Onderhoudstips voor een langere levensduur van de matras

Matras en onderhoud

Een nieuwe matras koop je niet zo maar even. Iedereen wil goed slapen en zijn geld ook goed besteden, althans de komende tien jaar. Want volgens de fabrikanten gaat een matras 'maar' 10 jaar mee! Heeft een matras ook onderhoud nodig? Je vindt er niet veel over: fabricanten hebben het alleen maar over de levensduur van hun matrassen en over onderhoud blijft het oorverdovend stil.
 

Het onderhoudsboekje van de matras samengevat

 1. De ideale slaapkamertemperatuur is 16°C en slaap in een zo droog mogelijke slaapkamer. Uw loopt dan minder gevaar dat er zich schimmel gaat vormen op de matras.
 2. Verlucht dagelijks de slaapkamer: een uurtje per dag (maar er zijn ook tientallen aanbevelingen dat een kwartiertje/dag ook al voldoende is) alle slaapkamervensters openzetten volstaat maar doe dit wel vooraleer het bed op te maken: een opgemaakt bed verlucht minder goed de onderliggende matras.
 3. Sluit daarna de ramen van de slaapkamer(s) weer bij regen(achtig) weer. De vochtigheid van buiten komt door de ramen naar binnen en kruipt in uw beddegoed, dus ook in je nieuwe matras! Deze tip kreeg ik van een droogkuisuitbater toen ik mijn dekbed bij hem binnen bracht.
 4. De matras moet regelmatig gekeerd worden. Van boven naar onder, maar van hoofd- naar voeteinde mag ook. Sommige matrassen zijn niet omkeerbaar maar die zijn dan speciaal ontwikkeld om een goede verluchting te garanderen.
 5. Bescherm de matras met een matrasbeschermer: zo blijft hij langer zuiver en gaat langer mee.
 6. Gebruik tussen de lattenbodem en matras altijd een matrasonderlegger: slijtage en schimmelvorming voorkomend.

Kuilvorming?

Kan een nieuwe matras kuilvorming vertonen? Jazeker, dit is zelfs heel normaal: na verloop van enkele weken kan en mag lichte kuilvorming optreden. Deze kleine kuilvorming betekent dat de matras zich volledig heeft aangepast aan het lichaam. Let wel: 'lichte' kuilvorming, niet doorzakken!

Tien jaar en dan vervangen?

Vervang minstens om de 10 jaar een matras. Na 10 jaar heb je er ongeveer 30.000 uur op gelegen. Normaal dus dat na zo'n termijn de matras aan vervanging toe is. Bekijk bij het vernieuwen van de matras ook de staat van de lattenbodem. Vervang deze ook tijdig: als je een nieuwe matras op een oude, versleten lattenbodem legt, zul je niet optimaal kunnen genieten van je nieuwe aankoop. Bovendien gaat de matras sneller doorliggen op een versleten lattenbodem. Vraag raad om een passende combinatie te vinden tussen lattenbodem en matras.

Garantie en andere wetenswaardigheden!

Letterlijk overgenomen van diverse fabrikanten: EVEN SCHRIKKEN!

 1. Uitgesloten van garantie: alle vervormingen die het gevolg zijn van verkeerde behandeling of fout gebruik, opzettelijke beschadigingen, abnormale verschijnselen van vochtigheid of warmte, schimmel en andere vervuilingen van menselijke oorsprong (urine, bloed, enz...). Vraagje: wat valt er eigenlijk nog wèl onder de garantie bij deze fabrikant?
 2. Zijn eveneens niet inbegrepen: slijtage en verkleuring van matrastijken en garens.
 3. Alle garantie op de matrassen vervalt als de matras niet op één van onze lattenbodems wordt gebruikt. Die is pas duidelijk! Bij deze fabrikant ben je dus VERPLICHT om een matras én een lattenbodem bij hem te kopen!
 4. Kwantum: één jaar garantie en...vervang uw matras minstens om de 7 jaar!  Wel kort deze termijn: zegt dit onrechtstreeks iets over de kwaliteit van de matrassen bij Kwantum?
 5. Slapen.be: zorg voor een ideale kamer temperatuur : 16-20 °C, draai regelmatig uw matras: zowel in lengte als in breedte, en gemiddeld is het raadzaam om je matras om de 10 jaar te veranderen. Lijkt ons een eerlijk advies!
 6. Beter Bed: kies uw bed breed en lang genoeg: minstens 40 cm breder dan uw schouders en liefst 20 cm langer dan uzelf. Is er zo veel keuze in de breedte van een bed?
 7. Tempur: Slaapadvies: de minimale lengte van een bed is de lichaamslengte plus 20 cm. Een eenpersoonsbed mag niet smaller zijn dan 90 cm en een tweepersoonsbed niet smaller dan 160 cm. De ideale temperatuur bedraagt 18°C.
 8. Infotalia: kies een matras die minstens 20 centimeter langer is dan jezelf. Opmerking: over de 20 cm is er wel eensgezindheid, over de kamertemperatuur niet!

Tips!

Tenslotte voor de fun: de Divina-matras van Schramm en de bijbehorende zevenmotorige Divina-boxspring. Dit neusje van de zalm is er, voor twee personen, vanaf 15.000 euro! Peulschil?

Update augustus 2010: nog nooit gingen in één maand zo veel matrassen-/beddenwinkels failliet! Als je dus een nieuw bed en/of matras wilt aanschaffen, let dan vooral op de faillissementsveilingen de eerstkomende maanden. Echter... bied en betaal niet TE veel: vergeet de (onzichtbare) veilingkosten niet! Zie link onderaan.

Gratis meedoen?

Alleen maar fabrikanten aan het woord!

Als je een rondje internet maakt op zoek naar matrasseninfo krijg je geen objectieve informatie! Je komt steeds weer op websites van fabrikanten en leveranciers die niet dezelfde taal of alleen maar hun eigen (verkoop)taal spreken. Maar ... een verwittigde consument is er twee waard!

Links

Uw matras: uw beste vriend?

Alles over een waterbed

Voor de prijs kijk vooraf eens bij: