Het voordeel van weerstandstraining

Inleiding

Wenst u een sterker en mooier lichaam? Dan kan u het best de daad bij het woord voegen en starten met de weerstandstraining. Heden ten dage kan dit gepraktiseerd worden door iedereen. Het is de bedoeling dat de spieren zich ontwikkelen waardoor het lichaam er beter gaat uitzien. Dit trainingsprogramma is zelfs nog meer aan te raden voor ouderen.  

Wat is weerstandstraining

De weerstandstraining bestaat uit activiteiten waarbij je gewichten, machines en zelfs lichaamsgewicht gebruikt om spieren te ontwikkelen.  Het staat ook bekend als een kracht- of gewicht- training die zeer behulpzaam kan zijn om een gezonder lichaam te bekomen.

Dit soort van training wordt meestal bedreven door atleten die hun lichaam moeten versterken.  Het ligt in de volksmond dat mensen uitzetten als ze stoppen met trainen, maar na de weerstandstraining is dit niet het geval.  De weerstandstraining dient louter om het lichaam krachtiger te maken, niet om de omvang te doen toenemen.

Ouderen trainen gewoonlijk door middel van vrijstaande weerstandsgewichten of nemen plaats op intensief verbeterde toestellen.

Hoe werkt weerstandstraining 

Bij een weerstandstrainingsprogramma gebruikt men toestellen zoals een trainingsbank of halters.  Als men gebruik maakt van de toestellen zullen de spieren uitgespeeld worden tegen het lichaamsgewicht omdat de lichaamscellen zich aanpassen.  Het resultaat zal zijn dat de zenuwcellen toenemen, hetgeen dan zal helpen bij het samentrekken van de spieren.

Alvorens ook maar te starten met een weerstandstraining, is het beter een dokter te raadplegen.  Dit geldt vooral voor mensen die onder medische voorwaarden staan of aan overgewicht lijden. Dit soort van training is geen training die men onbegeleid kan doen.   Men moet weten welke uitrusting uw lichaam nodig heeft.  Het lichaam moet eerst in een goede conditie zijn alvorens gewichten te heffen. Men kan ook aan weerstandstraining doen zonder zijn toevlucht te nemen tot de uitrusting.  Push-ups b.v..  Men kan het bijna overal waar er genoeg ruimte is om te bewegen.  Dit keer is het je eigen lichaamsgewicht dat uitgespeeld wordt t.o.v. de spieren.  Dus ook degenen die zich beperkt voelen in hun budget kunnen aan weerstandstraining doen.

Welke zijn nu de voordelen van weerstandstraining 

1. Toename botmineraaldichtheid

Botten hernieuwen zich voortdurend, d.w.z. dat de weefsels terzelfdertijd afgebroken en gevormd worden.  De hernieuwingspiek doet zich voor tijdens de puberteit.  Bij het ouder worden kunnen er problemen ontstaan met de botmineraaldichtheid en kan er een verminderde activiteit van het hernieuwingsproces optreden.  Dit is vooral een probleem voor vrouwen in de pre-menopauze.

Botmineraaldichtheid wordt gewoonlijk ondersteund door hormonen.  Bij het wegvallen van de hormonen is fysieke activiteit de volgende beste optie om de botmineraaldichtheid te handhaven.  Weerstandstraining is een fysieke activiteit die dat kan aanpakken.

 2. Toename kracht

 Sterke botten en spieren ontwikkelen zich als men het weerstandstrainingsprogramma ondergaat.

 3. Vermeerdering aantal activiteiten

Als het lichaam sterk genoeg is om een aanzienlijk gewicht te dragen, dan zal men uiteindelijk bekwaam zijn om moeilijkere activiteiten uit te voeren.  Men zal minder geneigd zijn om lui te zijn en men kan er een actievere levensstijl op na houden.

 4. Vermindering vetgehalte van het lichaam

Door de gewichten uit te spelen t.o.v. de spieren zal uiteindelijk het lichaam de oefening krijgen dat het nodig heeft en zal het ongewenste vetgehalte verdwijnen.  De toon wordt gezet om het lichaam te verbeteren, zelfs meer, men mag verwachten dat het lichaam er beter en slanker zal uitzien.

 5. Verbetering welzijn ouderen

De ouderen die een weerstandstrainingsprogramma ondergaan zullen hun gezondheid verbeteren en de risico's verminderen die de ouderdom meebrengt.  Ze kunnen onafhankelijker functioneren, zonder dat het nodig is om op iemand anders beroep te doen om eenvoudige taken te verrichten.  Vermits ze daartoe in staat zijn, zal er hen ook minder onrecht aangedaan worden.

 6. Verbetering hartconditie

Regelmatig aan weerstandstraining doen kan resulteren in een lager hartritme, een lagere bloeddruk, vooral na oefening.  Het risico op hartziekte wordt in aanzienlijke mate gereduceerd. 

Dit soort training moet behoorlijk gebeuren. Het vereist engagement en consequentie.  Het moet op regelmatige basis gebeuren volgens een schema aanbevolen door de dokter of fysieke trainer.  Als het niet correct wordt uitgevoerd, dan zal men van de voordelen van het programma niet veel voelen, wat kan resulteren in uw lichaam onrecht aandoen.

Tot slot: "De sleutel"

Neem uw tijd, doe het stap per stap en correct.  Eerst dient de lichaamsconditie te verbeteren en dan kan men uitdagender taken aanpakken.  De kracht van het lichaam en hoe het er uitziet in zijn geheel staan op het spel.  Het is dus beter er zeker van te zijn het behoorlijk te doen.