Hoe maak ik van schrijven mijn beroep

Inleiding

De schrijver Lodewijk van Deyssel werd ooit eens aan een heer voorgesteld die negen talen vloeiend sprak hem dit ook niet onder stoelen of banken stak. Van Deyssel verzonk een ogenblik in nadenken en vroeg toen: "Heeft U er ook iets in mee te delen?"

Enkelingen

Veel jonge mensen dromen ervan om door het schrijven van romans en gedichten in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Een illusie die hen meteen ontnomen kan worden want dit voorrecht blijft alleen aan enkele bevoorrechte enkelingen voorbehouden. Mulisch, Claus, Wolkers of Reve zullen alleen aan het begin van hun prille loopbaan bij de sociale dienst hebben moeten aankloppen om wat brood op de plank te vergaren. Toegegeven: dan hebben we het wel over de echt grote schrijvers van de lage landen. Het is dan ook raadzaam voor alle literatoren in de dop om te zorgen voor een solide financiele basis in de vorm van een betaalde baan, al blijft de ellende van de werkeloosheid natuurlijk niet iedereen bespaard. Als het je desondanks lukt hoeft zo'n baan nooit ver van het schrijverschap verwijderd te zijn. Je kunt bijvoorbeeld copywriter (kort gezegd schrijver van reclameteksten) worden of je onderdompelen in de meest voor de hand liggende journalistieke richtingen en onderafdelingen als binnen-, buitenlands nieuws, sportjournalistiek, het schrijven van theater-, film-, muziek- of literatuur-recensies en tal van andere specialisaties.

Bijschaven

Wat copywriting betreft bestaan in Nederland diverse schriftelijke cursussen, maar de nadrukligt uiteindelijk toch op het zelf doen. Voor de journalistiek zijn er naast diverse schriftelijkie cursussen en avondopleidingen diverse dagscholen. Bedenk wel dat hiervoor de nodige basiskennis en een degelijke vooropleiding vereist is. Je zal in een veelheid van disciplines onderwezen worden als diverse talen, maatschappijleer, politiek en een een zeer brede algemene kennis. Verder wordt van je verwacht dat zaken als tekstverwerking, layout en alle andere technische bijkomstigheden van de computer gesneden koek voor je zijn. Bovendien zijn de wachtlijsten ellenlang.

Praktijkervaring

Geef de moed echter niet te vroeg op. Velen is het gelukt om opeen andere manier een voet tussen de deur te krijgen. Bijvoorbeeld via een baantje bij de plaatselijke krant. De praktijkervaring is wat in de huidige journalistiek toch het meest telt. Veel bekende dagblad- en tijdschriftjournalisten zijn uiteindelijk zo begonnen, al zullen sommigen onder hen dat niet snel toegeven. Elke veteraan zal je er echter van weten te overtuigen dat "doen" in dit vak de beste manier van leren is.

Literatuur

Literair schrijven is een heel andere discipline. In het hele land zijn cursussen hiervoor, maar denk niet dat zo'n opleiding wonderen kan verrichten. Zoals gezegd schrijven moet je leren door het te doen en is een kwestie van telkens weer opnieuw bijschaven. In de eerste plaats moet je natuurlijk ook gewoon talent hiervoor hebben. Dat is de hoofdzaak. Daar zul je alleen in de praktijk achter kunnen komen. Over een ding zijn de geleerden het echter eens en dat is een uitstekende raad om op te volgen: schrijf elke dag! Al is het maar een pagina, alinea, regel. Bedenk dat elke dag een bladzijde na een jaar een roman oplevert van bijna 400 pagina's. Succes ermee!

Links

  • http://www.villamedia.nl/journalist/n/opleidingskaart.shtm
  • http://www.leerwiki.nl/Handige_Studeertips