Wat is een marketing manager

Inleiding

Een marketing manager is iemand die veel bezig is met het zoeken naar nieuwe manieren voor het bevredigen van de behoeften van een klant. Tevens is hij bezig om producten te slijten aan klanten. Hij adviseert ook de directie over nieuwe producten en markten. Ook zorgt hij dat zijn producten met behulp van effectieve reclame of andere hulpmiddelen het meest gewild zijn. In sommige gevallen kan het zijn dat de marketing manager samenwerkt met de communicatie manager en/of de sales manager.

Taken van een Marketing Manager

Het op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen

Een marketing manager is constant bezig zich te verplaatsen in de wensen van de klant. Is de klant wel tevreden? Wat vind de klant van het merk en bedrijf van het product? Hoe kan ik het product nóg aantrekkelijker maken? Deze vragen worden vaak door de verkoper van het product in een database opgeslagen en hier kan de marketing manager op inspelen. Voor gegevens over de markt heeft de marketing manager vaak andere bronnen zoals een marktonderzoekbureau die voor jou aan de slag kunnen gaan. Nieuwe producten kunnen uitvoerig getest laten worden door een groep mensen die hierop feedback geven en waarmee de marketing manager aan de slag kan gaan.

Het bepalen van de marketing strategie

Belangrijke dingen voor een marketing manager om te bepalen zijn welke markten je gaat innemen en met wat voor nieuwe producten je bedrijf aan de slag gaat. De marketing manager is hierbij vooral een adviseur omdat ze veel verstand hebben van deze zaken. Met behulp van het kijken naar de sterke en zwakke kanten van het bedrijf en naar de kansen en bedreigingen in de markt kan de marketing manager een rapport schrijven en conclusies trekken over de ‘toekomst’ van het bedrijf.

Het opstellen van marketing plannen

Het verschil tussen strategie en plannen zit hem in de tijdshorizon. Waar strategie vooral gebaseerd is op langere termijn zijn plannen veelal gericht op de korte termijn. Meestal zijn deze plannen gebaseerd op de inzichten uit het marktonderzoek. Ook worden plannen aangepast op direct meetbare resultaten, dus als een bepaald product niet goed loopt worden de plannen eromheen aangepast.

Het verzinnen van promotiemateriaal

Naamsbekendheid is een zeer belangrijke term als het gaat om het succes van een product. Veelal moet je telkens met iets nieuws komen om je product er uit te laten springen door middel van reclame. De taak als marketing manager is dan ook het in goede banen leiden van de reclamecampagnes en andere dingen zoals acties en eventueel zelfs evenementen omtrent producten.

Het aansturen van marketingmedewerkers

Zoals elke manager zijn medewerkers aanspoort geldt dat ook voor de marketing manager. Je geeft leiding en ontwikkelt de medewerkers waar nodig. Tevens voorzie je de salesafdeling van inspiratie en promotiemateriaal.

Rollen van een Marketing Manager

  • Manager: het aansturen van je medewerkers
  • Creatieveling: het ontwikkelen van nieuwe reclames om producten nog populairder te maken
  • Opdrachtgever: Samenwerken met externe bureaus, opdrachten geven en aansturen
  • Inspecteur: Het in de gaten houden van de markt en wat de markt vindt van de producten van het bedrijf