Ongezonde slaapgewoonten deel 3

Het creëren van een slaperige omgeving

Er is niets vervelender dan wanneer iets je slaap verstoort. Je zal ooit al wel eens wakker geworden zijn door luide buren of lawaai van de straat of het snurken van je partner of door het te warm of koud zijn op je kamer. Om geen last te hebben van deze zaken ligt het geheim in het creëren van een omgeving die zo ontspannen is dat je in je diepe slaap niet gestoord kunt worden. Het maakt dan niet uit hoe vervelend je omgeving is. 

Licht

Melatonine is het "duisternis hormoon", die helpt bij het reguleren van de slaap en waakcycli, melatonine wordt vrijgegeven door de duisternis en onderdrukt door het licht. Dat is waarom je moet proberen om zo weinig licht mogelijk in uw kamer te hebben 's nachts, met inbegrip van het licht van elektronica. Als er te veel licht is, is de kans op wakker worden tijdens de nacht en alert zijn hoog. Dus het best is het om voor een donkere kamer zorgen.

Bed essentials

Als het gaat om uw bed essentials, er is veel te overwegen en te vertellen. Zorg ervoor dat u een comfortabel matras heeft die aan uw eisen voldoet. Wees je bewust bij je keuze hoe hard en zacht verschillende matrassen zijn om het perfecte matras voor jezelf te vinden. De juiste kussens zijn ook een belangrijke factor voor slaapkwaliteit omdat er een grote variëteit is, is het soms moeilijk kiezen. Als je wakker wordt omdat het te warm of koud is 's nachts, dan is het misschien tijd om te investeren in een nieuwe deken. Het beste is een dekbed dat de lichaamstemperatuur regelt, en zorg ervoor dat je een dekbed voor de winter en een dekbed voor de zomer hebt. Kies je dekbedovertrek zorgvuldig. Niet alleen gaan voor een dekbedovertrek dat er mooi uitziet. Het is de moeite waard om een beetje meer te betalen voor een betere kwaliteit van materiaal dat zacht aanvoelt op je huid. Een goede geur kan ook bijdragen aan een goede nachtrust. Gebruik een wasmiddel met een frisse geur en vergeet niet om uw beddengoed regelmatig te veranderen, dit is erg belangrijk, vooral voor uw huid. Al deze factoren verschillen van persoon tot persoon, uitproberen wat het beste werkt voor jezelf. Investeren in tijd en geld om je slaapkamer om te toveren tot slaapkamer zal een meerwaarde geven als het om nachtrust gaat.

Lawaai

In de eerste fasen van de slaap, kan zelfs het geringste geluid ons wakker maken. Gelukkig, als we in een diepere slaap zijn, is het moeilijker om onze slaap te verstoren. Toch, om een goede nachtrust te garanderen, probeer je te ontdoen van zelfs de kleinste geluiden in de omgeving voordat je naar bed gaat. Bijvoorbeeld een tv op stand-by, het zoemen van een koelkast of een kraan die druipt. Een goed idee is het om alle deuren te sluiten of zelfs gebruik te maken van oordopjes.

Het bed en slapen

Vermijd het doen van activiteiten zoals tv-kijken of werken in je bed. Je lichaam moet je bed associëren met alleen slapen. Gebruik een andere kamer of zit op de bank voor deze activiteiten en alleen naar bed wanneer je klaar bent om alles uit te schakelen en het tijd is om te gaan slapen.

Temperatuur

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur in kamertemperatuur. "Some like it roasty", sommigen hebben het graag aangenaam warm, anderen hebben graag het raam open, zelfs in de winter. Dat hangt helemaal van jezelf af. Een aangeraden temperatuur schommelt tussen de 16 ° C tot 20 ° C. Hogere temperaturen kunnen dan weer leiden tot slaapstoornissen.

Nachtkledij of pyama

Je moet je lichaam leren het signaal te herkennen dat het bedtijd is. Veel meer dan gewoon een willekeurige oud T-shirt heb je niet nodig om naar bed te gaan, maar je slaappakje moet goed ruiken, zacht zijn en aangepast aan de periode van het jaar. In de zomer zou je kunnen kiezen voor iets met korte mouwen en korte broek, in de winter dan voor lange mouwen en lange broek. 

Conclusie

Creëer een slaperige omgeving, geen lichtjes in de slaapkamer, ook geen lichtjes van electronica. Geen belastende activiteiten voor het slapen gaan. Zorg voor een goed matras en dekbed, ook de kamertemperatuur is belangrijk, deze ligt tussen de 16° C en de 20° C. Het is een persoonlijke keuze of je het venster open laat of niet. Geef jezelf de mogelijkheid om je van lawaai af te sluiten, ook het dragen van aangepaste nachtkledij is gewenst. Zorg dat alles fris ruikt, en nu is het tijd om naar bed te gaan.

Nog meer tips voor gezonde slaapgewoonten

Een gezonde slaapgewoonte aanleren kan je gratis op onderstaande site

Door het succes van de website Slaapwijzer (meer dan 40.000 bezoekers per maand en de vele vragen/verzoeken van lezers/cliënten is er besloten om de  "7-stappen methode" in boekvorm uit te brengen.

Als ik heel eerlijk ben kwam het idee ook een beetje voort uit frustratie. Er wordt veel onzin verkocht over slaapproblemen en zorgen bijna alle 'hulpmiddelen' alleen voor een legere portemonnee en (nog) meer wanhoop.