Maak tijd voor jezelf vrij

Maak tijd voor jezelf vrij

Tegenwoordig hebben mensen drukke agenda’s. Er worden veel afspraken gepland en soms kan het even allemaal teveel worden met de sociale verplichtingen, afspraken en uitjes. Dan is het goed om tijd voor jezelf vrij te maken of zoals de Amerikanen het noemen: Me-time inplannen.

Teveel op je bord nemen

Tijd voor jezelf hebben we allemaal nodig. We kunnen niet wekenlang hele dagen volplannen. Op een keer houd je dit simpelweg niet meer vol. Bij de zoveelste vergadering of meeting met vrienden kun je geen glimlach meer op je gezicht vertonen. Je hebt het even helemaal gehad. Op zo’n punt is het belangrijk om tijd voor jezelf in te plannen zodat afspraken en uitjes nog wel leuk blijven. Anders zie je het meer als een verplichting. Maar hoe maak je tijd voor jezelf vrij als je veel sociale verplichtingen hebt? Met onderstaande tips kun je sneller en makkelijker ‘me-time’ inplannen.

Tips

  • Geef niet meteen antwoord op de uitnodiging. Neem je tijd. Je kan altijd zeggen ‘Ik moet even in mijn agenda kijken of ik kan en dan laat ik het je nog weten’ of als je echt geen zin hebt ‘Waarschijnlijk kan ik niet, maar ik zal nog even kijken’. Zo kun je er zelf nog even rustig over nadenken en als je liever een avond vrij wil, kun je gewoon bellen om af te zeggen. Het komt dan ook niet heel hard aan als je afbelt. Degene had het waarschijnlijk al een beetje verwacht maar aan de andere kant heb je wel interesse in de uitnodiging omdat je zou kijken of je kan.
  • Geef altijd eerlijk antwoord. Wees niet bang om een uitnodiging te weigeren om de ware reden. Als je een keer geen zin hebt om een avond weg te gaan, zeg je gewoon: ‘Ik ben moe, heb een drukke week gehad en wil nu graag een avondje thuis zijn’. In het begin kan dit wat hard aankomen maar als je vrienden en familie gewend zijn dat je zulke eerlijke antwoorden geeft, kunnen ze dit alleen maar respecteren. De keren dat je wel op een uitnodiging ingaat weten ze dat je het zelf ook echt graag wilt en niet omdat het een verplichting is.
  • Vraag jezelf altijd af, bij elke uitnodiging, of je er graag heen wilt gaan? Als dit niet zo is, denk er dan heel goed over na of je wel gaat. Is het echt een sociale verplichting zoals de verjaardag van je schoonmoeder? Dan moet je wel gaan, hier kom je gewoon niet onderuit. Hier hebben we het meer over de uitnodigingen waarbij een vriendin vraagt of je even langs komt.
  • Plan minimaal 2x per week 2 uur voor jezelf in. Zorg dat je geen andere afspraken in die tijd hebt gepland, dit is puur tijd voor jezelf. Je bepaalt zelf wat je in die tijd gaat doen. Lekker lui op de bank een film kijken? Een goed boek lezen?
  • Geef niet teveel van jezelf weg. Hiermee bedoel ik dat niet iedereen jou financiële situatie hoeft te weten of hoeveel vrije tijd je hebt. Hier kunnen mensen namelijk makkelijk op ingaan. De vakantie-uitnodiging is hier een welbekend voorbeeld van. Vrienden die je meevragen op vakantie en je durft niet goed nee te zeggen. De vrienden denken, ‘oh ze kan het toch wel betalen, waarom zou ze niet meegaan?’. Dan wordt het moeilijker om er onderuit te komen. Als je wel wilt, is er natuurlijk geen enkel probleem.

Conclusie

Tijd voor jezelf vrij maken is erg belangrijk. Zo kun je meer genieten van de afspraken die je wel hebt gepland en heb je weer meer energie.