De Geneeskracht van voeding:Bloeddruk

Een te hoge- of een te lage bloedruk

Een bloedruk kan te hoog, of te laag zijn. Het gaat dan om waardes, die gevaar kunnen opleveren voor onze gezondheid. Het gevaar van beiden is, dat het over het algemeen een sluipend gevaar is en dan ook niet altijd wordt opgemerkt. Bij twijfel kan een dokter het uiteraard even opmeten. Zowel een te hoge- als een te lage bloedruk kan gevaren voor de gezondheid opleveren, zij het dat de hoge bloedruk de grootste gevaren geeft.

Duidelijk lijkt me dat als er een te hoge bloeddruk aanwezig is, dat het nodig is om te weten, welke voeding deze naar beneden haalt, en bij een te lage bloedruk, dat je wilt weten hoe je deze omhoog kunt eten.

Voedingsmiddelen met invloed op de bloeddruk

Drop en zout

Het eten van veel zout, geeft dat een bloeddruk stijgt, vaak is het ook zo, dat mensen met een te hoge bloedruk al vrij veel zout gegeten hebben en helaas is ons westerse eten aardig verzout. Het eten van drop verhoogd ook de bloedruk, dit niet alleen door het zout wat erin zit, maar ook door de stof glycyrrinezuur. Deze stof komt ook voor in de zoethout thee en salmiak.

Alcohol en koffie

Koffie geeft een tijdelijke bloedruk verhoging bij ongeveer 30% van de gebruikers. Teveel aan alcohol geeft een bloedruk verhoging bij alle gebruikers

Overgewicht

De kans op een te hoge bloedruk is veel groter bij overgewicht, wat hier precies de reden van is is tot dusver nog niet geheel bekend.

Dierlijke eiwitten

Wanneer er teveel aan dierlijke eiwitten gegeten worden, heeft dat ook effect op de bloedruk. Deze zal hierdoor gaan stijgen. Het gaat om alle dierlijke eiwitten, dus ook die in kaas, vlees en eieren. Met uitzondering van de eiwitten in vis. Het is dus verstandig om deze eiwitten met mate te gebruiken.

Zilvervlliesrijst, boekweit en knoflook

Het is bekend dat in landen waar veel zilvervliesrijst wordt gegeten, dat een te hoge bloedruk daar maar zelden voorkomt. Deze rijst is dus een zeer gezonde variant op onze aardappel. Ook is bekend van deze zelfde landen, dat de hoeveelheden tarwe die we hier binnen krijgen, daar niet verorberd worden. De hoeveelheid tarwe die hier geconsumeerd wordt, is eigenlijk een overdosis. Beter is het om een keer per dag de broodmaaltijd te vervangen voor producten van ander granen. Waarbij boekweit een zeer goed alternatief is, doordat deze een verjongend effect op de bloedvaten heeft.

Een gunstig effect op het hart en op de bloedvaten heeft ook de knoflook en de daslook. Deze worden voor bloedrukkwalen veel door natuurartsen voor geschreven.

Hierboven zijn een aantal producten beschreven waarvan de bloedruk omhoog gaat. Toch zijn die niet allemaal aan te raden om bij een te lage bloedruk te gebruiken, omdat ze niet allemaal even gezond zijn. Meer werden ze daar genoemd voor de mensen met een te hoge bloedruk om deze producten te mijden.

Gezonde voedingsmiddelen om de bloedruk om hoog te eten

Er zijn wel gezonde producten die de bloedruk op een gezonde manier omhoog kunnen krijgen, wanneer deze te laag is, dat is bijvoorbeeld bieten- en wortelsap, een glaasje rode wijn per dag. Het gebruik van Rozemarijn en van Bonenkruid

Groene thee werkt ook nog bloedrukverlagend