Wat wil je weten over een waterbed

Slapen in een waterbed

Het waterbed wordt door elke fabrikant de hemel in geprezen. De ideale oplossing om goed te slapen. Een waterbed biedt de ideale ondersteuning en complete ontspanning. Toch moet je over de aanschaf ervan meer dan één nachtje slapen. Want er zijn wel degelijk nadelen aan een waterbed. Het is maar net hoeveel je voor je nachtrust over hebt.

 

Waarom wel een waterbed?

 • Door de flexibiliteit van de matras ondersteunt deze altijd elke welving van het lichaam. Daardoor worden storende drukpunten voorkomen en kan de wervelkolom zich totaal ontspannen. Geen wonder dat chronische rugpatiënten vol lof zijn over hun waterbed!
 • Het veelvuldig omdraaien tijdens de slaap is te wijten aan storingen in de bloedsomloop ten gevolge van storende drukpunten door uw matras. Als de normale bloedstroom intact kan worden gehouden, wordt er bijgevolg minder gewoeld tijdens de slaap want bij elk omdraaien wordt de slaapcyclus onderbroken.
 • Logisch dat zwangere vrouwen zeer veel baat hebben met een waterbed. Het drukloze oppervlak laat hen immers toe tot op het einde van de zwangerschap in elke gewenste houding zalig te slapen.

Elke rug is anders maar niet elke matras!

 • De rug is persoonlijk, dat is duidelijk. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de tussenwervelschijven. Zij zijn de schokdempers tussen de wervels. Gedurende de dag wordt de rug stijver. Daarom is het uiterst belangrijk dat de wervelkolom 's nachts ontspant.
 • Een tweede belangrijk punt is de doorbloeding van de rugspieren: de aangename warmte van een waterbed herstelt de vermoeide rug.

Nadelen van een waterbed

Het ideaal bestaat nog steeds niet in deze wereld dus ook een waterbed heeft zijn negatieve kanten!

 1. Zwaar: niet alleen de matras zelf maar ook het bijbehorende bedframe. Hou er daarom rekening mee dat je een waterbed, eens het gevuld is met water, niet meer kunt verplaatsen.
 2. Golven: in een tweepersoonswaterbed, zowel met 1 als met 2 matrassen, zal je watergolven voelen als je partner beweegt, vroeger opstaat of later in bed komt! En natuurlijk: hoe zwaarder je partner, hoe meer je de watergolving voelt.
 3. Kleine kinderen? De meningen zijn verdeeld maar in het algemeen is de strekking van de gevonden lectuur dat kleine kinderen en waterbedden niet goed samengaan. Kinderen jonger dan 2 jaar laat je echter beter niet alleen in een waterbed slapen vanwege bepaalde veiligheidsrisico’s. Zo bestaat het gevaar voor warmtestuwing door de elektrische verwarming. Kleine kinderen kunnen het snel te warm krijgen. Een onschuldig symptoom daarbij is dorst, heel wat minder ongevaarlijk is sterk zweten en een rode huid en in het slechtste geval bewusteloosheid. Wiegendood wordt er vaak mee in verband gebracht. Daarnaast bestaat het risico op verstikking. Bedenk dat een watermatras niet ademt zoals een gewone matras. De kunststof zak laat immers geen lucht door en dat kan gevaarlijk worden als een jong kindje op de buik komt te liggen.
 4. Energieverbruik: hou per jaar rekening met een verbruik van 200 à 1000 kWh. Stel dat je waterbed 750 kWh per jaar verbruikt, dan kost je dat EUR 135 voor een eenpersoonsbed en EUR 270 voor een tweepersoonsbed. Tel daar ten slotte nog EUR 20 onderhoudskosten per persoon (vinylreiniger voor de kunststof waterzak en conditioner voor het water) en je krijgt een goed idee van de jaarlijkse kosten.
 5. Huisdieren: dit lijkt een overbodig advies maar je zou versteld staan hoeveel slapers hun geliefde viervoeter mee naar bed nemen! De kat die haar nagels in de matras plaatst (of ook een scherp voorwerp in een van de zakken van je pyjama)... het risico op lekken is meer dan reëel!

Soorten waterbedden

1. Hard of zacht

 • Men maakt een onderscheid tussen hardside en softside waterbedden op basis van de gebruikte materialen voor de zijkanten van het bed. Klassieke waterbedden zijn hardside exemplaren: ze bestaan uit een beddenbak met harde zijden, uit hout bijvoorbeeld. Hierin ligt een matras met een volume van grofweg 800 liter water.
 • Softside waterbedden: de matras heeft een dikke rand bestaande uit zacht polyetherschuim waardoor er slechts 600 liter water in de matras kan. Minder water en een betere isolatie vanwege het polyetherschuim leiden tot een aanzienlijk lager energieverbruik. In vergelijking met een hardside verbruikt een softside waterbed slechts een derde tot de helft minder energie.

