Hoe kan ik een eigen zaak starten met dropshipping

Wat is dropshipping eigenlijk?

Als je een eigen webwinkel wenst op te starten zonder goederen te stockeren noch opstartkosten te betalen, kan dat met dropshipping. Het is een leveringstechniek waarin de detailhandelaar, jij in dat geval, enkel orders en verzendingsdetails in orde moet brengen. De groothandelaar verscheept rechtstreeks vanuit zijn stock naar de klant.

Ben ik verplicht om de groothandelaar op mijn site bekend te maken?

Als je je winkel op de site zet, ben je niet verplicht de groothandelaar bekend te maken; Er zijn verschillende weergavetechnieken wat betreft de goederen in je webwinkel waar ik nu niet verder op in ga. Opdat de groothandelaar onbekend blijft voor de klant, kan de levering gebeuren aan de hand van 'blind shipping'. Dit betekent dat de goederen zonder weergave van het afzendadres van de groothandelaar worden verscheept. Uw adres kan worden weergegeven op de pakjes die de eindklant krijgt. Een aangepaste leveringsbon met jouw gegevens wordt bij de levering gevoegd.

Hoe zijn de inkomsten van een webwinkel op Ebay?

Tegenwoordig kan men op allerlei sites een winkel openen zoals bijvoorbeeld op Ebay. Ingeval er wordt geboden op een product, verdien jij als tussenpersoon of verkooppunt het verschil tussen het hoogste bod en de groothandelsprijs. (De marge tussen je aankoopprijs en je verkoopprijs kan je bespreken met de dropshipper alhoewel deze vaak op voorhand vastligt.) Natuurlijk moeten de verkoopspercentages die Ebay in zijn voorwaarden heeft vastgelegd, nog in mindering worden gebracht.


De voordelen van dropshipping

Het belangrijkste voordeel van dropshipping is dat je geen stock moet inslaan. Ook moet je geen basisinvestering doen zoals je zou moeten doen als je ergens een effectieve winkel zou openen. Bovendien krijg je meteen geld van de eindklant wanneer die iets koopt in je webwinkel. Het is zo dat de eindklant of websitebezoeker een goed koopt aan de hand van een Paypal-account of kredietkaart. De betaling gaat eerst naar jou als tussenpersoon. Daarna is het aan jou om de groothandelaar te betalen. Je hebt direct geld in je handen en moet niet voorschieten. Nooit moet je dus diep in je zakken tasten.

Andere voordelen zijn dat er een maximum van efficiëntie is. Er is is immers maar één stockruimte waar het goed moet worden georderpicked, ingepakt en verscheept. Door deze adequate aanpak heeft je webwinkelbezoeker lage kosten voor opslag en verscheping.

De risico's van dropshipping

Alhoewel het tot hiertoe goed klinkt, zijn er wel degelijk risico's verbonden aan dropshipping. Het gebeurt dat een klant een product wenst dat niet meer in voorraad is. Soms duurt het lang eer de groothandelaar het goed terug in stock heeft. Dit kan een negatieve uitstraling geven aan uw webwinkel. Als tussenpersoon moet je goed beseffen dat je zulke dingen eerst goed moet nakijken en zeker ook opvolgen. Er zijn dropshippers die goed bij de pinken zijn en je op de hoogte houden maar er zijn er ook die er hun … voeten aan vegen. Zoals je misschien weet, kan de websitebezoeker feed-back geven op je webwinkel. Het is enkel maar in je voordeel als deze goed is. In het geval van een laattijdige levering of zelfs geen levering kan dit nefast zijn voor je webwinkel-imago.

Als je van plan bent een webwinkel te openen en gebruik te maken van een dropshipper, moet je goed op je wenken passen. Je moet héél zeker zijn dat het om een betrouwbaar bedrijf gaat. Op voorhand moet je dus goed marktonderzoek verrichten om het risico op teleurstelling en foutgaan te voorkomen. Maak op voorhand contacten. Stel zoveel vragen als je kan. Je mag er zeker van zijn dat ze met je willen samenwerken omdat hun verkoop dan de hoogte in gaat. Schaam je dus vooral niet om dingen te vragen, hoe dom ze in jouw ogen misschien ook zijn.

Tip: Wat kan je te koop aanbieden op je webwinkel?

Op het internet vindt je vele tips en trucen om een gat in de markt te vinden. Er zijn verschillende sites die je helpen met keywords te vinden die het meest worden gebruikt. Ook kunnen ze je weten te zeggen in welk marktonderdeel er nog potentieel zit. Het is wel aan jou om creatief te zijn. Ze gaan het je niet op een bord aanreiken. Het is een kwestie van de juiste keywords te vinden die potentieel hebben doch niet al teveel concurrenten. Dit is op zich een hele verrijkende en uitdagende bezigheid.