7 Tips Die Je Lichaam Herstellen Na De Fitness

7 belangrijke tips die je lichaam herstellen na een loodzware training

Op de weg in fitness zijn er twee stappen. Je hebt de stap waar je je lichaam naar uitersten brengt door je fitness programma, en dan heb je de stap die heel veel mensen echt wel verwaarlozen. We spreken nu over de zelfzorg stap. In dit artikel de 7 belangrijkste tips die je lichaam helpen herstellen na een loodzware training.

Foto credit: Wikimedia

Geef je lichaam wat het nodig heeft

Je moet je lichaam geven wat het nodig heeft om te herstellen van intensieve trainingen. Als je deze stap overslaat dan breng je jezelf in gevaar voor ziekte en letsel. Laten we eens een kijkje nemen naar de 7 zeven tips om je te helpen goed te herstellen van je trainingen. 

1. Rustdagen:  Een van de belangrijkste onderdelen van herstel is om ervoor te zorgen dat je je lichaam rust gunt. Dat betekent dat niet elke dag moet trainen of aan fitness doen. Dit is vooral belangrijk als je de krachttraining doet of zware intensieve cardio trainingen.

2. Slaap:  Je lichaam herstelt tijdens de slaap, hormonen zijn in evenwicht tijdens de slaap. Als je niet genoeg slaap krijgt , dan voorkom je eigenlijk dat je lichaam volledig kan herstellen van de dagelijkse werkzaamheden. Voor atleten is slaap nog belangrijker. In feite is het niet ongebruikelijk voor een professional of Olympische sporter om tien uur te slapen per nacht. Je lichaam heeft dit nodig.

3. Massage: Er zijn verschillende mogelijkheden die je kunnen helpen bij pijnlijke spieren, massage bevordert de  bloedcirculatie in de spieren, met massage verminder je ook de spanning op de spieren. Je kan een massage krijgen met de handen, maar er is ook gereedschap om je mee te laten masseren, dit kan dan bijvoorbeeld met: massagerollers, therapie ballen of andere massage apparaten.

4. Mobiliteit: Het is belangrijk om flexibel en mobiel te blijven. Dit kan worden bereikt met een aantal oefeningen. Je kan en zou eigenlijk na elke training moeten stretchen. Maar er zijn ook nog andere mobiliteit oefeningen die je kunt doen op je down time. Zo zou yoga één van die opties kunnen zijn.

5. Brandstof:  Zorg ervoor dat je lichaam de voeding krijgt die het nodig heeft om te herstellen. Dit betekent vaak dat je ervoor moet zorgen dat je voldoende eiwitten binnen krijgt om je spiercellen te doen herstellen. Bovendien, je lichaam heeft brandstof nodig met complexe koolhydraten zoals groenten en volkoren granen. Deze voedingsstoffen helpen je weefsels te herstellen op een cellulair niveau.

6. Hydratatie: Als je uitgedroogd bent dan kan je lichaam geen metabolische afval verwijderen. Wanneer je niet genoeg vocht opneemt dan zal je veel langer pijnlijke spieren hebben na een zware training.

7. Varieer je fitness programma: Een andere belangrijke manier om je te helpen herstellen van je training is om deze te variëren. Bijvoorbeeld: als je werkt aan krachttraining voor je benen vandaag, dan is het een heel goed idee om de volgende dag aan je armen of core te werken.

Tot slot: Draag zorg voor je lichaam

Zorg goed voor je lichaam. Je zal gezond blijven, geen letsels oplopen en je zult in staat zijn om harder te trainen waardoor je dan weer sneller vooropgestelde doelen kan bereiken. Focus je op alle 7 van deze tips om je te helpen herstellen van je trainingen.