Hoe werkt het aanvragen van een patent

Een patent

Een goed patent is een waardevol bezit. Het geeft je de alleenrecht op de productie en verkoop van een bepaald product of werkwijze. Je hebt hierbij geen concurrentie omdat het ontwerp is beschermd door het patent. De weg naar het verkrijgen van een patent is echter lang en kost je veel geld. Je moet dus zeker weten dat je de investeringen terug kunt verdienen als je het patent eenmaal hebt gekregen.

De weg naar een patent

Stel, je hebt een bijzonder product ontworpen en je wilt graag een patent aanvragen. Dan moet je eerst even nagaan of dat wel mogelijk is. Je product moet namelijk aan een aantal eisen voldoen.

  1. Ten eerste moet je product een nieuw  en inventief product zijn. Het moet niet iets heel erg voor de hand liggends zijn wat waarschijnlijk de halve wereldbevolking bedacht zou kunnen hebben. Je kunt in een patentendatabase nagaan of er op een soortgelijk product al een patent is aangevraagd. Zo weet je zeker dat je een nieuwe uitvinding hebt.
  2. Ten tweede moet je product een duidelijke functie hebben en bruikbaar zijn. Het moet iets toe kunnen voegen aan onze samenleving. Als je bijvoorbeeld een apparaat hebt bedacht voor iets wat je ook met de hand kunt doen, moet het in ieder geval sneller of gemakkelijk zijn. Overigens kan er voor een bepaalde werkwijze ook heel goed een patent worden aangevraagd.

Als je product aan alle eisen voldoet, kun je een patent aanvragen. Als je het product op je werk hebt ontwikkeld, is het verstandig om even de bedrijfsregels na te lezen. Sommige bedrijven hebben namelijk recht op alle uitvindingen van hun medewerkers. Vervolgens moet je beslissen in welke landen je een patent wilt hebben. Als je een patent in meerdere landen wilt laten gelden, moet je ook voor al deze landen een bepaald bedrag betalen. Ga dus na waar de belangrijkste markten liggen en vraag voor deze landen een patent aan.

Het patent aanvragen is een actie waar je veel tijd in moet steken. Je moet je product namelijk tot in detail uitleggen en toelichten. Alles wat niet in het patent staat, is niet beschermd. Het is dus zaak om zo volledig mogelijk te zijn. Zorg dat er geen zinnen op meerdere manieren opgevat kunnen worden. Het is zeker aan te raden om hier professionele hulp bij te vragen.

Na het indienen van de aanvraag moet je binnen dertien maanden een onderzoek naar de stand van techniek aanvragen. Tijdens dit onderzoek wordt er gekeken of de patent rechtsgeldig is. Er wordt bijvoorbeeld gecontroleerd of er niet eerder literatuur over een dergelijk product is gepubliceerd. Na negen maanden ontvang je het onderzoeksrapport. Het kan zijn dat je dan nog wat aanpassingen aan je product moet doen om je patent te krijgen. Dit proces duurt ongeveer een jaar. Het zal nog ongeveer een half jaar duren voordat het patent gepubliceerd wordt. Tot die tijd is de inhoud van het patent geheim. Een patent geeft twintig jaar bescherming. De tijd gaat al in vanaf het moment dat de aanvraag voor de patent ingeleverd wordt.

Hoe wordt je patent winstgevend

Aangezien een patent maar 20 jaar geldig is en de tijd om een patent aan te vragen hier nog afgetrokken wordt, blijft er relatief vrij weinig tijd over om al je kosten terug te verdienen. Dus hoe zorg je ervoor dat je patent wel winstgevend wordt?

Een effectieve manier om meer geld uit je patent te halen, is door het verkopen van de rechten voor de productie en verkoop van je product. Hierdoor ben je niet meer de enige met het product op de markt, maar je haalt wel voordeel uit het werk van je concurrenten. Spreek bijvoorbeeld af dat je een deel van hun winst krijgt die ze verdienen met het verkopen van jouw product.

Een andere methode die in de farmaceutische industrie vaak wordt gebruikt, is het herhalend aanvragen van een patent voor hetzelfde product. Natuurlijk kun je niet het exacte product nogmaals laten patenteren. Je kunt echter wel kleine wijzigingen in de techniek van je product aanbrengen. Als deze wijzigingen een functie dienen, heb je een nieuw product. Nu moet je hiervoor een nieuw patent aanvragen voordat de oude is verlopen. Doordat de eigenschappen van het oude product in het nieuwe zijn verwerkt, is ook het oude product nog beschermd tegen je concurrenten. Een slimme zet dus.