Bloedarmoede: van alle tijden

Wat is bloedarmoede

Bloedarmoede wordt ook anemie genoemd. Heeft het werkelijk iets met armoede te maken? Het is niets financieels maar heeft wel verband met een tekort aan rode bloedcellen in het bloed. Of de rode bloedcellen bevatten te weinig hemoglobine. Gebrek aan ijzer of andere vitaminen spelen een rol bij bloed 'in armoede'. Anemie is niet echt een ziekte maar wel een alarmsignaal van het lichaam…

 

Welke klachten bij bloedarmoede

Heb je te weinig rode bloedcellen in het bloed of te weinig hemoglobine dan heeft dit als gevolg dat er te weinig zuurstof door het lichaam circuleert. Dit zuurstoftekort kan volgende klachten veroorzaken: • moeheid en zwakte, snel kortademig bij inspanning,

 •  duizeligheid, gevoel van flauw te gaan vallen,
 • hartkloppingen, zweten, hoofdpijn en oorsuizen,
 • bleekheid: bij drastisch verminderd hemoglobinegehalte,
 •  lusteloosheid, slaapproblemen, concentratieproblemen, maag- en darmstoornissen, koudegevoel en bij mannen impotentie of minder zin in seks.
 • Bloedarmoede ten gevolge van vitaminetekort: ontstekingen van de mond en/of de tong en neurologische verschijnselen.

 Bloedarmoede bij kinderen

Bij kinderen kan bloedarmoede aanleiding geven tot vertraging van de groei en van de mentale ontwikkeling.

Test: trek het onderste ooglid omlaag en bekijk de binnenkant: als de kleur bleek is (in plaats van rozerood) dan is er een  mogelijkheid dat je kind bloedarmoede heeft en volgt er best een (uitgebreid) bloedonderzoek.

Oorzaken

Bloedarmoede kan ontstaan door:

• Tekort aan ijzer: de meest voorkomende oorzaak. IJzer is immers de belangrijkste bouwsteen van hemoglobine. Een ijzertekort kan ontstaan door:

 1. Bloedverlies (hevige menstruatie, operatie), te weinig ijzer in de voeding, doch de normale, evenwichtige voeding bevat in het algemeen voldoende ijzer.
 2. Een verminderde opname van ijzer in de darm. Oorzaak: combinatie van koffie, thee en melkproducten, maagzweer en sommige ontstekingsremmers). Volwassenen moeten dagelijks 9 mg per dag (man) en 8 mg per dag (vrouw) ijzer opnemen.

• Tekort aan vitamine B12 of foliumzuur: komt uitzonderlijk voor maar wel een verhoogd risico bij strenge vegetariërs en alcoholisten. Bloedarmoede door gebrek aan vitamine B12 is meestal het gevolg van een ziekte van de maag of darmen. Bloedarmoede door een gebrek aan foliumzuur is meestal te wijten aan de voeding. Risicogroepen: alcoholisten en een streng dieet.

• Een chronische ziekte, infectie of ontsteking: chronische ziekten (reuma, (herhaalde) infecties, kanker) kunnen de aanmaak van hemoglobine verstoren.

Behandeling

De behandeling is uiteraard afhankelijk van de oorzaak.

1. Voeding

Vermoedt de arts dat het aan je voedingspatroon ligt dan kan zijn advies zijn om extra ijzer-, vitamine B12- en foliumzuurrijke producten te gebruiken, zoals: meer vleessoorten, vis (kabeljauw, haring en sardines), schaal- en schelpdieren (garnalen, mosselen en oesters), peulvruchten (bonen, linzen en sojabonen), noten, brood, gedroogde abrikozen en vijgen, fruit uit blik of pot (frambozen, rode bessen en kersen), bepaalde groenten (andijvie, artisjok, broccoli, doperwten, druivenblad, postelein, tomatenpuree en schorseneren).

2. Geneesmiddelen

 • Bloedverlies tijdens de menstruatie: gebruik van de anticonceptiepil.
 • Soms kan gebruik van pijnstillers (zoals ibuprofen, naproxen, diclofenac) het maagslijmvlies beschadigen en bloedarmoede veroorzaken. In dat geval is paracetamol/dafalgan beter.
 • Extra ijzer in de vorm van tabletten of drank. Let wel: deze middelen kunnen maagklachten, verstopping en zwarte ontlasting als gevolg hebben. Gelijktijdig gebruik van vitamine C bevordert de opname van ijzer in de darm.
 • Foliumzuur is in de vorm van tabletten verkrijgbaar.
 • Vitamine B12 kan ook met een injectie worden toegediend.

Conclusie

Er gaat niets boven gezonde en evenwichtige voeding! Wordt er ijzertekort vastgesteld, doe dan enkele maanden goed je best door op je voeding te letten en laat dan je bloed opnieuw testen.

Links

Voor externe hulpmiddeltjes: