Wat is een AA accountant

Wat is een AA-accountant?

De Accountant-Administratieconsulent, kortweg AA-accountant, is een breed opgeleide adviseur die voornamelijk in het midden- en kleinbedrijf ondernemers adviseert op verschillende gebieden. Dit kunnen financieel, bedrijfseconomisch, fiscaal en administratief gebied zijn.

Dit kan bij allerlei ondernemingen, in feite maakt het niet zoveel uit bij wat voor onderneming je werkt. In alle branches is er wel behoefte aan goede adviseurs. De AA-accountant zorgt voor een duidelijk overzicht in het bedrijf.

De taken van de AA-accountant zijn:

  • administratieve ondersteuning
  • adviseren op de bovengenoemde gebieden
  • opstellen, beoordelen en controleren van jaarrekeningen.

Je kunt dus niet zomaar AA-accountant worden. De ondernemer wil het beste voor zijn bedrijf en stelt daarom uiteraard hoge eisen.

AA-accountant, iets voor mij?

Wat moet een goede AA-accountant allemaal in huis hebben? Om te beginnen moet je uitstekend met cijfers zijn en je bezit veel vakkennis. Omdat de markt snel verandert moet je je kennis bij blijven spijkeren. Je bezit een goed analytisch vermogen maar je moet ook goed in de details zijn. Ook ben je bereid om veel te werken. De werkdruk is hoog en je werkt van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds lang. Ja, soms zelfs in het weekend.

Daarnaast zijn integriteit heel belangrijk omdat jij alles weet over de ondernemer. Je moet ook goed kunnen luisteren naar wat de ondernemer wil en aan zijn wensen en verwachtingen kunnen voldoen.

Ook moet je veel zelfvertrouwen hebben, omdat je soms negatieve boodschappen moet brengen. Als je fouten ontdekt, moet je dit ook tactvol kunnen brengen.

Uiteraard zal je ook goed moeten kunnen adviseren.

Hoogstwaarschijnlijk zul je voor meerdere ondernemingen werken in verschillende sectoren, dus het is van groot belang dat je je snel kunt aanpassen aan nieuwe situaties en goed samen kunt werken met verschillende mensen. Ook verschillende mensen binnen een onderneming.

Waar werkt een AA-accountant?

Je kunt werken in dienst van een accountantskantoor of je eigen accountantskantoor oprichten. Ook kun je als interne accountant aangenomen worden bij een groot bedrijf of je kunt bij de overheid werken.

Hoe word ik een AA-accountant?

Het is niet makkelijk om AA-accountant te worden, maar er zijn verschillende manieren. Je mag je niet zomaar een AA-accountant noemen. Dit mag pas als je de Praktijkopleiding AA hebt voltooid en ingeschreven staat in het accountantsregister van de Nederlandse Orde van Accountants-Administratieconsulenten (de NOvAA).

Voordat je aan de Praktijkopleiding AA kunt beginnen (studeren en werken) zul je eerst de Theoretische Beroepsopleiding AA moeten hebben afgerond of de HBO-opleiding Accountancy. Of je bezit een SPD diploma.

Wat is het verschil tussen een RA en een AA-accountant?

De AA-accountant heeft een hbo-opleiding afgerond en werk meestal niet bij grote bedrijven. De RA-accountant heeft een academische opleiding afgerond en regelt de financiële processen bij grote ondernemingen.

Hoe kom je aan een baan als accountant?

De makkelijkste methode is om open sollicitaties te richten aan accountanskantoren of om op vacaturen te reageren. Op internet zijn er speciale vacaturebanken te vinden voor financieel-economische beroepen.

Hoe ziet de loopbaan van een AA-accountant eruit?

Je begint meestal niet direct als AA-accountant, maar je werkt eerst als assistent-accountant terwijl je nog aan je praktijkopleiding AA studeert. In het begin zul je nog niet veel adviseren, maar als je een vertrouwensband hebt opgebouwd, dan komt dat steeds vaker voor. Soms kun je na enkele jaren ervaring de leiding krijgen over beginnende accountants. Later kun je je eigen kantoor oprichten of bij een grotere onderneming gaan werken. Je kunt doorgroeien tot controller of financieel directeur.

Bron

carrieretijger.nl - aa-accountant