Wat is een Beleggingsadviseur

Inleiding

Een beleggingsadviseur houdt zich bezig met het adviseren van klanten over hoe ze hun geld het beste kunnen beleggen. Zoals de term adviseur al aangeeft houdt het op bij het advies geven aan klanten. Klanten hebben uiteindelijk zelf de beslissingen in handen.

Taken van een Beleggingsadviseur

Advies geven aan klanten

Een beleggingsadviseur zal zich bij elke klant moeten orienteren op wat hij/zij nou precies wil. Hoeveel geld wil de klant beleggen, wat zijn zijn/haar doelen op korte danwel lange termijn? Samen met de klant stelt de beleggingsadviseur het beleggingsprofiel op. Waar nodig stuurt de Beleggingsadviseur de klant aan waar hij denkt dat er kansen zijn. Ook kan hij klanten wijzen op mogelijke vergissingen.

Het invullen van de portefeuille van klanten

Nadat de beleggingsadviseur zijn klant heeft geadviseerd gaat hij op zoek naar mogelijke beleggingsproducten die het meest geschikt zijn om de portefeuille van zijn klant te vullen. Door middel van een goed beleggingsprofiel kun je een goede keuze maken welke producten goed bij de klant passen om in te beleggen. Mochten er nieuwe producten op de markt verschijnen die interessant zijn voor bepaalde klanten van de beleggingsadviseur dan stelt hij deze op de hoogte hiervan.

Up to date blijven qua economische ontwikkelingen

In de wereld van het beleggen veranderd er veel, soms binnen hele korte tijd. Een taak van de beleggingsadviseur is daarom het altijd bijhouden van economische ontwikkelingen. Als een klant investeerd in een aandeel wat net in de lift zit doordat de beleggingsadviseur er bovenop zat maakt hij meer winst dan wanneer de klant pas veel later instapt.

Het binnenhalen van klanten

Een beleggingsadviseur is ook bezig met zijn eigen resultaten. Logischerwijs is hij daarom ook bezig met het zoeken en binnenhalen van nieuwe klanten. In een klantenbestand kan hij klanten zien en hun specifieke behoeften, zodat hij naar deze klanten toe kan stappen met interessante producten en deze wellicht overhalen.

Het afhandelen van administratieve zaken

Als er een klant is die een keuze heeft gemaakt voor een bepaald product om in te leggen dan regelt de beleggingsadviseur de administratieve afhandeling.