Wat wil je weten over spataders

Wat wil je weten over spataders

spatadersMensen met spataders zullen het beamen. Het is geen lachtertje. Niet alleen zijn je benen lelijk om aan te zien, het is ook nog eens pijnlijk. Spataders zijn niet levensbedreigend maar ook die bobbels op je onderbenen zijn zeker niet mooi als je op het strand wilt paraderen, een tennisrokje wil aantrekken of lid bent van de zwemclub.

 

Hoe weet je dat je spataders hebt?

De uiterlijke symptomen zijn niet moeilijk te herkennen: knobbels of blauwachtige strengen op de (onder)benen, dikke enkels, pijnlijke benen en in het slechtste geval open wonden. Ga je bij een arts op consult dan wordt er met een echo-apparaat een soort scan (pijnloos) gemaakt. Hierdoor is het mogelijk om de precieze locatie van de spataders te bepalen. Gevoelsmatig heb je steevast een gevoel van lome, zware benen.

Hoe kom je eraan?

Er is een aantoonbaar verband tussen spataders en de bloedsomloop. Vooral de weg naar boven, terug richting hart, speelt hierbij het rol. Om het eventueel terug naar beneden stromen van het bloed te voorkomen, zitten er in onze aderwanden kleppen die zich sluiten als het bloed is gepasseerd richting hart. Gaan deze kleppen niet meer naar behoren werken dan zijn spataders het gevolg.

  1. Eerst en vooral zijn spataders erfelijk! Als één van je ouders er last van heeft, heb je 50% kans om het ook te krijgen. Hebben je beide ouders spataders dan loop je zelfs 90% risico op spataders.
  2. Leeftijd: met het ouder worden vermindert de spanning in de spieren, daalt de elasticiteit van de aders en de werking van de kleppen in de aderwanden is ook niet meer zoals het hoort. En … zeker in het geval van erfelijke aanleg kunnen meisjes reeds vanaf de puberteit er mee te maken krijgen.
  3. Geslacht: spataders is vooral een vrouwenkwestie. Dit zou te maken hebben met hormonen. Hierdoor hebben vrouwen 4 keer meer kans. In het algemeen denkt men dat 1 op 10 mensen spataders hebben. Ook gebruik van 'de pil' zou het vormen van spataders bevorderen.
  4. Staande beroepen: denk hierbij aan kapsters, zijn een risicogroep.
  5. Zwangere vrouwen kunnen ook makkelijk spataders ontwikkelen.

Is het te genezen?

injectie

Tot op heden helaas nog steeds niet. De zwakke aders kunnen wel worden behandeld: door ze weg te snijden, door ze te laten verschrompelen door middel van inspuitingen of de arts kiest voor laserbehandelingen.

Kan je iets doen ter voorkoming?

Ja: drukkousen, ook wel steunkousen genoemd. Je trekt ze best al meteen aan bij het opstaan. Ze ondersteunen de aders in de benen en voorkomen ook dat de benen uitzetten (dikke benen). Nog een stap verder zijn de zogenaamde compressiekousen. Doch dit is een dure grap: ze moeten op maat worden gemaakt en je hebt er, vooral in de zomer, minimaal 2 paar nodig.

 

Nog enkele tips

  1. Blijf uit de zon of houd alleszins je benen zo veel mogelijk uit de zon. De warmte zorgt er immers voor dat de aders gaan uitzetten. Zonnebaden en spataders gaan dus niet samen!
  2. Sauna is om dezelfde reden geen goed idee.
  3. Ontharen van de benen met warme wax is ook niet aan te bevelen.
  4. Bij pijnlijke benen de douchekop nemen en koud water over je benen spuiten is ook niet goed. Door de koude verschrompelen de aders wel maar ze gaan nadien extra uitzetten. Je sproeit dus best met lauw water!
  5. Zorg voor voldoende beweging: bij een zittend beroep: wandel om de 20 minuten rond. Bij een staand beroep: ga af en toe toch maar eens zitten!
  6. Slapen of liggen (TV): leg je voeten zo veel mogelijk iets hoger dan het hart.
  7. Vermijd zware lasten: ze zorgen meestal voor een overbelasting van de benen waardoor de aders gaan uitzetten met pijn als gevolg.
  8. Sporten: vooral sporten waarbij je de benen intensief gebruikt, zonder hierbij te overdrijven. Denk hierbij aan flink doorwandelen (shoppen komt niet echt in aanmerking, een stevige strandwandeling wel!), fietsen, joggen en vanzelfsprekend zwemmen!
  9. Een tussendoor-oefeningetje: loop afwisselend op je tenen en op je hielen!

Krijg ik spataders?

Veel mensen hebben zichtbare kleine rode of paarsblauwe lijntjes of vlekken op de benen. Dit zijn eigenlijk hele kleine oppervlakkige, onschuldige spatadertjes. Meestal zijn er geen lichamelijke klachten van maar fraai is het niet. Ze kunnen op alle leeftijden ontstaan. Als ze ongemakken veroorzaken (zware benen, tintelingen, pijn) of als u ze storend vindt dan kunnen ze worden behandeld met sclerotherapie of een uitwendige lasertherapie. Bij scleroseren wordt met een dunne naald een soort lijm in de adertjes gespoten waarna de aders worden dichtgedrukt. Wanneer u tegelijk dikke, gevoelige bovenbenen hebt: het zou kunnen dat u lijdt aan lipoedeem, een (waarschijnlijk erfelijke) aandoening waarbij vetcellen worden gevormd. Spreek erover met uw huisarts!

Nog meer over kousen!