Hoe word je een goede docent

Beginnen met lesgeven, een ware hel?

Een lichtelijk ongenuanceerd beeld wat er in de titel wordt geschetst. Toch zullen veel beginnende docenten zich zo voelen. Je staat daar als een kwestbaar studentje tegenover pubers op oorlogspad. Pubers die het angstzweet ruiken en daar zonder dat ze zelf weten waarom misbruik van maken.

Mijn allereerste les

Mijn allereerste les ging ook zo. Ik deed alles fout wat ik fout kon doen. De ene leerling gooide met ritalin, waar de andere shagjes aan het draaien was. Men luisterde niet naar me en lachte me uit. Na de les ben ik de bus in gestapt met de gedachte 'ik kom hier nooit meer terug!' In het hierop volgende weekend mezelf herpakt, overleg gepleegd met mijn coach en vervolgens met ups en downs een prima eerste opleidingsjaar gehad. Nu zit ik al weer 4 jaar in het onderwijs en het gaat me prima af. Ik ga met plezier naar mijn werk en kan met klassen spelen.

Essentiele vaardigheden

Maar hoe ben ik daar gekomen? Wat zijn de essentiele vaardigheden en kwaliteiten die je moet bezitten om te slagen als docent? Om hier achter te komen, zul je eerst zelf moeten bepalen wat jij een goede docent vindt. Is een docent alleen goed als hij de stof beheerst. Is hij goed als alle leerlingen hem mogen? Is hij goed als hij allerlei nevenfuncties vervuld op school?

Wat mij opviel tijdens mijn opleiding was dat veel medestudenten heel erg bezig waren met de inhoud. Ze richtten zich bij een lesvoorbereiding sterk op de theorie en hoe ze deze gingen uitleggen. Ik kon dat nog niet zo goed. De theorie beheerste ik wel, maar ik had nog geen energie om hier veel tijd in te steken. Dit kwam omdat ik juist heel erg bezig was met het ontwikkelen van een band met de leerlingen. Ik dacht dat het waarschijnlijk weinig nut had om de platentektoniek uit te leggen, wanneer de 15-jarigen niet in mij geinteresseerd waren. Hoe ik het dan wel allemaal voor elkaar gekregen heb, weet ik niet precies. Wel had ik een aantal vaste waarden, die ik zelf belangrijk vind als je werkzaam bent in het onderwijs.

  • Luister naar de leerlingen, laat ze mee beslissen in jouw keuzes.
  • Verplaats je in de leerling. Snap dat hu hersenen en lichamen volop in ontwikkeling zijn.
  • Geef ze nooit ergens de schuld van, wijs ze wel op hun verantwoordelijkheden.
  • Geef je fouten toe.
  • Probeer veel op te lossen met humor.
  • Wees ten alle tijden degene met die de leiding heeft. Deze rol moet je echt gaan leren!

Zo zijn er nog veel meer waarden te noemen, deze zijn voor mij echter heel belangrijk.

Doorzetten

Dit zei een leerling een keer tegen mij. Hij dacht dat ik als Lio stagiaire minder te zeggen had. Dit bewees voor mij dat leerlingen acteren in een groep. Ze hebben een beeld van docenten, trek het je dus niet persoonlijk aan wanneer je het gevoel hebt dat ze je bewust willen kwetsen. Zorg ervoor dat jij een persoon wordt voor de leerlingen, zonder dat je je rol als docent verliest. Blijf bij jezelf en wees ervan overtuigd dat dit jouw wereld is. Anders moet je er niet aan beginnen! En als het dan jouw wereld blijkt te zijn, dan heb je echt een prachtbaan.