Tips voor het kopen van een crosstrainer

Inleiding

Een crosstrainer is een combinatie van vier verschillende fitnessapparaten, namelijk een fiets, een step, een loopband en een crosscounty skitrainer. Met een crosstrainer gebruik je veel verschillende spieren. Dit maakt een crosstrainer zo ideaal als fitnessapparaat. De crosstrainer wordt vooral gebruikt om spieren te trainen en conditie te verkrijgen. Maar bij intensief gebruik kan de crosstrainer ook worden gebruikt om af te vallen. Je vindt de crosstrainer uiteraard op de sportschool, maar je kan er ook voor kiezen om zelf een crosstrainer aan te schaffen. Op die manier kan je thuis trainen wanneer het jou uitkomt. Wat is een crosstrainer precies? En waar moet je opletten als je een crosstrainer wilt kopen?

Wat is een crosstrainer?

Een crosstrainer is een fitnessapparaat met een twee loopplanken en twee hendels. Je gaat op de loopplanken staat en duwt deze met je benen voor en achteruit. Je maakt een schuivende beweging en het vliegwiel in de crosstrainer draait rond. De hendels duw en trek je heen en weer. Met de crosstrainer train je bijna alle spieren in je lichaam, maar het meest intensief gebruik je de spieren in je armen en benen. De crosstrainer kan worden gebruikt om:

 • Conditie te krijgen.
 • Af te vallen
 • Een mooier figuur te krijgen.

Waar moet je opletten als je een crosstrainer wilt kopen?

Onder de crosstrainers heb je verschillende variaties. Je kan een simpele en goedkope crosstrainer kopen, maar een uitgebreide crosstrainer is vaak duurder. Waar moet je opletten als je een crosstrainer wilt kopen?

De plek die de crosstrainer inneemt

Een crosstrainer is een apparaat dat aardig wat plek in beslag neemt. Veel mensen richten een aparte kamer in waar ze hun fitnessapparaten bewaren. Maar niet iedereen heeft daar plek voor. Als je geen vaste plek hebt voor je crosstrainer kan je er aan denken om een crosstrainer aan te schaffen die je in kan vouwen of waar wieltjes onderzitten zodat je hem makkelijk kan verplaatsen.

Weerstand van de crosstrainer

Wanneer er geen weerstand op de crosstrainer zou staan, dan zou je bijna geen moeite hoeven te doen om de bewegingen te maken. Maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat je je spieren laat werken. Bij de meeste crosstrainers kan je de weerstand zelf afstellen. Door het vliegwiel af te remmen ontstaat er weerstand waardoor je meer kracht moet zetten. Er zijn verschillende manieren hoe je het vliegwiel kan afremmen:

 • Met een blokrem
 • Met een remband
 • Een magneet

De eerste weer manieren kom je vooral bij goedkopere crosstrainers tegen. De laatste bij duurdere. Het voordeel van een magneet is dat de bewegingen op de crosstrainer vloeiender gaan.

Extra's op de crosstrainer

Op de meeste crosstrainer zit een computerschermpje. Je kan hierop bijvoorbeeld aflezen hoe lang je al op de crosstrainer bezig bent en met welke snelheid. Trainen is goed voor je, maar het is ook fijn om te weten wat je precies doet. Wat kan je allemaal aflezen:

 • Tijd
 • Aantal slagen
 • Snelheid en afstand
 • De weerstand
 • Aantal verbruikte calorieën

En verder

 • Aandrijving van het vliegwiel. Dit kan gebeuren door een V-snaar of een ketting. Een aandrijving met een V-snaar maakt minder geluid.
 • Des te zwaarder en groter het vliegwiel, des te vloeiender kunnen de bewegingen worden gemaakt.
 • Op sommige crosstrainer kan je een hartslagmeter aansluiten.
 • Let er op of je de trapvlakken waar je voeten opstaan verstelt kunnen worden.
 • Je hebt crosstrainers van rond de 250 euro, maar ook rond de 1000 euro.

Conclusie

Een crosstrainer is een zeer nuttig fitnessapparaat. Je gebruikt bijna alle spieren wanneer je traint op de crosstrainer. Het meest intensief gebruik je je armen en benen. Je kan trainen op de crosstrainer om conditie te krijgen, maar ook om af te vallen. Je hebt simpele crosstrainers, deze zijn vaak goedkoper maar hebben weinig tot geen extra's. Een duurdere en uitgebreide crosstrainer heeft dit wel. De bewegingen worden bijvoorbeeld vloeiender gemaakt en er zit een schermpje bij waarop je uitgebreid kan zien wat je gedaan hebt.