2. Zwaar- of lichtgewicht

 • Zowel hardside als softside waterbedden zijn uiteindelijk nog steeds zwaargewichten.
 • Tegenwoordig kan je ook voor een zogenaamd lichtgewicht waterbed kiezen. Dit bestaat uit een kuip van polyetherschuim waarop een matras met zo’n 200 liter water gelegd wordt. Dat betekent dat de polyether nog beter isoleert en dat je nog minder water moet verwarmen. Hoeveel je exact bespaart, hangt van de thermostaat af: zo is een digitale thermostaat energievriendelijker dan een analoge thermostaat.
 • Tip: vooral als je in een appartement woont of op een bovenverdieping slaapt: bevraag u VOORAF of de vloer deze extra belasting wel kan dragen!

Stabiliteit van een waterbed

De toekomstige kopers hebben nogal wat bedenkingen bij 'het kwakkelen' van een waterbed. Toch betekent een met water gevulde matras niet per se dat je als het ware zeeziek wordt tijdens de slaap. Je kan namelijk kiezen voor een gestabiliseerd waterbed.

* Niet gestabiliseerd: Bij een ongestabiliseerde waterbed heeft het water complete bewegingsvrijheid en dit veroorzaakt golven. Zeker de eerste dagen (week) zal zo'n bed een gewenning vragen maar om nu van zeeziekte te spreken... het is eerder een vreemd, onaangenaam gevoel dat echter niet al te lang mag duren!

* Wel gestabiliseerd:

Bij gestabiliseerde waterbedden daarentegen wordt de bewegingsvrijheid van het water beperkt. Er bestaan zelfs verschillende gradaties: van gedeeltelijke tot volledig gestabiliseerde waterbedden waarin je meteen stilligt. Deze stabiliteit verkrijgt men door bepaalde aanpassingen uit te voeren zoals cilinder- of kamercompartimenten, fibermatten, hydraulische of floatingsystemen.

Specifiek voor een waterbed: de thermostaat

Hier kan je kiezen uit twee varianten:

1. De analoge of mechanische thermostaat

 • heeft een draai- of schuifknop,
 • moeilijk in te stellen: je kan de exact ingestelde temperatuur namelijk niet aflezen.

2. De digitale thermostaat

 • nauwkeurige afstelling,
 • duurder: uiteraard, met een digitaal verlichte display,
 • je kan zelfs 2 thermostaten aanschaffen: voor elk deel van je bed maar dan moet je uiteraard in plaats van één tweepersoonsmatras kiezen voor twee afzonderlijke waterzakken met aparte verwarmingselementen!
 • Ook kan de thermostaat worden aangesloten op een tijdschakelaar voor een efficiënter warmte- en energieverbruik.

Waterbed installeren

 1. Een waterbed installeren is geen eenvoudig karwei. Je moet de matras nauwkeurig vullen om luchtbellen te voorkomen en klotsen nadien te voorkomen.
 2. Het vullen van de watermatras, overigens met gewoon kraantjeswater, duurt een hele tijd! Daarna moet je een conditioner toevoegen: deze doodt mogelijke algen en bacteriën.
 3. Afstellen: verdient alle aandacht! Je moet de lucht uit de matras verwijderen en het gewenste waterniveau instellen. Ook dit kan weer even duren. Te veel water betekent een (te) harde watermatras, te weinig water leidt dan weer tot een te diepe ligging en te weinig ondersteuning.

Temperatuur instellen

 1. De juiste temperatuur vinden, vraagt tijd en ervaring: de eerste nachten moet je waarschijnlijk wel wat experimenteren met de watertemperatuur. Houd rekening met een temperatuurstijging van 4 graden per uur en verwacht dus zeker niet meteen een warm bed.
 2. Hoe sterk de temperatuur daalt, hangt van de omstandigheden af. Zo verlaagt de temperatuur sneller als je het dekbed van het bed haalt en ook de kamertemperatuur beïnvloedt de watertemperatuur. Daarnaast bepalen de kwaliteit en de kwantiteit van het beddengoed of de watertemperatuur goed behouden wordt of niet.
 3. Welke zijn de ideale waterbedtemperaturen? Doorgaans stelt men temperaturen tussen 25 en 28°C in. In de winter biedt 28°C een aangename warmte. Heb je een erg warm dekbed, dan kan dat zelfs al iets te warm zijn. Bedenk wel dat het water zonder nachtelijke verwarming afkoelt in de koude winterperiode tijdens de nacht. In de zomer volstaat 25°C.

Besluit

Comfort is moeilijk in woorden laat staan in geld uit te drukken. Zeer persoonlijk. 'Zwevend slapen' is een optie die geld kost maar een 'klassiek' bed is ook niet gratis. Elk systeem is er in alle prijsklassen. Chronische rugpatiënten, en die zijn zeer goed vertegenwoordigd in de medische statistieken, kunnen er toch eens ernstig over nadenken....

Heeft een matras onderhoud nodig?