Wat is een inkoper

Inleiding

Een inkoper zoekt en bestelt producten of diensten voor een bedrijf. Omdat de inkoop altijd een belangrijk onderdeel van een bedrijf is vind je ze dan ook in vrijwel alle sectoren van onze maatschappij.

Taken van een Inkoper

Inkoopbeleid bepalen

Het bepalen van een inkoopbeleid houd in dat je plannen ontwikkelt met betrekking tot de inkoop voor je bedrijf. Voorbeelden hiervan zijn het in de gaten houden van nieuwe producten en kijken of deze misschien beter zijn voor je bedrijf, alsmede het zoeken naar kosten verminderende maatregelen.

Producten, leveranciers en diensten zoeken

Door middel het bezoeken van beurzen of bezoeken aan het buitenland gaat men op zoek naar nieuwe trends of producten. Ook via internet wordt het steeds makkelijker om naar dit soort dingen te zoeken (en te bestellen). Uiteraard hou je ook de marktontwikkelingen in de gaten.

Kiezen van de juiste leverancier

Mocht je een geschikt product hebben gevonden dan ga je vanzelfsprekend onderhandelen met de verschillende aanbieders. Factoren als prijskwaliteit verhoudingen zijn hierbij vaak het belangrijkst. Uiteindelijk sluit je een contract af met de beste leverancier.

Het begeleiden van het inkoopproces

Als je eenmaal het inkoopcontract hebt afgesloten zorg je er vervolgens voor dat de naleving ook correct wordt afgehandeld. Je houdt dus alles omtrent het hele proces in de gaten, zoals de levering zelf en de voortgang van de bestelling. Mocht er iets niet volgens plan gaan, neem je maatregelen

Het bijhouden van de administratie

Alles wat te maken heeft met het hele inkoopproces wordt door de Inkoper geadministreerd. Denk hierbij aan prijzen, leveringsvoorwaarden, maar ook aan informatie over de leverancier en de producten zelf.

Rollen van de Inkoper

  • Onderhandelaar: het bespreken van de voorwaarden met de leveranciers/verkopers.
  • Teamspeler: het samenwerken met de leverancier en/of andere afdelingen van je organisatie.
  • Speurneus: het zoeken van nieuwe producten en diensten voor je bedrijf.
  • Waakhond: het oplossen van problemen omtrent het inkoopproces
  • Strateeg: het houden van een goed overzicht omtrent het inkoopproces.

Waar werk je als inkoper

Vanzelfsprekend zul je als inkoper werken op de afdeling Inkoop. Maar er zijn nog andere afdelingen waar je terecht kan als inkoper. Op de afdeling verkoop bijvoorbeeld, alsmede op de afdeling Productie. Je kan ook samenwerken met bijvoorbeeld ontwerpers van producten en met de administratieve medewerkers.