervoor heb je anderhalf uur de tijd. Daarnaast vindt er ook een praktijkrit plaats. DIt houdt in dat je rijvaardigheid zal worden getestin de vorm van een rit die over het algemeen iets langer dan een uur duurt.

Fase 2

Ook hier vindt er weer een theoretische toets plaats, maar ditmaal gaat het niet over het verkeer mar over je lesvoorbereiding. Het is belangrijk dat je lessen goed weet voor te breiden zodat ze aansluiten op de kennis van de leerling. Je krijgt tijdens dit examen ook weer 60 vragen, en wederom heb je hier 90 minuten de tijd voor. Daarnaast vindt er tijdens dit examen nog een ander examen plaats. Dit gaat over de lesuitvoering. Hier wordt getoetst of jouw wijze van instructies geven voldoende is.

Fase 3

Tijdens de derde fase is het de bedoeling dat je een korte stage zult lopen, en de examinator zal dit beoordelen aan de hand van wat je allemaal tot nu toe hebt geleerd. Onder andere instructies geven, tijdverdeling en coaching. Hierna volgt er soms een eindgesprek, enkel op eigen aanrvaag en eigen kosten.

Toelatingseisen voor de opleiding

 • Ten eerste dien je een geldig rijbewijs te bezitten voor de categorie waarin je les wilt gaan geven.
 • Daarnaast dien je minimaal over een LBO diploma te beschikken. Indien dit niet zo is, kan er een test plaatsvinden om te beoordelen of je geschikt bent.  

 Bron

compactopleidingen.nl - opleiding rij-instructeur

Reacties (4)

Reageer
Hef bundy reageerde 10 jaar geleden
18 Sep 01:24
Je kan de opleiding volgen met betaling in termijnen
Leo dekkers reageerde 11 jaar geleden
07 Feb 09:00
Even een kleine correctie op het loon , doorgaans verdient een rijinstructeur niet de 2300 op 40 uur, dit ligt veel lager nl ca 1750 tot 2000 bruto ca 1450 netto excl pensioen en soms excl vakantie geld. Beginnend instructeur met tot 2 jaar ervaring zal het doorgaans moeten doen met een 0 uren contract of een 40 urig minuren overeenkomst, je moet dus terug betalen dmv vrije dagen en vakantiegeld per kwartaal of einde contract voor de niet behaalde uren, en met een beetje pecht ook met je laatste salaris...

Een zelfstandige instructeur heeft het feitelijk maar weinig beter door het hoge debiteuren aantal, uitval van lessen, je begint met een goedkope lesprijs waardoor je veel mensen aan trekt die minder te besteden hebben en veel tijdens het lessen uitstellen of vaker valse ziekmeldingen doen.

In economisch slechtere tijden stellen veel mensen hun rijbewijs wel degelijk uit, of lessen niet afdoende, zakken, en zijneerder geneigd naar een andere rijschool te gaan.

Het vele werkgelegenheid wordt te niet gedaan door het vele aanbod, je moet jezelf goed onderscheiden en dat kost vaak ook geld, bv scherpe lesprijs, veel reklame, kwaliteit door veel relevante cursussen zelf te volgen. Als je dus 40 uren betaald hebt, dan zijn er ook nog de onbetaalde uren... Dus geen stabiel salaris, ook niet in loondienst.

Je wordt rijinstructeur voor de voldoening, vergaand sociaal contact, variabele werktijden, licht fysiek werk (sportschool abbonement is wel nodig ), doorgaans auto voor de deur, dus instappen, naar de leerling en je bent aan het werk.

Ik ben zelf rij-instructeur met heel veel plezier, en kom veel instructeurs tegen die een tijdje werken en dan vallen de financien en de gaten op de planning tegen, en dan vedwijnen ze weer, vaak nog voor hun vaste leerlingen geslaagd zijn, en met een tijd te weinig te hebben verdient of terug moeten betalen aan de werkgever. Dit is erg jammer.
Als je het doet, doe het voor het plezier of de mogelijkheid om zeer variabel partime te werken, en niet voor het inkomen.

Martijn reageerde 11 jaar geleden
24 Sep 14:43
Ik heb precies dezelfde vraag. Is dit alleen voor kinderen van rijke ouders?
Molleman andre reageerde 11 jaar geleden
13 Sep 16:43
graag zou ik rij instructeur worden maar schrok toen ik de prijs zag van die opleiding. Hoe kan ik toch die opleiding volgen zonder die hoge kosten.