Wat is een radioloog

Radioloog

Wat is een radioloog? Je hebt vast al het vermoeden dat het een arts is, maar wat doet zo iemand nu precies? Dit artikel geeft je antwoord op die vraag.

Wat is een radioloog?

Een radioloog is een arts die zich heeft gespecialiseerd in het verrichten van radiologisch onderzoek en het stellen van diagnoses aan de hand van afbeeldingen van weefsels en organen. Hij is degene die vaststelt of een lichaamsdeel gezond is of niet. De diagnose en het advies van een radioloog bepalen meestal welke behandelingen de patiënt zal ondergaan.

Hoe kom je bij een radioloog terecht?

Vanaf de huisarts of specialist kun je worden voorverwezen voor radiologisch onderzoek bij de afdeling radiologie bij een ziekenhuis. Je komt meestal niet direct bij de radioloog zelf terecht, omdat er röntgenfoto’s worden gemaakt door een röntgenlaborant. De radioloog is wel degene die de foto’s daarna beoordeelt.

Wat zijn allemaal de taken van een radioloog?

  • Diagnose stellen
  • Soms voert een radioloog een behandeling uit (interventieradiologie)
  • Dotteren
  • Bloeding stelpen
  • Een radioloog die in een academisch ziekenhuis werkt, is meer dan 30 % van zijn tijd bezig met het lesgeven aan studenten geneeskunde en jonge artsen die worden opgeleid tot radioloog
  • Wetenschappelijk onderzoek

Als radioloog zijnde moet je heel flexibel zijn, want je kunt zomaar bij spoedgevallen thuis worden gebeld en dan moet je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gaan.

Bron

Werkendlichaam.nl - radioloog