Wat is een Sales Manager

Inleiding

Een sales manager is iemand die de leiding heeft over een team van verkopers en verantwoordelijk is voor de verkoop van de producten

De taken van een Sales Manager

Het opstellen van een verkoopplan

De sales manager stelt een verkoopplan op, waar instaat wat voor verkoopresultaten het bedrijf wil behalen in een bepaalde tijd. Dit gebeurt meestal in de vorm van targets, ookwel doelen. Targets hebben betrekking op de omzet per periode, per klant, per verkoper, etc. Elke categorie worden doelen voor opgesteld en door middel van rapportages worden deze doelen gecontroleerd en waar nodig bijgesteld of wordt er ingegrepen.

Het leiden van het verkoopteam

Zoals de term manager al aangeeft zal de sales manager leiding geven aan de groep verkopers onder hem. Deze verkopers stuur je naar de klanten en/of distributeurs toe en hij houdt per verkoper in de gaten hoe hij presteert en of hij zijn doelen haalt. Hij begeleidt tevens zijn verkopers in hun ontwikkeling binnen het bedrijf. Tenslotte behoort het budget in de gaten houden ook tot de taken van de sales manager

Het aangaan van relaties met nieuwe klanten en het onderhouden ervan

Als sales manager ben je altijd opzoek naar nieuwe klanten waar je mee in zee kunt gaan. Als de sales manager een nieuwe klant tegenkomt waar hij wel zaken mee wil doen dan neemt hij contact op met deze klant en gaat hij ermee om de tafel zitten. Is er eenmaal contact dan zorgt de sales manager ervoor dat eens in de zoveel tijd hij contact blijft opnemen om te zien of alles nog goed loopt en waar er verbeteringen mogelijk zijn.

Communiceren met andere afdelingen binnen het bedrijf

Om de verkoop van producten zo soepel mogelijk te laten verlopen is het noodzakelijk dat de sales manager veel communiceert met andere afdelingen zoals bijvoorbeeld marketing en de logistieke afdeling. Hoe soepeler alles verloopt hoe hoger de omzet zal zijn.

Het analyseren van markten

Van een sales manager mag worden verwacht dat hij op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen op de markt en hier op in kan spelen.

Rollen van een Salesmanager

  • Leider: Het aansturen van zijn verkopers en het ervoor zorgen dat ze goed presteren
  • Coach: het begeleiden van de medewerkers
  • Raadgever: Het adviseren van klanten
  • Verkoper: Het verkopen van producten