De bepaling van het bloedbeeld

Bepaling van het bloedbeeld

Het bloed kan worden gezien als een afspiegeling van de gezondheid. Als er iets aan de hand is in het lichaam, zijn de sporen hiervan vaak in het bloed terug te vinden. Een bloedbeeldbepaling geeft een globaal overzicht van de eigenschappen van het bloed. Een bloedbeeld kan zo veel informatie over de gezondheid verschaffen. Maar wat is een bloedbeeld precies en wat voor informatie kan een bloedbeeld geven?

Wat is het bloedbeeld?

Het bloedbeeld is een globaal overzicht van de samenstelling van het bloed. Bij een reguliere bloedbeeld bepaling wordt er gekeken naar de grootte, vorm en hoeveelheid van de rode bloedcellen, ook wel erytrocyten genoemd. Ook wordt er gekeken naar de grootte, vorm en hoeveelheid van de verschillende witte bloedcellen, ook wel leukocyten genoemd. Hiernaast wordt er vaak naar de hemoglobinegehalte gehalt gekeken. Hemoglobine is een eiwit dat verantwoordelijk is voor de aanvoer van zuurstof en de afvoer van koolstofdioxide. Het hemoglobinegehalte is dus een maat voor de hoeveelheid zuurstof die door de rode bloedcellen wordt getransporteerd. Bij een bloedbeeldbepaling wordt er vaak ook naar de hematocrietwaarde gekeken. De hematocrietwaarde verwijst naar de verhouding tussen de rode bloedcellen en het bloedplasma. Tot slot wordt er aandacht besteed aan de hoeveelheid bloedplaatjes, ook wel trombocyten genoemd.

Wat voor informatie geeft het bloedbeeld?

Het bloedbeeld kan erg veel zeggen over de gezondheid van een persoon. Zoals eerder beschreven, wordt er tijdens een bloedbeeldbepaling naar verschillende aspecten van het bloed gekeken.

Eigenschappen rode en witte bloedcellen

Allereerst wordt er naar de grootte, vorm en hoeveelheden van de verschillende bloedcellen en de verhouding tussen deze bloedcellen gekeken. Een tekort aan rode bloedcellen kan bijvoorbeeld wijzen op bloedarmoede of interne bloedingen. Een tekort aan witte bloedcellen kan wijzen op een probleem in het afweersysteem. Witte bloedcellen zijn namelijk de cellen die je lichaam tegen ongewenste indringers beschermen. Een hoog aantal witte bloedcellen kan dus wijzen op een infectie. Bij het bepalen van het bloedbeeld wordt er ook gekeken naar de verschillende soorten witte bloedcellen die in het bloed aanwezig zijn. Bij bepaalde infecties zullen ook bepaalde soorten witte bloedcellen veel voorkomen. De hoeveelheid van de verschillende soorten witte bloedcellen kan dus informatie geven over het soort infectie. Overigens kan een verhoogd aantal witte bloedcellen ook andere oorzaken hebben. Leukemie of een zwangerschap veroorzaken beiden een toename van de witte bloedcellen.

Hemoglobinegehalte

Het hemoglobinegehalte is ook een waarde waar vaak naar wordt gekeken bij een bloedbeeldbepaling. Als het hemoglobinegehalte in de rode bloedcellen te laag is, zal de aanvoer van zuurstof te laag zijn wat kan leiden tot vermoeidheid. Ook kunnen de hemoglobine eiwitten een afwijkende vorm hebben wat kan resulteren in diverse gezondheidsproblemen.

Hematocrietwaarde

Bij het bepalen van de hematocrietwaarde wordt er gekeken naar de verhouding tussen het aantal rode bloedcellen en de hoeveelheid plasma. Als het bloed voor een groot deel uit rode bloedcellen bestaat, kan er sprake zijn van uitdroging of een verhoogde aanmaak van de rode bloedcellen. Als er te weinig rode bloedcellen aanwezig zijn, kan er bijvoorbeeld sprake zijn van bloedarmoede.

Hoeveelheid bloedplaatjes

Bloedplaatjes zijn essentieel voor de stolling van het bloed. Een tekort of een teveel hiervan kan echter leiden tot gezondheidsproblemen. Teveel bloedplaatjes kunnen leiden tot ongewenste stollingen. Een tekort aan bloedplaatjes kan juist leiden tot bloedingen die moeilijk gestopt kunnen worden.

Tot slot

Een bloedbeeld geeft een globaal overzicht van de eigenschappen in het bloed. Aan de hand van een bloedbeeld kunnen veel problemen in het lichaam worden gesignaleerd. Vaak kan een afwijkende waarde in het bloedbeeld meerdere oorzaken hebben. In vrijwel alle gevallen is aanvullend of verder onderzoek nodig om de bron van de klachten te lokaliseren. Een bloedbeeldbepaling is daarom meestal een verkennend onderzoek om de oorzaak van symptomen duidelijker te maken.