Ongezonde slaapgewoonten deel 2

De vicieuze cirkel van nachtpiekeren en zich zorgen maken

We hebben het allemaal al meegemaakt, een slechte nachtrust. Woelen, draaien, moe zijn, maar niet in staat om in te dutten. En de volgende dag is het nog erger: geen focus op het werk, zelfs minder energie, we worstelen om onze ogen open te houden, geven ons over aan eetbuien of koffie als laatste poging om wakker te blijven. Het is vaak zo het geval dat als we weer aan het werk gaan na de vakantie, dit nog erger kan worden. De stress van het proberen om terug een routine te krijgen, zich zorgen maken over de nooit voltooide to-do lijst of vergadering van morgen kan resulteren in een slechte nachtrust voor velen. Hoewel onze hersenen geen aan / uit-knop heeft, hebben we een aantal tips die je kunnen helpen.

Knip alle ongezonde slechte gewoonten voor het slapen gaan

Social media, surfen, alcohol, films kijken, proberen om je to-do lijst af te werken vlak voor het slapen gaan, zaken die allemaal kunnen van invloed zijn op de kwaliteit van je slaap. Stoppen zou een pluspunt zijn voor een gezonde slaapgewoonte aan te leren. Dus de knip op alle ongezonde gewoonten voor het slapen gaan.

Laat het werk op het werk

Het is gebruikelijk voor veel mensen om hun e-mail te controleren voordat zij naar bed gaan, om daarna te dromen van het werk. En als we zeggen dromen van het werk, is het eigenlijk meer een nachtmerrie. Tenzij je wilt woelen en draaien en keren voor uren om dan wakker te worden in het midden van de nacht, badend in het zweet en gestrest over iets dat gebeurde in je nachtmerrie. Laat al het werk op het werk. De kans is zelfs groot dat door thuis je hersenen te pijnigen over je werk, dat je niet meer de energie hebt om andere positieve en ontspannende dingen te doen.

Begin elke dag productief, eindig elke dag positief

To-do lijsten zijn vaak onmogelijk om te voltooien. De meest efficiënte manier om je to-do lijst aan te pakken is elke dag beginnen met de meest intimiderende of tijdrovende taak. Waarom? Om de eenvoudige reden dat eenmaal deze taak is voltooid, er een enorme druk of last van je schouders valt. Dus je zal de to-do lijst in een meer ontspannen gevoel kunnen aanpakken. Ontspannen zijn betekent ook minder stress hebben als je je to-do lijst niet kunt afwerken. Voor je slaap gevoel ben je dan tevreden en stress-vrij.

Weg met zorgen die ons wakker houden

Het is vaak het geval dat de dingen die ons 's nachts wakker houden, gedachten zijn die we in de loop van de dag heb gehad. We zetten ze op non-actief in onze geest in de hoop dat ze zullen verdwijnen, maar in plaats daarvan komen ze terug en houden ons wakker.  Is er iets waar je zich zorgen over maakt, wel wacht dan niet om een oplossing of om erover na te denken tot het bedtijd is. Neem pen en papier en schrijf het op, maak een plan en leg het opzij tot de volgende dag.

Conclusie

Geen emails of social media en surfen voor het slapen gaan. Laat je werk op het werk, start je dag productief en eindig hem positief. Begin met de meest belastende taak van je to-do lijst. Heb je een zorg, zet deze dan op papier maak een plannetje en werk deze de volgende dag af. Ga met een ontspannen gevoel naar bed.

Nog meer tips voor gezonde slaapgewoonten

Een gezonde slaapgewoonte aanleren kan je gratis op onderstaande site

Door het succes van de website Slaapwijzer (meer dan 40.000 bezoekers per maand en de vele vragen/verzoeken van lezers/cliënten is er besloten om de  "7-stappen methode" in boekvorm uit te brengen.

Als ik heel eerlijk ben kwam het idee ook een beetje voort uit frustratie. Er wordt veel onzin verkocht over slaapproblemen en zorgen bijna alle 'hulpmiddelen' alleen voor een legere portemonnee en (nog) meer wanhoop.