Wat te doen bij een bloedneus

Een bloedneus

Een onverwachtse bloedneus kan erg vervelend zijn. Je staat in de rij voor een kassa en plotseling druppelt er bloed uit je neus. Je wilt je bloedneus zo snel mogelijk stoppen. Het liefst zou je een bloedneus voortaan in het geheel voorkomen. Je kunt hier gelukkig wel wat dingen aan doen.

Een bloedneus stoppen

Als je een bloedneus hebt, wil je die het liefst zo snel mogelijk stoppen. Snuit eerst voorzichtig je neus om zoveel mogelijk bloed te verwijderen. Knijp dan je neus vlak onder je neusbeen dicht. Houd je hoofd iets naar voren. Als je je hoofd naar achteren houdt, loopt het bloed je keelgat in en komt in je maag terecht. Dit kan voor misselijkheid zorgen. Als je je hoofd naar voren buigt, kan het bloed geen kant op en zal gaan stollen. Zo wordt ook de bloeding in je neus gestopt. Houd je neus minstens tien minuten dicht zodat de bloeding goed kan stollen en niet snel weer open springt. Blijf rustig door je mond ademen. Stop nooit watjes of propjes papier in je neus. Als je deze er naderhand weer uithaalt, heb je een grote kans dat je het bloedvaatje weer stuktrekt.

Een bloedneus voorkomen

Een bloedneus ontstaat doordat de bloedvaatjes in het slijmvlies van je neus beschadigd raken. Het slijmvlies in je neus is erg dun dus de kans op een beschadiging van een bloedvaatje is niet erg klein. Maar wat kun je doen om een bloedneus te voorkomen?

  • Snuit je neus altijd zachtjes. Vooral bij verkoudheid willen mensen nog wel eens hard hun neus snuiten. Logisch, want een verstopte neus is geen pretje. Een loopneus is zelfs nog erger omdat je dan blijft snuiten. Door krachtig te snuiten, kan een haarvaatje in het slijmvlies van je neus knappen. Hierdoor loop je bij krachtig snuiten altijd een grotere kans op een bloedneus.
  • Natuurlijk kan een tik op de neus ook een bloedneus veroorzaken. Een tik op de neus is vaak onverwachts en als incasserende persoon wil je dit natuurlijk altijd voorkomen. Je zult dus altijd proberen een tik op de neus te vermijden. Als je echter onlangs een bloedneus hebt gehad of regelmatig bloedneuzen hebt, doe je er goed aan om extra voorzichtig te zijn. Dus nu even geen stoeipartijtjes met de kinderen.
  • Het peuteren in de neus kan ook een aanleiding zijn voor een bloedneus. Door het gepeuter beschadig je ongemerkt een bloedvaatje. Dit bloedvaatje hoeft niet meteen te knappen. Het bloedvaatje kan bijvoorbeeld alleen verzwakt zijn en op een later moment knappen. Hierdoor leg je vaak niet de relatie met het neuspeuteren. Heb je vaak bloedneuzen? Dan kun je het gepeuter in je neus beter achterwege laten.
  • Als de lucht erg droog is, heb je een grotere kans op een bloedneus. Het slijmvlies in je neus droogt uit waardoor de bloedvaatjes extra kwetsbaar zijn. Vooral in de winter kan dit probleem al snel spelen. Je kunt dit verhelpen door wat vaseline in je neus te smeren. Ook kan het helpen om het huis vochtig te houden door bijvoorbeeld een nat laken over de verwarming te hangen.

Huisarts

In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om de huisarts te raadplegen bij aanhoudende bloedneuzen. Je moet de huisarts raadplegen als je bloedneuzen hebt terwijl je nooit in je neus peutert en altijd zachtjes snuit. Ook als je bloedneus na tien tot vijftien minuten niet gestopt is, kun je het beste even contact opnemen met de huisarts.