De behandeling van chronische vermoeidheid

Inleiding

Iedereen is wel eens moe. Maar stel je voor dat je altijd moe bent, chronisch vermoeid.

Via dit artikel probeer ik behandelingsmethoden voor chronische vermoeidheid voor te leggen. Er zijn natuurlijk vele vormen van behandeling van chronische vermoeidheid waarvan ik er enkele zat bespreken.

Wat is chronische vermoeidheid ?

Het woord zegt het al chronisch vermoeid, altijd moe. Chronische vermoeidheid ontstaat niet opeens. Chronische vermoeidheid sluipt er langzaam maar zeker in. Iemand is steeds vaker moe en krijgt er steeds meer klachten bovenop de chronische vermoeidheid, zoals:

1. Geheugen en/of concentratieproblemen

2. Slaapproblemen, zowel in als doorslaap problemen

3. Slaap zonder uit te rusten

4. Gevoelige nek, schouders en/of rug

5. Gevoelige lymfeklieren in het halsgebied

6. Spierpijn

7. Gewrichtspijn maar geen artritis

8. Hoofdpijn

9. Een duf gevoel in het hoofd

10. Malaisegevoel na inspanning (griepachtige symptomen)

Het verband tussen de ontstane klachten is niet te vinden bij chronische vermoeidheid. Iemand met chronische vermoeidheid staat vaak alleen omdat er tot nu toe geen oorzaak te vinden is voor alle klachten die ontstaan tijdens het verloop van de aandoening. Omdat chronische vermoeidheid een complex ziektebeeld is bestaat het risico dat alle klachten van de patiënt hieraan worden toegeschreven waardoor bijkomende ziektes worden gemist. Het verloop van chronische vermoeidheid is wisselend en onvoorspelbaar. Na de beginfase vertoont chronische vermoeidheid in de meeste gevallen door de jaren heen een patroon van verslechtering en verbetering. De meesten worden geleidelijk iets beter, een belangrijke minderheid blijft echter erg veel last houden van de chronische vermoeidheid.

De behandeling van chronische vermoeidheid

Er is geen geneeswijze bekend voor chronische vermoeidheid. Behandelingen zijn daarom gericht op diverse symptomenbestrijding. Daarnaast zijn er experimenten, onder meer met hoge doses van vitamine B of carnitine. Er wordt ook geprobeerd om patiënten te behandelen met een combinatie van cognitieve gedragstherapie en geleidelijke activering. Het idee daarbij is dat patiënten door hun gedachten en gedrag de klachten van chronische vermoeidheid in stand zouden houden. Vanuit een andere invalshoek wordt cognitieve gedragstherapie ook wel gebruikt om te leren omgaan met de chronische vermoeidheid en op die manier de leven te verbeteren.

Er zijn geen medicijnen die chronische vermoeidheid kunnen genezen. Er zijn wel medicijnen die kunnen helpen om sneller uit een vicieuze cirkel te komen. De dokter schrijft ze heel soms voor. Meestal pas als de gewone behandeling voor chronische vermoeidheid niet werkt. Sommige dokters schrijven hydrocortison voor, een hormoon. Het lichaam maakt dit hormoon zelf aan in de bijnier. Uit onderzoek blijkt dat het slikken van hydrocortison tijdelijk helpt bij chronische vermoeidheid. Het is niet bewezen dat het ook op de lange duur effect heeft. Tevens kan de dokter melatonine bij chronische vermoeidheid voorschrijven om het slaapritme te verbeteren.

Revalidatie is tevens een behandelmethode bij chronische vermoeidheid het is een stevige manier van aanpakken. Revalideren kan een aantal dagen in de week, of intern. Het is de bedoeling dat iemand na de revalidatie een manier heeft gevonden om zijn of haar dagelijks leven zo aan te passen aan de chronische vermoeidheid, zodat het zo normaal mogelijk is en ook zo zelfstandig mogelijk.

Andere mogelijke behandelmethoden bij chronische vermoeidheid zijn het gebruik van voedingssupplementen, het gebruik van acupunctuur en homeopathie.