Wat te doen tegen slapeloosheid

Slapeloosheid

Slapen doen we normaal gesproken elke nacht. Het is dan ook erg gezond. Slapen is nodig om nieuwe krachten op te doen, opgedane indrukken te verwerken, mentale fitheid te verkrijgen, om ons weer voor te kunnen bereiden en op te laden voor een nieuwe dagen. Maar wat nou als slapen een probleem is? Als je wel moe bent en toch maar niet in slaap kunt vallen? Wanneer je niet vaak niet in slaap kunt vallen heet dit slapeloosheid. Maar wat is hier de oorzaak van? En hoe kan je dit dus voorkomen?

*

Slechte gewoontes

Sommige mensen slapen slecht doordat ze verkeerde leefgewoontes hebben. Een aantal van deze zal ik hieronder nu stuk voor stuk gaan behandelen.

Lichamelijke en geestelijke inspanningen net voor het slapen

Vermijd lichamelijke en geestelijke inspanning vlak voor het slapengaan. Dit zorgt namelijk ervoor dat je hersens te actief zijn en nog veel te verwerken hebben voordat je je echt kan ontspannen. Bijvoorbeeld net voor het slapen gaan nog TV kijken is niet slim. Ook kan TV kijken, of bijvoorbeeld een boek lezen er onbewust voor zorgen dat je naar bed gaan niet met slapen associeert, waardoor je dus niet in slaap kunt vallen. Lees daarom een boek gewoon nog op de bank, en kijk gewoon gezellig televisie in de woonkamer. Ook als je juist een boek gaat lezen of TV gaat kijken net voor het slapen gaan, kunnen bepaalde dingen die je dan net gelezen of gezien hebt, je nog een hele tijd aan het denken laten zetten.

Afwisselend leefpatroon Zorg voor een patroon in je leven. Dit patroon hoef je natuurlijk niet altijd te volgen, maar een beetje structuur in je leven kan geen kwaad. Zorg er zo bijvoorbeeld voor dat je elke dag rond de zelfde tijd op bed gaat, dat je ongeveer 7 uur later elke dag die ochtend ook weer wakker wordt. Zo komt je lichaam in een ritme. Daarnaast is het ook goed om op vaste tijden te eten, dus ontbijt, lunch en diner. Eet ook niet te laat nog op de avond.

Teveel cafeïne en/of nicotine inname Vooral 's avonds teveel cafeïne (koffie) en/of nicotine (roken) innemen kan er voor zorgen dat je slecht in slaap kunt vallen. Deze stoffen activeren namelijk het lichaam juist, waardoor het slaaphormoon onderdrukt wordt. Drink dus ’s avonds geen of weinig koffie en rook niet vlak voor je naar bed gaat.

Alcohol Ook alcohol kan slapeloosheid veroorzaken. Het inslapen lukt vaak nog wel (vandaar dat veel mensen juist alcholol drinken voordat ze gaan slapen, of bijvoorbeeld een lange vliegreis voor de boeg hebben), maar na een paar uur zorgt de alcohol er juist voor dat je wakker wordt, tenzij je natuurlijk echt overdreven veel alcohol hebt gedronken, waardoor je half in een coma ligt. Drink daarom ook niet voor het slapen gaan alcohol om in slaap te kunnen vallen.

Stress

Niet alleen slechte leefgewoontes kunnen slapeloosheid veroorzaken. Ook stress is vaak belangrijke en veel voor komende factor. Gelukkig is hier ook wat aan te doen.

  • Richt je slaapkamer ook echt in als sláápkamer. Dus gebruik die kamer niet als kantoor, atelier of iets anders. Zoek een andere werkruimte in huis en als het echt niet anders kan, deel je slaapkamer dan zo in dat je slaapgedeelte duidelijk gescheiden is van het werkgedeelte. Bijvoorbeeld door een kast of een groot kamerscherm te plaatsen.
  • Doe ontspanningsoefeningen. Er zijn er op het internet genoeg oefeningen te vinden. Een bekende is de bewuste ademhalingstechniek. Mensen met veel stress ademen vaak hoog en oppervlakkig. Dit is niet goed. Adem daarom diep in en controleer of je buik uitzet. Adem vervolgens rustig uit en doe daar langer over dan je over de inademing deed. Twee tellen rust en dan weer rustig maar diep inademen.

Overige tips

 Mochten bovenstaande tips nog niet helpen dan zijn er gelukkig ook nog de bekende huis-tuin-en-keukentips.

  • Drink een beker warme melk met anijs of honing voor het slapen gaan. Hierin zit een stofje dat je hersenen activeert om in de slaapstand te gaan.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Niet al te inspannend en ook niet vlak voor je gaat slapen. Maar een half uurtje wandelen of fietsen aan het begin van de avond doet vaak wonderen.
  • Neem een bad of een warme douche. Na een lange dag werken, of bezig zijn te geweest, wordt je hier vaak een vermoeid gevoel van.

Tot slot het belangrijkste dat je je niet druk moet maken om dat je niet kunt slapen, want dit vergroot je probleem juist alleen maar. Kijk wanneer je ’s nachts wakker ligt vooral niet op je wekker en bedenk dat een nachtje met wat minder slaap echt geen onoverkomelijk probleem is. En wordt het toch een ernstig probleem dan heeft de huisarts of homeopaat vaak ook nog wel wat oplossingen. Aan je huisarts kan je bijvoorbeeld advies vragen over of het misschien verstandig is om TIJDELIJK slaappillen te slikken. Het nadeel van slaappillen is meestal dat je er verslaafd aan kan raken, en dat dit natuurlijk ook niet bepaald gezond voor je lichaam is.   Als dit het niet oplost, weet ik het ook echt niet meer. Daarom welterusten voor vanavond alvast!