Fitness als preventie tegen artritis

PREVENTIE VOOR ARTRITIS

Je botten hangen vast aan uw gewrichten, kniegewrichten, heupgewrichten, de gewrichten in je vingers en de gewrichten in je tenen. Waar botten zijn, is er ook kraakbeen, een rubberachtige, beschermende laag die ervoor zorgt dat gewrichten soepel en pijnloos kunnen buigen. Maar zelfs kraakbeen kan dit fantastische werk niet alleen doen. Een dun membraan genaamd het "synovium" biedt vloeistof die de bewegende delen van het gewricht smeert. Wanneer het kraakbeen slijt dan ontsteekt het synovium, het resultaat is dan meestal een geval van "osteoartritis" of "reumatoïde artritis."

Ontstoken kraakbeen

 Bij artrose, kan het kraakbeen zo zwaar ontstoken zijn en aangetast dat er bot tegen bot schuurt. Dit type van artritis ontwikkelt zich geleidelijk over een gans leven, als een eenvoudige gevolg van de slijtage van uw gewrichten door de jaren heen. Zeer weinig mensen ontsnappen aan een zekere mate van artrose, hoewel de ernst varieert van erg tot minder erg. Het is een feit, als je ouder bent dan de leeftijd van 50 jaar, bent u waarschijnlijk minstens, aan één gewricht aangetast door artrose. Artrose treft mannen en vrouwen in gelijke mate en is veruit de meest voorkomende vorm van artritis. Bij reumatoïde artritis is schade aan het synovium, de bron van het probleem. Artsen en onderzoekers zijn niet helemaal zeker wat de oorzaak is, maar de meeste denken dat reumatoïde artritis een ziekte is waarbij het immuunsysteem eigenlijk de weefsels aanvalt, waaronder die welke de gewrichten en het synovium verbinden. Reumatoïde artritis begint met gezwollen, rode, stijve en pijnlijke gewrichten, maar het kan zich ontwikkelen tot littekenweefsel in het gewricht of in extreme gevallen, totdat de beenderen daadwerkelijk samensmelten. Bijna 75% van de 2 miljoen mensen met reumatoïde artritis in de Verenigde Staten zijn vrouwen. De ziekte kan al vroeg in de tienerjaren beginnen.

Preventie Opties

Investeren in een beetje tijd om te fitnessen en aan stretchen te doen kan een gunstig preventief zijn als het om artritis gaat. Sterke spieren helpen de gewrichten te beschermen tegen slijtage, en stretchen houdt de gewrichten soepel. Daarom juist zouden 50 plussers aan fitness moeten doen, ook al ben je de 50 jaar al voorbij. Alhoewel de meeste 50 plussers zitten op een bankje, te kijken hoe anderen fitnessen. De meeste van hen beweren dat fitnes alleen voor mensen is die hun hele leven sportief geweest zijn, of sommigen zeggen fitness is voor jongeren, bezig zijn met fitness zal mij meer kwaad dan goed doen. En dan zijn er nog deze die alle mogelijke excuses uitzoeken zoals, ik heb te weinig tijd, of ik heb te weinig energie. Allemaal heel flauwe excuses. Het is tijd om te fitnessen, geen excuses. Bijgevolg, het voorkomen van artritis is geen exacte wetenschap maar artsen hebben ontdekt dat er een paar manieren zijn om de risico te beperken.

Hou je gewicht onder controle

De beste preventie die je kan nemen ten voordeel van de knie is, heb je overgewicht, doe er iets aan dan. Elk extra gewicht dat de knie moet dragen is gewicht teveel. Heb je 10 kilo overgewicht, dan zet je 60 kilo per vierkante centimeter extra druk op je knieën, en dit elke keer dat je een stap te zet. Die extra druk kan langzaam maar zeker het kraakbeen in de knieën aantasten, wat leidt tot artritis. Een studie steunt duidelijk de theorie dat gewichtsverlies voordeel geeft aan de kant van preventie. In de studie, vrouwen met overgewicht die 22 kilo of meer verloren over een periode van 10 jaar daalde hun risico op het ontwikkelen van artrose van de knie met 50%.

Stretch die spieren

Elke vorm van stretchen is goed, zolang je niet veert, want dit kan leiden tot een spierverrekking of zelfs een spierscheur. Probeer een langzame gelijkmatige stretch aan te houden gedurende 15 tot 20 seconden, dan ontspannen en herhalen. Het beste is om eerst wat op te warmen met lopen of wandelen en pas daarna te stretchen. Vraag uw arts om je te leren stretchen, oefeningen die zich richten op potentiële artritis plaatsen, zoals de knieën of de onderrug.

Tot slot: Wandelen is de beste oefening

Doe een goede lange wandeling, doe dit minstens drie keer per week of neem deel aan step-aerobics of low-impact fitness. Er is wel geen bewijs dat een loop- programma slecht is voor de knieën, maar denk eraan, heb je al een letsel dan kan je het alleen maar erger maken. Raadpleeg je arts alvorens te beginnen met één of ander fitness schema. Van alle gezonde gewoonten, is fitness de belangrijkste. Dit komt omdat de mens gemaakt is om te bewegen. Daarom is het heel belangrijk voor mensen om te fitnessen, om gezond te blijven en vrij te blijven van zorgen en tranen. Houd in gedachten dat een niet- getraind lichaam, zelfs als is het vrij van de symptomen van ziekte of problemen zoals artritis, het toch niet in de conditie verkeerd zoals het is aangewezen. Dus start dan nu met fitness.