De geneeskracht van voeding:Spataderen

Spataderen


Spataderen is een aandoening die erg veel voorkomt. Zeker bij mensen die een staand beroep hebben of hebben gehad. Eerst begint het met opgezwollen kronkelige aderen op de benen, die de kwaal zichtbaar maken. Voor die tijd zijn er al vaak andere symptomen, zoals zwaar gevoel in de benen, rusteloze benen of regelmatig kramp in de kuiten. Klachten die met name in de avond na veelvuldig staan aan het licht komen.

De geneeskracht van voeding ten opzichte van de spataderen

Hierin moeten we helaas mee delen dat als de spataderen eenmaal zijn onstaan, er geen voedingsmiddelen zijn die deze kunnen genezen. Wel zijn er voedingsmiddelen die helpen spataderen te voorkomen. Deze zijn dan ook zeker aan te raden voor mensen met spataderen. Indien je die namelijk al hebt, geeft dit aan dat de kans nog meer spataderen te krijgen zeer groot is.

Antioxydanten

Om spataderen te voorkomen of te voorkomen dat het er nog meer worden, is het belangrijk om veel antyoxydanten binnen te krijgen. Dit wil zeggen dat de vitame E,C, betacaroteen, selenium en zink erg belangrijk zijn.

Deze stoffen zorgen ervoor dat de radicalen ( agressieve zuurstofdeeltjes ) weer worden afgebroken en onschadelijk gemaakt. Deze radicalen tasten onder andere de bloedvaten aan.

Wat betekent dit voor je voeding in de praktijk. Dat is minder moeilijk dan het uit het bovenstaande stukje blijkt. Het wil met name zeggen, dat er veel groente en fruit gegeten moet worden. Dit kan dan eventueel nog aangevuld worden met een voedingssupplement, waar veel antyoxydanten in zitten.

Voeding te vermijden

Wat net als bij zoveel dingen, hierin ook weer belangrijk is, is om gevarieerd te eten. Waarbij de geraffineerde voedingsmiddelen zoveel mogelijk vermeden dienen te worden. Geen gebruik maken van produkten met de ' witte' melen. Erg belangrijk voor de gehele doorstroming in het lichaam is het gebruik van de volkoren producten. Verstandig is het hierin om tarwe meel ook af en toe te vervangen voor een keertje boekweitmeel.

Beweging

In het geval van de spataderen, kunnen we zeker niet om de belangrijkheid van beweging heen. Wanneer het bloed beter stroomt, zal dit ten goede komen van de kwaliteit van de benen. De al bestaande spataderen krijgen veel minder druk te verduren, waardoor ze minder pijnlijk zijn. Door een betere bloeddoorstroming helpt men het lichaam zeker om nieuwe spataderen te voorkomen. Dit omdat de algehele druk op de aderen behoorlijk afneemt.

Hierbij zijn alle bewegingen goed, waarin de benen goed mee kunnen doen. Te denken aan fietsen, alle vormen van cardio, hardlopen en wandelen. Toch is er een soort beweging die hierin echt de voorkeur heeft. De voorkeur gaat uit naar wandelen,het liefste als lange wandeling.

Deze beweging maakt dat de kuitspieren optimaal worden gebruikt en op de mees effecienten manier het bloed weer naar het hart pompen. Dit effect houdt dan ook nog vrij lang aan nadat de wandeling is voltooid.

Hardlopen zal ook niet iedereen met spataderen meer direct lukken. Let hierbij dan ook op, wat het lichaam zelf aangeeft. De druk op de aderen wordt namelijk tijdens het hardlopen wel iets verhoogt. Fietsten is dan een beter optie indien met niet van wandelen houdt